Pitkään odotettu debyytti on nyt takana, Sami-Matti Trogen ajoi ensimmäisen kilpailunsa rallicrossin RX2-luokassa viikonloppuna Englannin Silverstonessa. MM-sarjan yhteydessä ajettava nelivetoluokka keräsi viivalle 17 kuljettajaa. Joukon kuopus, Set Promotion -tallia edustava Trogen ajoi lähes kolmenkymmenen tuhannen katsojan edessä kahdeksanneksi.

– Matkaan lähtiessä sanoin odottavani kovaa kisaa, ja sitä se kyllä olikin. Perjantain harjoituksissa en vielä päässyt ajorytmiin, sillä autoon tuli jotain häikkää bensapuolelle, Trogen kertoo.

Perjantain harjoitusten jälkeen edessä oli ensimmäinen kilpailupäivä. Lauantai valkeni englantilaiseen tapaan vetisenä, mutta keli kuitenkin parani päivän edetessä ja rata kuivui. Ohjelmassa oli kaksi alkuerää, ensimmäisessä Trogen oli kymmenes, toisessa lohjalainen huudatti yleisöä ja paikallista kisakuuluttajaa.

-Fantastista, vain 16-vuotias Sami-Matti johtaa kilpailua, hän hehkutti.

– Ensimmäiseen erään meno vähän jännitti. Lähtö oli ihan ok, ajoin toisena, kunnes etukulma osui heinäpaaliin ja pyöränkulmat menivät sekaisin. Vikuroivalla autolla oli vaikea ajaa, enkä saanut kunnon tulosta. Toisessa startissa lähtöpaikka oli ulkoradalta, pääsin hyvin matkaan ja ohitin kaikki ulkoa kiertäen. Voitin toisen lähdön, joten pitää kyllä olla päivään tyytyväinen.

Sunnuntaina sateenvarjoja sai käyttää auringolta suojautumiseen, ilma oli hautovan lämmin. Lauantain kahden erän jälkeen Trogenin kokonaissijoitus oli komeasti viides, ja edessä olisi kaksi ratkaisevaa alkuerää. Ennen kolmatta erää auton alustaan tehtiin muutoksia, mutta jokin meni vikaan ja auto alkoi puskea. Säädöt palautettiin alkuperäisiksi viimeiseen alkuerään ja auto käyttäytyi paremmin, mutta lähtöpaikka oli heikon edellisen erän vuoksi jälleen ulkoradalta.

– Yritin samaa temppua kuin toisessa erässä, mutta eivät menneet kilpakumppanit enää samaan vipuun, vaan heittivät minut seinään.

Neljännen alkuerän jälkeen Trogen oli sijalla kymmenen, semifinaaleihin pääsi kaksitoista parasta.

– Lähtö takarivistä onnistui, ja kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes otin norjalaisen Krogstadin kanssa vähän crossityylistä kylkikontaktia. Hän taisi siitä suuttua ja veti ensin kylkeen ja pari mutkaa myöhemmin perään sen verran kovaa, että taisteluni oli siinä. Sain vielä edellä menneet kiinni ja pääsin jo lähelle, mutta en päässyt millään ohi. Takarengas oli aivan vinossa ja auto veteli sinne tänne, finaalipaikka jäi vain puolen sekunnin päähän. Harmittaa, kun se meni sivu suun kolarointien takia, ja autokin oli lähdön jälkeen kuin peltorallin jäljiltä.

-Viikonloppu oli kokonaisuudessaan hieno, järjestelyt, alue ja tapahtuma, kaikki oli todella suurta. Minulla oli myös tukijoita katsomassa ja kannustamassa, se oli mahtava juttu. Seuraavassa kisassa sitten menen radalla lujempaa, Trogen päättää.

Trogenin debyyttikilpailun tuloksena oli kahdeksas sija, kymmenen sarjapistettä ja paljon arvokasta kokemusta. Seuraava osakilpailu ajetaan 9.-10. kesäkuuta Norjassa.

Tuloksia voit tarkastella täältä.