Sami-Matti Trogen painoi jälleen kaasun pohjaan vuonna 2018, lohjalainen hyppäsi yhden formulakauden jälkeen takaisin rallicrossiin, ja nosti kauden päätteeksi kädet ylös mestaruuden merkiksi. Juhlia vietettiin asiaankuuluvasti paikallisen Pois Tieltä -safaripalveluja tarjoavan yrityksen tiloissa, kunhan ensin oltiin möngitty maastureilla metsässä. Miten näihin juhliin päädyttiin olisi kokonaisen kirjan mittainen tarina, käännetään siitä nyt muutama sivu ja kerrataan mestarin mennyttä kautta.

Kausi käynnistyi RX Academyn neljän osakilpailun talvisarjalla. Alkuun Trogenilla oli vähän tahmeaa, lumi ja jää täysin uusina elementteinä vaativat opettelua. Oppi kuitenkin iskostui takaraivoon nopeasti ja kolmannessa kilpailussa Trogen kapusi jo palkintokorokkeen reunimmaiselle portaalle, täysosuma tuli kauden päätöskilpailussa Norjassa.

Kesäksi Trogenin ohjelmassa oli kaksi sarjaa. Päätavoite RX Academy ajettiin viiden kilpailun sarjana Suomessa ja Ruotsissa, sekä RX2 -sarja, joka kiersi rallicrossin MM-sarjan mukana. Ja koska nuorukainen puhkui ajohaluja, mukaan sorvattiin vielä crosskartin SM-sarjan kilpailuja.

RX2-sarja starttasi Belgiasta ilman Trogenia. Länsiväylän Urheiluautoilijoiden edustaja täytti vaadittavat 16 vuotta kilpailuviikonlopun sunnuntaina, joten kauden aloitus jäi tästä syystä ajamatta. Tulikaste maailman kovimpiin crossiympyröihin tuli Englannissa, legandaarisen Silverstonen radalla.


– Lähtiessä sanoin odottavani kovaa kisaa, ja sitä se kyllä olikin, Trogen kertoi kahdeksanteen sijaan päättyyneen debyytin jälkeen.


(Kuva: Tero Turunen) 

Kausi jatkui Pohjoismaissa Norjan ja Ruotsin kilpailuilla, tavoiteltua uran ensimmäistä finaalipaikkaa ei vielä tullut, mutta kaukomatka Kanadaan oli onnistunut. Siellä lohjalaista odotti uusi ja nopea auto, joka siivitti hänet uran kovimpaan suoritukseen.


– Minulla oli tosi hyvä isku päälla ja finaalissa panostin siihen että saisin hyvän startin. Se onnistui, mutta ahdasta oli. Osuin kahden kaverin auttamana betoniseinään, ja ratti meni vinoon. Sitten tultiin kohtalokkaaseen shikaaniin, katsoin että siinä oli reikä mistä menen, mutta tila loppui kesken ja osuin rengaskasaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt nostaa jalkaa kaasulta. Viikonlopusta jäi hyvä fiilis, vaikka kolarointi vähän harmittaa, Trogen kertasi ensimmäistä finaaliaan.

Seuraavaksi vuorossa oli Ranska ja kauden päätteeksi oli tarjolla vielä matka Etelä-Afrikkaan. Loheacin kilpailu oli Trogenille ikimuistoinen, hän nousi isolla näyttämöllä toiseksi.

– Finaaliin lähdin keskirivin ulkoradalta. Startti oli vähän huono ja tipuin viimeiseksi, mutta ohitin seuraavassa mutkassa kaksi, ja rupesin ajamaan kärkikuskeja kiinni. Juuri ennen maalia tuli kunnon hässäkkä, meitä oli kolme ihan nipussa. Siinä tilanteessa yksi kaveri yritti sisältä ohi mutta paiskautui hiekalle, minä pysyin radalla ja samassa oltiinkin jo maalissa. Oli upea fiilis, kun ruutulippu liehui!

Etelä-Afrikassa tulosta oli mahdollista parantaa vielä yhdellä pykälällä, mutta rengasrikko vei parhaan terän ajamisesta.


– Rengas vain hajosi, varikolle tullut Trogen totesi lyhyesti.

Sami-Matti Trogenin debyyttikausi RX2-luokassa oli nousujohteinen, Kanadan kilpailuun tullut uusi auto vei lohjalaisen siellä finaaliin, Ranskassa hän ajoi toiseksi ja Etelä-Afrikassa hiillosti kilpailun voittajaa. Uran ensimmäinen voitto nelivetoisissa jäi vielä odottamaan tuloaan.

