Miten sinä olet varautunut tilanteeseen, missä tarvitset yllättäen rahaa esimerkiksi oman kodin remontointiin, tai yleisesti kohonneisiin elinkustannuksiin? Onko sinulle käymässä niin, että olet vuosikausia ansainnut kohtalaisesti, mutta et ole kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi laittaa yhtään säästöön, tai sijoituksiin? Nimittäin me emme koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja me suomalaiset emme ole mitenkään erityisen aktiivisia sijoittajia. Itseasiassa vertailtaessa suomalaisia länsinaapureihin on ero huima. Siinä missä Ruotsissa on jo kauan kansalaiset sijoittaneet omiin ruotsalaisiin yrityksiin, suomalaiset ovat jättäneet omat varansa makaamaan pankkitileille. Suomalaiset ovat myös yksi Euroopan eniten rahapelejä pelaava kansa – mistä saamme kiittää vuosikymmenten markkinointia ja arkeemme tulleita sanontoja kuten ”vain veikkaamalla voit voittaa”, ja ”kiersin vähän muailmaa” – jotka liittyvät siihen, että ”suomalainen voittaa aina”.

Oma tulevaisuutesi

Omaa tulevaisuutta pitäisi kuitenkin katsella kriittisten silmälasien kautta. Yrittäjien säästöt omassa varautumisessaan eläkepäiville eivät ole se paras tapa viettää niitä elämän aktiivisia työvuosia, tai tavarapaljouden hankinta työstä saaduilla palkoilla. Meidän kouluissamme ja oppilaitoksissa ei oteta tarpeeksi huomioon tulevaisuutta, talouden ajattelua tai oman varallisuuden kasvattamista. Tavoitteena ei ole rikkaudet, vaan turva – joka on tarpeen, jos elämässä tapahtuu jotain yllättävää, ja silloin ne säästöt ja sijoitukset saattavat olla se pelastuksen avain.

Nuorena vai vanhempana

Totta kai sijoittamisen ja säästäminen aloittaminen olisi parempi aloittaa mitä nuorempana – mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Jo muutaman kymmenen euron sivuun laittaminen, vaikka pankin palveluiden kautta rahastoihin on parempi vaihtoehto kuin rahan kuluttaminen kaikenlaiseen (lopulta turhaan) tavaraan tai pankkitileillä pitämiselle.

Jos et tiedä, mitä rahalle tapahtuu pankkitilillä, niin sinun kannattaa etsiä Googlesta termillä inflaatio ja rahan arvon muutokset, niin löydät nopeasti paljonkin lisätietoa rahasta, ja syitä, miksi rahaa ei kannata makuuttaa omalla pankkitilillä.

Säästämiseen ja omaan tulevaisuuteen sijoittamiseen on paljon eri vaihtoehtoja. Samalla tavalla kuin oman osaamisen lisääminen tuo mahdollisuuksia ansaita enemmän ja saada enemmän mahdollisuuksia, niin säästäminen rahastojen tai suorien osakesijoitusten kautta aktiivisesti, tuovat lisämahdollisuuksia tulevaisuudellesi.

Ota kuitenkin huomioon ja kysy neuvoja, sillä monessa sijoituksessa on aina mukana mahdollinen riski – se riski on kuitenkin sijoittamisessa normaaleihin sijoituskohteisiin aina pienempi kuin esimerkiksi lottoamisessa. Älä odota, että rahastot tai osakkeetkaan tuottavat saman tien isoja summia voittoja – kyseessä on pitkäaikainen sijoittaminen, missä aika ja tekemäsi hajautetut sijoitukset tuottavat kyllä sinulle sievoisen säästösumman, jonka voit tarvittaessa lunastaa omalle pankkitilillesi päivässä tai kahdessa – ilman että sinun tarvitsee lähteä lainamarkkinoille – jotka nekin ovat nykyään melkoisen joustavat ja nopeat, kuten voit käydä itse katsomassa esimerkiksi nettilainat.fi sivustolta.

Tee oman talouden analyysi. Katso mitä ansaitset, ja mitä kulutat- ja jos et vielä ole aktiivinen säästäjä tai sijoittaja – tämä pieni analyysi näyttää sinulle, kuinka paljon sinulla olisi mahdollisuutena laittaa sivuun, vaikka kuukausittain. Ja vaikka et lopulta päätyisikään sijoittajaksi, ainakin olet tehnyt oman talouden tarkastuksen, ja tiedät minne rahasi menevät, ja olet kenties löytänyt myös säästämisen mahdollisuuksia.

KO

Oletko kiinnostunut kryptovaluutoista?

Kryptovaluutat ovat olleet viimeiset vuodet mielenkiinnon kohteena monella sijoittajalla. Suomeenkin on perustettu oma kryptovaluuttojen välityspalvelu Nortcrypto, joka helpottaa suomalaisten kryptokauppaa ja tekee sen entistä turvallisemmaksi. Mutta siitä huolimatta kryptomarkkinat ovat varsin volatiivinen markkina, jossa isot voitot ja tappiot ovat jokaiselle sijoittajalle mahdollisia tuloksia.