Kierrätysexpertit, Rosk’n Rollin vuosittainen jäte- ja kierrätysaiheinen kilpailu, on täällä taas. Kilpailu on suunnattu Itä- ja Länsi-Uudenmaan peruskoulujen neljänsien luokkien oppilaille. Tarkoituksena on lisätä oppilaiden ympäristötietoisuutta ja samalla kehottaa heitä miettimään omia päivittäisiä ratkaisujaan ja kulutustottumuksiaan.

–Haluamme herättää ajatuksia ja saada nuoret pohtimaan, mitä eroa on sillä, haluaako vai tarvitseeko jonkun asian. Keskeinen näkökohta on se, että pienillä arkivalinnoilla me kaikki voimme tehdä ympäristötekoja ja samalla estää jätteiden syntyä, sanoo Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Rakel Allén.

Kilpailun ensimmäisessä osassa Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja pitää oppitunnin joko koulussa, etänä Teamsin kautta tai videon muodossa.

–Viime vuonna Kierrätysexpertit järjestettiin kokonaan etänä, mutta tänä vuonna toivomme, että voisimme vierailla kouluissa ainakin osittain. Erityisesti toivomme, että finaalit voidaan järjestää jätekeskuksissa, sanoo Allén.

Tulevina kilpailukuukausina selviää, minkälainen kilpailumuoto on ajankohtainen, vallitsevasta koronatilanteesta riippuen.

Rosk’n Rollin järjestämä Kierrätysexpertit-kilpailu järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kilpailu on suunnattu Itä- ja Länsi-Uusimaan neljäsluokkalaisille. Kuvassa vuodelta 2019 Sjundeå svenska skolanin nelosluokkalaiset ratkovat finaalitehtäviä Munkkaan jätekeskuksessa.

Helppo osallistua

Nelosluokkalaiset saavat joka tapauksessa lyhyen johdannon lajittelun ja kierrätyksen kiehtovaan maailmaan, ja heti perään he saavat testata jätetietämystään mobiilipelinä pelattavan tietovisan kautta. Oppilaat voivat valmistautua kilpailuun jo ennen ympäristökouluttajan vierailua tutustumalla Rosk’n Rollin opetuskansioon Otto ja Ronja kierrättävät.

–Iloksemme olemme jo saaneet kymmenkunta ilmoittautumista. Mukaan mahtuu vielä monta tulevaa kierrätysexperttiä, maaliskuun loppuun on vielä aikaa ilmoittautua, sanoo Rakel Allén ja lisää.

–Toivomme, että mahdollisimman moni opettaja ilmoittaa luokkansa saman tien, jotta Kierrätysexpertit ei pääse unohtumaan. Oppilaat saavat myös enemmän aikaa jätetietoutensa trimmaamiseen.

Kirkkain palkinto kilisee luokan kassassa

Tähtäin on tietenkin asetettu finaaleihin, jotka järjestetään Lohjan Munkkaan sekä Porvoon Domargårdin jätekeskuksissa. Kymmenen alkukilpailuissa eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta, viisi per alue, pääsee finaaliin.

–Finalistit ovat yleensä hyvin innokkaita. Kilpailu kannustaa oppimaan ja ottamaan selvää lajittelusta ja kierrätyksestä. Voittajajoukkueet saavat kumpikin 500 euroa luokan kassaan, se jos jokin toimii porkkanana, sanoo Allén.

Alkukarsinta on avoinna 1.10.2021–31.3.2022. Lisätietoja kilpailusta ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy Rosk’n Rollin verkkosivuilta.