Päätavoitteeksi kauden alla otettu RX Academyn kesäsarja oli menestys, joka huipentui trilleriin. Talvisarjassa auto oli tullut tutuksi, eikä käynnistysvaikeuksia ollut. Viiden osakilpailun sarja alkoi Ruotsista Höljesin radalta. Siellä Trogen ajoi toiseksi, ja sama tahti jatkui, kun karavaani saapui Suomeen Honkajoelle. Edellisellä kaudella ajetut kaksi koekilpailua olivat myös tuoneet kakkossijat, joten Jalasjärvellä otettu ensimmäinen voitto RX Academyssä sai hymyn kasvoille.

– Olen tosi iloinen, koska sain kakkossijat nyt muutettua voitoksi, Trogen totesi kilpailun jälkeen.

Trogen nousi voiton ansiosta sarjan johtoon, kun jäljellä oli vielä kaksi kilpailua. Seuraava etappi oli lähes kotikilpailu, se ajettiin Kouvolan Tykkimäessä. Tuhannet suomalaiskannattajat huusivat ääni käheänä, kun Trogen taisteli pahimman kiistakumppaninsa puolalaisen Oskar Leitgeberin kanssa ruutulipulle saakka. Kauden toinen voitto tukevoitti pistejohtoa.

– Finaalin kaksi ensimmäistä kierrosta meni hyvin, mutta sitten auto alkoi puskemaan ja renkaat lämpesivät liikaa, siinä Oskar sai kiinni. Menin viimeisellä kierroksella lisälenkile ja onneksi ero riitti voittoon. Oli huikea tunnelma, kun nousin autosta yleisön edessä ja kaikki taputtivat. Kiitos yleisölle sekä tukijoilleni, tuntui hyvältä huomata, että moni oli saapunut Kouvolaan seuraamaan kilpailua, Trogen hehkui kilpailun jälkeen.


(Kuva: Toni Ollikainen/Tonigraphs )

RX Acedemyn huipennus ajettiin Ruotsissa upouudella Tierpin radalla, finaalista oli tulla täydellinen katastrofi radan petettyä kesken kilpailua. Trogen piti pistejohtajana valtteja käsissään, mutta korttipakka levisi finaalissa pitkin rataa. Auto kaatui lähes täydestä vauhdista ja hetkeksi kaikki pysähtyi. Tunnelma oli epäuskoinen, kaikkien ajatuksia kalvoi huoli nuorukaisen kunnosta.

– En ehtinyt edes tajuta mitä tapahtuu, ajattelin vain, ettei tämä voi olla totta. Se, ,mitä kaadon jälkeen tapahtui, jää ikuisesti mieleeni. Autonraato savusi radalla ja sieltä jostain savun keskeltä alkoi tulla auttavia käsiä, kilpakumppanit olivat pysähtyneet radalle apuun, Trogen kertoi liikuttuneena.

Huojennusta tuonut tieto Trogenin voinnista helpotti, mutta toi esiin seuraavan kysymyksen, haihtuiko mestaruus rytäkässä savuna ilmaan. Pistejohto kuitenkin piti loppuun saakka, ja lohjalainen sai juhlia mestaruutta paikallisessa sairaalassa, missä hän kävi tarkistuksessa.

– Olen ihan hyvässä kunnossa, ei satu muualle kuin, hmm..hanuriin. Haluan vielä välittää suuret kiitokset kaikille, tsemppiviestejä ja onnentoivotuksia on sadellut. Kiitokset myös jokaiselle tukijalle, kannustajalle ja mun tiimille. Ja tietysti kiitokset kaikista tärkeimmille, eli mun perheelle, sairaalasta tavoitettu Trogen kertasi.

Ajokauden loputtua oli vielä yhden jymypaukun vuoro. Trogen valittiin mukaan historialliseen autourheilijoiden ryhmään, hän on yksi Olympiakomitean tukiurheilijoista.

– Tämä on suuri kunnianosoitus rakentamaani uraa kohtaan, on hienoa liittyä suomalaisen huippu-urheilun kärkinimiin. Tämä tulee auttamaan minua matkallani kohti autourheilun huippua. Lupaan omalta osaltani jatkaa työtäni näiden arvojen mukaisesti ja tulen tekemään kovasti hommia urani eteen jatkossakin.

Lopuksi Sami-Matti Trogen haluaa kiittää teitä, jotka olitte mukana tässä tarinassa, josta löytyy tunteita laidasta laitaan. Nyt kausi 2018-kirjan takakansi on painettu lopullisesti kiinni, mutta uusi puhdas sivu on avattu eteen ja sulkakynä on jo kädessä. Pian saamme lukea, mitä suunnitelmia vauhdikas nuorukainen on raapustanut paperille kaudeksi 2019. 

Vauhdikasta ja menestyksekästä uutta vuotta kaikille!