Galleria Lutsissa on 4.6. saakka esillä Saija Koposen taidenäyttely. Koponen on lohjalaislähtöinen, mutta nykyään Helsingissä asuva taiteilija. Potkua taiteelliselle uralleen hän on saanut Lohjalla sijaitsevan Kanneljärven Opiston kuvataidelinjalta.

Näyttely koostuu kahdesta maalauksesta ja kolmesta veistoksesta. Kaikki teokset on tehty tämän ja viime vuoden aikana. Koposen teosten taustalla löytyy useampia teemoja, kuten kehollisuus, monimerkityksellisyys, feminiininen heroismi ja humanismi sekä mielenkiinto väriin ja sen ominaisuuksiin. Koponen ottaa teoksiinsa vaikutteita niin omasta arjestaan ja kokemuksistaan kuin musiikista, elokuvista, populaarikulttuurista ja kuvataiteestakin. Miksi juuri nämä teemat?

–Ihminen työstää sitä, mikä kiinnittää hänen huomionsa. Maalaaminen on kehollista. Se poikkeaa tietotyöstä, jossa istutaan paljon paikoillaan ja prosessoidaan asioita mielessä. Maalaamisessa kehon liike on osa tekemistä. Teininä maalasin paljon iholle. Onneksi oli kavereita, jotka suostuivat maalattaviksi. Kehollisuus oli läsnä jo silloin, Koponen avaa.

–Monimerkityksellisyyskin on ollut pidempiaikainen teemani. Taideteokset koostuvat usein useammasta osasta, jotka luovat yhdessä jonkin uuden asian. Se, millaisen merkityksen ne luovat, lähtee elämään omaa elämäänsä.

Galleria Lutsin näyttely on osa kolmen näyttelyn sarjaa, jonka ensimmäinen näyttely oli esillä Lappeenrannassa ja toinen Helsingissä. Samat teemat ovat vahvasti mukana kaikissa kolmessa näyttelyssä.

–Olen työstänyt näitä samoja teemoja korona-ajan. Se on nyt helpottanut, mutta sitten Euroopassa alkoi sota. Nämä asiat luovat epävarmuutta niin omaan elämääni kuin yhteiskuntaan laajemminkin. Teemani liittyvät paineiden alla olemiseen, päämääriin, suorituskykyyn ja läsnäolon löytämiseen paineen allakin. Kehollinen ja kognitiivinen läsnäolo kulkevat käsi kädessä.


Saija Koponen ja hänen öljyvärimaalauksensa You Are My Lucky Star. (Kuva: Pekka Kainulainen)

Maalausharrastus muuttui ammatiksi

Koponen kiinnostui kuvataiteesta jo nuorena ja hakeutui mm. työväenopistojen kuvataidekursseille. Kanneljärven Opiston kuvataideopinnot toimivat alkusysäys myöhempiin opintoihin ja kuvataiteilijan ammattiin.

–Kanneljärvellä syventyi ajatus siitä, että haluan tehdä tätä ja tutustua kuvataiteiden kentän sisältöihin ammatillisella tasolla.

Koponen valmistui kuvataiteilijaksi (Kuvataiteilija AMK) Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2009 ja on siitä lähtien toiminut aktiivisesti taiteilijana. Hän on sekä pitänyt yksityisnäyttelyjä että osallistunut ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin.

–Nykyään olen monityöläinen, mutta toimin täysipäiväisesti kuvataidekentällä. Oman taiteen lisäksi teen suunnittelutyötä alan järjestössä. On hienoa, kun voi tehdä työtä, joka vastaa omia arvoja.

Galleria Lutsin näyttelyn myötä Koponen on palannut hetkeksi takaisin Lohjalle. Hän on iloinen siitä, että Lohjalla toimii nykyään taiteilijavetoinen taidegalleria.

–Olen siitä ilahtunut. Ei Lohjalla silloin ollut tällaista galleriaa, kun itse asuin täällä.

Koposen öljyvärimaalaus Front. (Kuva: Jussi Tiainen)