Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Sami-Matti Trogenin rallicrosskausi jatkuu Norjassa, RX Academy on Ice -sarjan kolmas osakilpailu ajetaan Ålissa

moottoriurheilu, Trogen

(Kuva: Hal Ridges/RX Academy)

 

RX Academy on Ice -talvisarja on neljän osakilpailun mittainen, kaksi ensimmäistä ajettiin Ruotsissa viikon välein, Östersundissa ja Höljesissä. Seuraavat kaksi ajetaan niin ikään viikon välein, tällä kertaa ollaan Norjassa. Viikonloppuna kilpaillaan Ålissa ja kauden huipennus ajetaan Golissa.

Sami-Matti Trogenin kausi ei ole sujunut odotuksien mukaan, 15-vuotias lohjalainen on joutunut opettelemaan jäärata-ajon niksejä kantapään kautta. Kilpailuissa on silti ollut positiivistakin, Trogen on voittanut molemmissa osakilpailuissa yhden alkuerän, ja vauhti radalla on ollut pääsääntöisesti erinomaista. Mutta epäonni on vaivannut; kaksi semifinaalilähtöä on mennyt penkin alle huonon tuurin vuoksi.

– Alkuerissä olen saanut ihan hyvän vauhdin päälle ja onnistunut keräämään niistä kohtuulliset pisteet, mutta molemmissa semilähdöissä olen epäonnistunut, osittain myös huonon tuurin takia. Viimeksi auton etupää putosi heti johonkin uriin, ja jäin sutimaan paikoilleen. Se lähtö oli sitten oikeastaan siinä. En mä kuitenkaan onnen varaan näitä kisoja todellakaan laske, kaikesta pitää ottaa oppia ja ajaa radalla kovempaa.

Höljesin osakilpailun jälkeen Trogen kävi auton tietojenkeruujärjestelmästä ajoa läpi, ja Set Promotion tiimin kisainsinöörin kanssa huomio kiinnittyi mutkista ulostuloihin.

– Katseltiin dataa ja huomattiin, että menen aika agressiivisesti mutkiin. Jos menen niihin liian kovalla vauhdilla, etenkin iltapäivällä, jolloin radalla on jo paljon uria, en pysy urissa, vaan auto pyrkii karkaamaan niistä pois. Joillain rataosuuksilla olin nopein, mutta toisilla sain takkiin, se johtuu juuri niistä määrätynlaisista kaarteista. Koitan vähän muuttaa mutkiin sisääntuloa, jotta pysyn paremmin urissa ja saan ulostulon nopeammaksi.

Kilpailu Ålissa alkaa sunnuntaina klo 10.00 alkuerillä, semifinaalit ja finaalit ajetaan klo 14.00 lähtien. Kilpailua on mahdollista seurata tulospalvelun osalta jo alkueristä lähtien, semifinaalit ja finaalit ovat katsottavissa suorana nettilähetyksenä. Trogenin Facebookiin tulee kilpailun alla linkit, joista pääset mukaan tapahtumiin.

– Lähdetään mentorin kanssa reissuun, Matti Alamäki tulee katsomaan, miten ajan. Hän osaa myös olla isona apuna, jos jotain täytyy kesken kisapäivän saada muutettua. Vaikka alkukausi meni miten meni, tavoitteestani en tingi, podiumille yritän, Trogen kertoo.