Jos Sami-Matti Trogenilta kysytään, mikä on ”pikkusupercar”-uran kohokohta, vastaus on Kanada!

RX2-luokka, jota rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajetaan, jatkui viikonloppuna Kanadassa. 16-vuotias lohjalainen ajoi uransa kovimpaan tulokseen, tavoitteena ollut finaalipaikka toteutui ja Sami-Matin sijoitus oli viides.

Lauantaina ajettiin kaksi alkuerää, joiden jälkeen Set Promotion –tiimiä edustava Sami-Matti oli seitsemäntenä, uudella autolla ajanut Sami-Matti tuskaili lähtöjen kanssa. Tästä kaikesta huolimatta pilke silmäkulmassa ja usko onnistumiseen huokuu nuorukaisesta aamusta iltaan ja lähdöstä toiseen.

Ensimmäisessä lähdössä auto stumppasi viivaan, mutta vauhti oli ihan ok. Edellä olevalla kaverilla hajosi rengas, en päässyt ohi ja lopulta osuttiin sen verran yhteen, että alatukivarsi meni rikki.
Toisessakin erässä minulla oli ongelmia lähdössä, mutta ratanopeus oli hyvällä tasolla. Sunnuntaille säädämme autoa niin, että lähtö onnistuisi paremmin ja uskon että sitten tulee hyvä tulos, ihan hyvä fiilis jäi tästä päivästä, Sami-Matti paketoi lauantain.

Aamu Kanadassa valkeni aurinkoisena ja lämpimänä, eikä sateenuhkaa ollut. Sunnuntaista tulikin Sami-Matin vauhdikkaan uran yksi hienoimmista päivistä.

Kolmannessa alkuerässä lähtö oli nyt ok, muutokset auttoivat. Kiihdytyksessä oltiin niin tasoissa, että osuttiin kaikki yhteen, ja tietysti etupäähän tuli jotain häikkää. Auto ei kääntynyt kunnolla oikealle, mutta vasemmalle se oli koko ajan menossa, onnistuin silti voittamaan startin. Viimeisessä erässä kaikki meni oikeastaan tosi hyvin, lisälenkkitaktiikka toimi ja nousin voittoon.

Semifinaalissa sain taas vähän huonomman startin ja putosin neljänneksi. Menin heti lisälenkille, ja sitten otin autosta ja itsestäni kaiken irti. Kellotin semien nopeimman kierroksen ja nousin kolmanneksi, eli pääsin finaaliin.

Tavoitteeksi asetettu finaalipaikka oli nyt saavutettu ensimmäistä kertaa RX2-luokassa. Valojen sammuttua kiihdytettiin kohti ensimmäisiä kaarteita, ja takarivistä startannut Sami-Matti onnistui nopeasti saalistamaan ensimmäisen päänahan. Haaveissa siintänyt palkintokorokepaikka jäi kuitenkin tulevaisuuteen, sillä rohkea ohitusyritys päättyi kohtalokkaasti. Sami-Matti yritti nousta neljänneksi, osui vieressä olevaan autoon ja kimposi siitä suoraan rengasvalliin. Auto oli ajettavassa kunnossa ,mutta aikaa kului ja muut karkasivat. Sami-Matti taisteli itsensä ruutulipulle, ja tällä tasolla uran paras sijoitus oli taskussa.

Finaaliin mentäessä minulla oli tosi hyvä isku päälla, ja panostin siihen että saisin hyvän startin. Se onnistui, mutta ahdasta oli. Osuin kahden kaverin auttamana betoniseinään, ja ratti meni vinoon. Sitten tultiin siihen shikaaniin, katsoin että siinä oli reikä mistä menen, mutta tila loppui kesken. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt nostaa jalkaa kaasulta. Viikonlopusta jäi hyvä fiilis, vaikka finaalin kolarointi vähän harmittaa. Lähtöihin pitää löytää tasaisuutta, ratavauhtiin olen tyytyväinen. Tästä on kiva jatkaa kohti ensi viikonlopun kisoja, Sami-Matti kertoo.

Seuraavaksi Sami-Matti kilpailee Suomessa, kun RX Academyn kauden neljäs osakilpailu ajetaan Jalasjärvellä 11. elokuuta. Sami-Matti on sarjassa toisena, kuuden pisteen päässä johtavasta puolalaisesta Oskar Leitgeberistä. Tavoitteena on napata kauden ensimmäinen voitto ja nousta kohti sarjan ykköspaikkaa. RX Academyssä ajetaan Jalasjärven jälkeen vielä Kouvolassa elokuun lopussa, ja sarjan huipennus ajetaan Ruotsissa.

Kuvat Jan Kåre Rafoss

Sami-Matin kotisivut

Facebook, Instagram ja Twitter