Heinäkuun alussa Finnkinon teattereissa ensi-iltaan tuleva ”Virtual Mirages” on trilogia, joka sisältää kolme Marikki Hakolan käsikirjoittamaa ja ohjaamaa musiikki- ja tanssielokuvaa. Elokuvat on visualisoitu digitaalisesti virtuaalisen lavastuksen keinoin. Pami Karvonen on mukana trilogian kolmannessa elokuvassa. 

Elokuvissa yhdistyy useita minua koko urani ajan kiehtoneita asioita, kuten virtuaalinen näyttämö, taiteidenvälisyys, vuorovaikutteisuus, liikkuvan kuvan ja esittävän taiteen rajapinta, sekä virtuaaliteknologioiden uudet mahdollisuudet laajentaa taiteen tekemistä ja kokemista.

Marikki Hakola

Kaija Saariahon musiikki oli minulla kuulijana tuttua jo entuudestaan, kun aloimme valmistella elokuvan musiikkia vuonna 2015 yhdessä sopraano Riikka Hakolan kanssa. Soittajana olin täysin uuden edessä. Saariahon musiikin tekstuuri on täynnä värejä, jotka orkesteriteoksissa kylpevät oikeissa sävyissään. Pianistille tämä asettaa suuria haasteita. Kolmen Saariahon teoksen muodostama kokonaisuus muodostaa hienon tarinan ja odotamme innolla, kuinka yleisö kokee virtuaalisen maailman.

kertoo elokuvan pianisti Pami Karvonen

Mirages on musiikki- ja tanssiteos, joka yhdistää esittävän taiteen ja virtuaalisen skenografian taiteidenväliseksi kokemukseksi. Mirages on vahvalla naisen äänellä kerrottu tarina. Se käsittelee identiteetin ja voimaantumisen kysymyksiä, yhteisöä ja sen dynamiikkaa. Päähenkilö on kokenut suhteen päättymisen. Hän avaa mielensä kohti yhteisöä ja päättää asettaa voimavaransa yhteisön käyttöön. Mirages perustuu Kaija Saariahon musiikkiin. Elokuvan muusikot ovat sopraano Riikka Hakola, pianisti Pami Karvonen ja sellisti Jan-Erik Gustafsson

sikk

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Marikki Hakola (s. 1960) tunnetaan kansainvälisesti eurooppalaisen mediataiteen uranuurtajana. Hakola aloitti työskentelyn videon ja performanssin parissa vuonna 1982. Hakolan teoksia on esitetty laajasti kansainvälisesti näyttelyissä, festivaaleilla, taidemuseoissa, televisioyhtiöissä ja teattereissa. Teoksia on useiden taidemuseoiden kokoelmissa. Teoksia on palkittu pääpalkinnoilla ja kunniamaininnoilla. Marikki Hakola juhlistaa tänä vuonna 40-vuotista taiteilijauraansa Virtual Mirages näytöksillä.