Säästöpankkiryhmän teettämä valtakunnallinen Säästämisbarometri 2019 kertoo, että säästämisen tai sijoittamisen aloittaneista 73 prosenttia on tyytyväisiä päätökseensä. Tutkimus osoittaa, että valtaosa kuluttajista uskoo oman taloutensa kehittyvän positiiviseen suuntaan tai pysyvän ennallaan. Tutkimus toteutettiin syyskuussa 2019 internethaastatteluina. 18–69-vuotiaita vastaajia haastatteluihin osallistui 1 629 henkeä ympäri Suomea.

Kuluttajien usko oman talouden paranemiseen on noussut viime vuodesta. Tutkimukseen osallistuneista 39 prosenttia uskoo oman taloutensa paranevan vuoden sisällä. Tutkimus vahvistaa ihmisten uskovan positiiviseen näkymään omassa taloudessaan. Tämä näkyy myös kiinnostuksena aloittaa tai lisätä säästämistä ja sijoittamista, toteaa sijoituspäällikkö Ilkka Kauppinen Länsi-Uudenmaan Säästöpankista. Tutkimuksen mukaan 39 prosenttia vastaajista aikoi aloittaa tai lisätä säästämistä tai sijoittamista seuraavan 12 kuukauden aikana.

Pahan päivän varalle, mutta myös eläkepäiviä ja lomamatkaa varten

Suomalaiset ovat säästäjinä tunnetusti varsin varovaisia ja turvallisuushakuisia. Säästämismotiiveista tarve turvautua ”pahan päivän” varalle oli jälleen suosituin (61 %). Myös eläkeaikaan varautuminen kiinnostaa. Vastaajista 30 prosenttia haluaa turvata säästämisellä eläkepäivien tulotason riittävyyden. Lomamatkaa varten säästäminen on myös suosittua (25 %). Lisäksi haave omasta asunnosta saa joka seitsemännen (16 %) säästämään. Omien lasten ja lastenlasten tulevaisuuden turvaksi säästää 17 prosenttia vastaajista.

Tahto vaurastua näkyy myös säästöön ja sijoittamiseen menevissä summissa, sillä ne ovat kasvussa. Vuonna 2019 yli 400 euroa kuukaudessa säästävien osuus on kasvanut kolme prosenttiyksikköä (11 % vs. 8 %).

–Ilahduttavaa todeta, että kiinnostus aloittaa tai lisätä säästämistä on nyt korkeammalla asteella kuin vuosi sitten. Varautuminen tulevaan jatkaa vuodesta toiseen tärkeimpänä teemana, kun syitä säästämiseen selvitetään. Hienoa kuitenkin havaita, että yhdessä vietettyä aikaa läheisten kanssa arvostetaan myös, lomamatkat ovat kolmanneksi yleisin syy säästää, toisena tulevan eläkepäivien jälkeen, iloitsee Kauppinen.

Suomalaisille tutuimmat säästämisen ja sijoittamisen kohteet ovat vanhat tutut, joista säästötili on kaikkein suosituin ja se on käytössä 46 %:lla suomalaisista. Seuraavaksi suosituimmat sijoitusmuodot ovat omistusasunto (31 %) ja rahastot (27 %). Osakesijoituksia on nyt 18 %:lla suomalaisista.

–Ennätysmatalista koroista näyttää tulleen normaali ja verrattain pitkä aikainen olotila talouteen. Vaurastumisesta kiinnostuneiden kannattaa jatkaa uusiin säästämismuotoihin tutustumista. Sijoitusratkaisuja on nykyisin valtavasti. Jokaiseen markkina- ja henkilökohtaiseen tilanteeseen löytyy varmasti sopiva ratkaisu. Sijoittamista suunnittelevan kannattaa kääntyä rohkeasti asiantuntijoidemme puoleen, jotta tavoitteista tulee konkreettisia, toteaa Kauppinen.

Säästämisbarometrin tutkimustuloksista kertoivat sijoituspäällikkö Ilkka Kauppinen ja pankinjohtaja Tuomo Paaso.