Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Sammatissa vietetään Kotokontupäivää ensi lauantaina

Kotokontupäivä, Sammatti

Sammatin perinteistä Kotokontupäivää vietetään tänä vuonna Elias Lönnrotin 220-vuotissyntymäpäivänä, lauantaina 9.4. klo 10.00–14.00. Tuolloin ympäri Sammatin keskustaa tapahtuu monenmoista. Tapahtuman järjestävät yhdessä Sammatin aluetoimikunta ja paikalliset yhdistykset ja muut toimijat. Mukana Kotokontupäivän toteutuksessa on yhteensä lähes 30 eri toimijaa. Kotokontupäivä on ollut tauolla kaksi edellistä vuotta koronarajoitusten vuoksi, joten nyt tapahtumaa on järjestelty aiempaakin suuremmalla innolla. Tapahtumaa vietetään jo 15. kerran.

–Ensimmäinen Kotokontupäivä järjestettiin vuonna 2005, kun Sammattia haluttiin tuoda tunnetuksi hyvänä asuinpaikkana. Tapahtuma on perinteisesti järjestetty Elias Lönnrotin syntymäpäivän aikoihin. Tänä vuonna tapahtumalauantai sattuu juuri syntymäpäivään. Paikkarin torpan tuki ry järjestää Elias Lönnrotin 220-vuotissyntymäpäivän kunniaksi seppeleenlaskutilaisuuden Lönnrotin haudalla klo 12.00, kertoo Harri Viinanen Sammatin aluetoimikunnasta.

Sammattia halutaan edelleen tuoda esille hyvänä asuinpaikkana.

–Kotokontupäivässä saa hyvän katsauksen siitä, millaista elämää tällä kylällä on. Tapahtumaan tulee joka kerta ihmisiä Sammatin ulkopuoleltakin, iloitsee Sari Lehtinen Sampoyhdistyksestä.

–Tällaisen tapahtuman valmistelu vahvistaa yhteishenkeä ja sammattilaisuutta, hän lisää.

Viinanen kuvailee Sammattia vireäksi kyläksi, josta löytyvät kaikki peruspalvelut nyt ja toivottavasti tulevaisuudessakin.

–Pyrimme siihen, että peruspalvelut säilyvät. Esimerkiksi terveyskeskus on tärkeä. Toivotaan, että bussivuorotkin pysyvät. Koulupäivinä niitä on ihan hyvin. Sammatissa on myös hyvin vilkas kulttuurielämä. Tämä on elinvoimainen taajama. Jos palveluja on, niille on myös käyttäjiä. Pyrimme houkuttelemaan tänne lisääkin asukkaita, Viinanen kertoo.


Sari Lehtinen Sampoyhdistyksestä ja Harri Viinanen Sammatin aluetoimikunnasta kertoivat tulevasta Kotokontupäivästä Sammatin kirjastossa. Lehtinen kertoo, että kirjastorakennus sai alkunsa aikoinaan, kun Elias Lönnrot sai houkuteltua paikalliset isännät rakentamaan koulun, jossa myös kunnanhallinto voisi kokoontua.

Kotokontupäivän ohjelma

Kotokontupäivänä ohjelmaa riittää ympäri Sammatin keskustaa. Sampaalassa on yhdistysten toiminnan esittelyä, kirjaesittelyjä ja tuotemyyntiä. Paikalla ovat Sammattiseura, Sammatin eläkeliitto, Sammatin Martat, Eeva Joenpelto -seura, Sammatin aluetoimikunta, Pöllöpuoti, Sanataito/Liisa Laurila, puukonvalmistaja Timo Laurila, Katrilli, Sammatin Vapaa Kyläkoulu ja kirjailija Tiina Martikainen.

Sammatin Maaseutunaiset tarjoilee vohveleita Sampaalan kahviossa. Lisäksi siellä pidetään Kalevala – Kultainen aika -esitykset ja työpaja klo 10.30, 11.00 ja 11.30. Sampaalan pihalla voi tutustua vanhoihin ajoneuvoihin.

Vanhempainyhdistys Viidakkorumpu pitää buffettia Sammatin koululla. Koululla on esillä myös Elias Lönnrot -näyttely.

–Näyttely on tuotu Eliaksen vanhuudenkoti Lammintalosta. Halusimme tuoda sen näin juhlavuoden kunniaksi lähemmäs ihmisiä. Näyttely kertoo keskeiset vaiheet Eliaksen elämästä, Lehtinen avaa.

Sampoyhdistys järjestää ongintaa lapsille sekä arpajaiset. Paikkarin torpan tuki esittelee toimintaansa. Kalevalainen tietäjäkouluyhdistys järjestää koulun metsässä osallistavan kalevalaisen musiikkiteatteriesityksen klo 12.30. MLL järjestää koulun pihalla onnenpyörän. Pihalla on myös Villa Koivumäen eläimiä, joita voi silittää.

Steinerpäiväkoti Pääskynpesässä pidetään nukketeatteriesitys klo 11.30 ja 12.30. Pääskynpesästä löytyy myös buffetti. Nuorisotila Kellarissa on esittelyä ja tuotemyyntiä ja Sammatin kirjastossa poistomyyntiä ja pinssipaja. Sammatin VPK:lla on avoimet ovet ja kaluston esittelyä tapahtuman ajan. VPK:n nuoriso-osaston näytös on klo 11.00. Sammatin Solmut järjestää leikkipuistoon rastitehtäviä. Sammatin kirkko on avoinna tapahtuman ajan. Kirkossa pidetään kanttori Atte Tenkasen musiikkiesitys klo 11.30. Lisäksi Sammatin sivuapteekissa on tarjouksia, näytteitä ja arvonta. Ravintola Asema 77 on tapahtumapäivänä avoinna klo 10.00–20.00. Perinteinen kesätorikokous pidetään Sampaalassa klo 14.30 (torivuorojen jako).

–Ohjelmaa on hieman päällekkäin, mutta tarkoituksena on, että ihmiset voivat kierrellä eri pisteillä oman kiinnostuksensa mukaan, Viinanen sanoo.

Tapahtuma-alueella voi tehdä Elias Lönnrot -kierroksen kiertämällä eri pisteillä. Pisteiltä saa lappuja, joista löytyy Lönnrotia koskevia kysymyksiä. Kun lapun palauttaa kirjastoon klo 13.30 mennessä, osallistuu kolmen Elias Lönnrot -seurapelin arvontaan.

–Elias sai tällaisen pelin lahjaksi, kun hän täytti 80 vuotta, Lehtinen kertoo.

Ihmisten toivotaan saapuvan tapahtumaan vain terveinä. Sisätiloissa suositellaan kasvomaskin käyttöä.

SMS