Sami-Matti Trogen (vas), Jimi Kalliomäki ja Sloan Cox.

 

RX Academyn viiden osakilpailun mittainen kesäkausi käynnistyi Ruotsin Höljesissä. Lohjalainen Sami-Matti Trogen sai viime kesänä sarjasta kokemusta kahden kilpailun verran, hän ajoi molemmissa toiseksi. Tällä kaudella ohjelmassa on koko sarja ja tavoitteena voitto.

Höljesin kilpailussa ensimmäinen alkuerä ajettiin jo lauantai-iltana, sunnuntaina ajettiin kaksi alkuerää, semifinaalit ja finaali. Kaksi ensimmäistä alkuerää menivät hyvin ja nuorukainen sai sarjaan lentävän lähdön. Ensimmäisestä tuli voitto ja toisessa Trogen ajoi kakkoseksi. Kolmannessa erässä meno jatkui tutun vauhdikkaana, mutta maalissa odotti yllätys, sillä suoritus oli hylätty.

– Harjoituksista lähtien oli kaikki hyvin, vauhtia riitti ja rata oli hieno ajaa. Ensimmäisen erän voitto tuli aika helposti, se lujitti itseluottamusta ja tiesin että nappisuorituksella pystyn ajamaan voitosta. Toinen erä oli tiukempi, kaikilla oli jo hyvä vauhti päällä, mutta voitin oman startin, ja aikani oli koko erän toiseksi paras. Jäin puolalaisesta Oskar Leitgeberistä vain kolme sadasosaa.

– Se kolmannen alkuerän kolarointi harmittaa. Olin mutkassa sisäpuolella, kun Leitgeber leikkasi, ja osuin häneen. Juteltiin tuomariston kanssa, ja he sanoivat, että minun olisi pitänyt jarruttaa. Mielestäni siitä olisi pitänyt selvitä varoituksella, mutta päätös pysyi ja nollat minulle.

Pisteitä kuljettajat saavat sijoituksensa mukaan jokaisesta lähdöstä, ja vaikka alla oli voitto ja toinen sija, kolmen alkuerän jälkeen Trogen oli pisteissä viimeisenä, sillä kolmannesta erästä ei pisteitä herunut. Semifinaalin lähtöruutu oli takarivistä, mutta se ei nuorukaista vaivannut. Trogen esitti yhden päivän hienoimmista ohituksista.

– Semifinaalissa reaktioaikani oli todella hyvä, lähtö onnistui, oli varmasti myös vähän parempi pito kuin eturivin kuljettajilla. Lähdössä kaverit alkoivat vähän painimaan vierellä, nousin rinnalle ja heitin auton ensimmäiseen mutkaan aika rajuun sladiin. Oli tosi hieno fiilis, kun temppu onnistui. Sen jälkeen vain säästelin renkaita loppuajan, sillä takana ei näkynyt ketään.

– Finaalin startti oli taas tasainen ja takarivin kaverit tulivat vauhdilla. Joku yritti ohi niin, että takakulmaan kolisi. Sain pidettyä auton käsissä, mutta Jimi Kalliomäki, joka lähti viereltäni, pääsi vähän karkuun. Kalliomäki ajoi parempia kierrosaikoja, joten menin heti lisälenkille ja aloitin takaa-ajon. Se onnistui, pääsin jo kannoille ja olin ihan takapuskurissa kiinni, mutta ohi en päässyt.

Finaalin tulokset:

1) Jimi Kalliomäki
2) Sami-Matti Trogen
3) Sloan Cox

Viikonlopun jälkeen Trogenin sijoitus sarjassa on neljäs. RX Academyn seuraava osakilpailu ajetaan Honkajoella kesäkuun puolessa välissä. RX2-sarja, joka ajetaan rallicrossin MM-kilpailujen yhteydessä, alkaa Trogenin osalta toukokuun viimeisenä viikonloppuna Silverstonessa.

– Jäi hyvä fiilis viikonlopusta. Lähdöt olivat hyviä läpi kisan ja vauhti radalla riittää. Voitto oli lähellä, joten jäi ensi kisaa varten tavoiteltavaa. Nyt ajetaan vähän testiä, niin ollaan sitten valmiita, kun on mun ensimmäisen RX2-startin aika, nyt jo alan odottaa sitä, Trogen summaa.

Sarjapisteet:

1) Jimi Kalliomäki 30p
2) Oskar Leitgeben Puola 22p
3) Sloan Cox Uusi-Seelanti 21p
4) Sami-Matti Trogen 20p