Teatteri Tralan tämänkertainen lasten joulumusikaali perustuu Charles Dickensin vanhaan, suosittuun klassikkosatuun. Saiturin Joulu kertoo ilkeästä ja kylmästä kitupiikistä Ebenezer Scroogesta. Ebenezer ei voi sietää muita ihmisiä eikä joulua, joten erityisesti joulun alla hänestä tulee vielä entistäkin ilkeämpi ja kylmempi. Ebenezer on esimerkiksi sitä mieltä, että joululaulut häiritsevät, kun hän yrittää laskea rahojaan. Jouluaattona hänen luokseen saapuu kuitenkin joulun henkiä, jotka näyttävät Ebenezerille muistoja hänen elämästään, mutta varoittavat myös tulevasta, jos hän jatkaa ilkeyttään ja kylmyyttään muita ihmisiä kohtaan. Ottaako Ebenezer opikseen vai pysyykö hän epäkohteliaana kitupiikkinä? Musikaalissa käsitellään monia suuriakin teemoja, kuten tasavertaisuutta, oikeudenmukaisuutta, anteeksiantoa ja rakkautta.

Ilkeä kitupiikki Ebenezer Scrooge joutuu joulun henkien oppiin.

Saiturin Joulu on 15-vuotiaan Rasmus Kärkkäisen ensimmäinen ohjaus. Nuoresta iästään huolimatta hän on onnistunut tehtävässään hyvin.

–Jostain keksin idean, että voisin ohjata näytelmän ja soitin puoliksi vitsillä Jussille (Salminen), Kärkkäinen kertoo.

Hetken mietittyään Salminen kannatti ehdotusta ja niin nuori ohjaaja pääsi vauhtiin.

–Ohjaaminen on sujunut hyvin, vaikka iso porukka luo omat haasteensa. Mukana on 16 näyttelijää. On ollut kiva päästä rakentamaan palapeliä ja näkemään, miten näyttelijät kehittyvät alusta saakka.

Lasten ohjaamisen hän ei koe olevan kovin erilaista kuin aikuistenkaan, mutta toteaa, että lapset hahmottavat asioita helpommin, kun asiat pilkotaan osiin.

Vaikka Kärkkäinen toimi ohjaajana nyt ensimmäisen kerran, häneltä löytyy jo paljon kokemusta näyttelijänä. Hänet on nähty aiemmin Tralan, Lohjan Teatterin ja Aploodin lavoilla sekä Tytyrin Elämyskaivoksen teatterillisilla kierroksilla. Kärkkäinen kertoo olevan energinen ja ulospäin suuntautunut, joten teatteri sopii hänelle hyvin.

–On kiva päästä sisälle erilaisten hahmojen ja ihmisten maailmaan. Teatteri on kanava, johon voin kohdistaa energiaani järkevästi, Kärkkäinen toteaa.

Kitupiikki ei panosta työntekijöidensä työoloihin, eikä anna lämmittää riittävästi. Siksi on niin kylmä, että mustekin jäätyy pulloon.

Ripaus joulumieltä jokaiseen päivään

Saiturin Joulu valikoitui esitettäväksi juuri jouluisuutensa vuoksi. Kärkkäinen on itse nähnyt siitä aiemmin Disneyn animaatioversion.

–Se on aika pelottava. Omaan näytelmäämme olemme yrittäneet tehdä hengistä hieman leikkimielisämpiä, etteivät katsojien hampaat kalise pelosta. Animaatiossa on myös lentokohtauksia, mutta täällä emme voi ripustaa näyttelijöitä kattoon, joten yritämme tekniikalla korvata asiaa, Kärkkäinen avaa.

Lavastus onkin komea ja teknisillä ratkaisuilla on saatu luotua näytelmään hienoja yksityiskohtia.

–Tämä näytelmä on teknisesti melko monipuolinen etenkin Tralan mahdollisuuksiin nähden, hän toteaa.

Kun Kärkkäiseltä kysyy, miksi näytelmää kannattaa tulla katsomaan, vastaus on heti valmiina.

–Olemme yrittäneet luoda erityisesti lapsille visuaalista silmää miellyttävää riemua näin joulun alla. Tarinassa on myös tärkeitä pohjateemoja, kuten ystävällisyys, toisten kunnioittaminen ja anteeksianto. Tämä on joulumieltä piristävä kokonaispaketti.

Kärkkäinen toteaa, että lapset ovat katsoneet näytelmää hiljaisina.

–Se on merkki siitä, että he seuraavat näytelmää, hän arvelee.

Vaikka kyseessä on lastennäytelmä, ei se aikuistakaan kylmäksi jätä, vaan katsomossa viihtyy hyvin. Paikalle voi tulla vaikkapa virkistämään omia lapsuudenmuistoja, jos on itse pienenä nähnyt Saiturin Joulun. Näytelmä sisältää myös yhden tärkeän muistutuksen aivan kaikenikäisille; voimme jokainen edistää kanssaihmisten hyvinvointia. Se ei vaadi kuin ripauksen joulumieltä jokaiseen päivään.

SMS

Saiturin Joulu on Rasmus Kärkkäisen ensimmäinen ohjaus.