Kysyimme Lohjan Liikuntakeskuksesta, Tanssikoulu Un Dos Tresista ja Tanssikoulu ToeStarista onko niissä huomattu, että alkutalven liikuntainnostus lopahtaa osalla liikkujista talven edetessä. Entä mitä voi tehdä, jotta innostus ja motivaatio säilyisivät?

ToeStarilta löytyy mm. kevyempiä kehonhuolto ja venyttely -tunteja sekä enemmän haastetta kaipaaville kehonpainoharjoittelua ja käsillä seisontaa. (Kuva: Noora Hannus)

Moni tekee liikuntaan liittyviä uuden vuoden lupauksia, kuten että salilla käydään ahkerasti kolme kertaa viikossa. Usein tuppaa kuitenkin käymään niin, että alkuinnostuksen jälkeen salilla käynti vaihtuu mukavaan sohvan nurkkaan yhä useampana iltana.

–Kyllä sen huomaa, että kauden alussa kävijöitä on enemmän ja osalla innostus lopahtaa alun jälkeen, sanoo Laura Hannus ToeStarista.

–Meillä kyseinen ilmiö ei näy yhtä selvästi kuin esimerkiksi kuntokeskuksissa, mutta on se huomattu. Kevätkauden alussa on asiakaspiikki aikuisten harrastajien kohdalla, lapsilla vastaava piikki on syyskauden alussa, kertoo Eveliina Luoma Un Dos Tresista.

–Huomattu on. Tänä vuonna vaikuttaa myös lumen tulo, sillä osa ihmisistä on hakeutunut talviurheiluaktiviteettien pariin. Jumppiinkin on silti riittänyt ruuhkaa, kertoo puolestaan Minna Nuppola Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Asiakkaat harvemmin kertovat, miksi he lopettavat harrastamisen, mutta jonkinlaista tuntumaa asiasta löytyy.

–Voi olla, ettei laji olekaan oma juttu tai on valinnut liian rankan lajin ja kuvittelee, että pitäisi onnistua heti tekemättä sitä työtä, jonka seuraavalle tasolle pääsy vaatii, pohtii Hannus.

Myös Luoma korostaa, että on tärkeää löytää omalle tasolle sopiva laji ja tunti, jotta alku ei tunnu liian vaikealta eikä toisaalta myöskään liian helpolta.

Un Dos Tresista löytyy monipuolinen valikoima tanssitunteja niin aloittelijoille kuin enemmän tanssineillekin.

Miten motivaation saa säilymään?

Hannus, Luoma ja Nuppola vinkkaavat, miten alkuinnostuksen saisi myös säilymään. Vastauksissa korostuu se, ettei liikunnan pitäisi olla suorittamista, vaan mielekästä tekemistä, josta tulee hyvä mieli.

–Monella tavoitteet ovat liian korkealla. Kannattaa ottaa pienempiä, pitkän ajan tavoitteita ja seurata konkreettisia asioita, joilla kehittymistä voi mitata. Sitten saa onnistumisenkin tunteita. Luovuttaa ei kannata, eikä lopettaa silloin, jos yksi tunti jää joskus väliin, vaan päättää skarpata ensi viikolla. Pitää muistaa myös syödä ja nukkua hyvin, muistuttaa Hannus.

Myös Luoma kannustaa palaamaan rohkeasti tunnille poissaoloista huolimatta. Hän kannustaa myös rentoon aloitukseen.

–Ei kannata aloittaa liian rytinällä ja ahnehtia liikaa tunteja, ettei uuvu ja lopeta kaikkia kerralla.

–Liikunnan pitäisi olla alusta lähtien mielekästä, eikä vastentahtoista. Salilla ei pidä käydä siksi, että muutkin käyvät, vaan löytää oma juttunsa. Jos liikkuu kaverin kanssa, voi tsempata toinen toistaan ja kynnys lopettamiseen on ehkä korkeampi, sanoo Nuppola.

He vinkkaavat kaikki kokeilemaan erilaisia lajeja ja tunteja, jotta itselle mieleinen löytyy. Neuvoa kannattaa kysyä rohkeasti. Nuppola toimii liikuntaneuvojana, jolle voi soittaa (044 374 0190, puhelinaika tiistaisin ja torstaisin kello 9.00 – 10.00). Neuvoja saa niin lajin ja tunnin valintaan kuin motivaation ylläpitoonkin.

–Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, eikä jäädä kotiin yksin miettimään uskaltaako ja mikä olisi itselle hyvä laji ja ryhmä, vaan ottaa ensimmäinen askel, Nuppola kannustaa.

ToeStarissa lajeja voi kokeilla kerran ilmaiseksi ja muuallakin riittää kertamaksu. Kertamaksuilla voi myös jatkaa kaikissa kolmessa paikassa, joten sitoutua ei tarvitse maksamalla koko kausi kerralla, jos ei halua.


Vesiliikunta on hyvä ja nivelystävällinen liikuntamuoto, jossa liikkeet pystyy tekemään omaan tahtiin.


Lajivinkkejä eritasoisille liikkujille

Heiltä löytyy kaikilta myös vinkit monipuolisista ja hyvistä tunneista, joista on helppo aloittaa.

–Tankotanssin alkeissa ei mennä vaativiin liikkeisiin, vaan tehdään sellaisia, joihin kaikki pystyvät. Aikuisten katutanssi taas on hauskaa tanssia ilman suorittamista. Kehonhuolto ja venyttely -tunnilla voi ottaa mukavasti omaa aikaa itselle. Enemmän haastetta haluaville sopivat kehonpainoharjoittelu ja käsilläseisonta, Hannus kertoo.

Luoma puolestaan suosittelee aloittelijoille esimerkiksi rumbitaa.

–Se on monipuolista. Alkamassa on myös aikuisten katutanssi. Kyseessä on oikea tanssitunti eli opetellaan, miten liikkeitä tehdään ja vartaloa käytetään. Tunnilla ei edetä liian kovaa tahtia, vaan pidetään hauskaa. Latinoshow sopii enemmän haasteita kaipaaville. Lihaskuntoa taas voi vahvistaa rumbitafuerte-tunneilla, joilla ei tehdä tanssikoreografiaa, vaan treenataan koko kroppa läpi kehon omaa vastusta käyttäen. Lihaskuntoliikkeitä on siinä muokattu tanssilliseen muotoon, Luoma avaa.

Nuppola puolestaan rohkaisee kokeilemaan mm. vesiliikuntaa.

–Vesiliikunta on hyvä ja nivelystävällinen liikuntamuoto, jossa liikkeet pystyy tekemään omaan tahtiin. Kaikkien tuntiemme rankkuutta pystyy siten itse säätelemään.

Liikuntakeskuksen tarjonnasta löytyy myös mm. Liikunnallista hyvinvointia Neidonkeitaasta -kurssi, jossa kokeillaan Neidonkeitaan eri liikuntamahdollisuuksia keilauksesta kuntosaliin. Muista ohjatuista ryhmistä aloittelijoille sopivat hyvin esimerkiksi venyttely ja kehonhuolto, kevennetty jumppa, jossa ei tarvitse hyppiä, sekä suosittu Terve selkä -ryhmä, jossa sekä ehkäistään selkäongelmia että huomioidaan niiden vaikutus liikuntaan. Lavis eli lavatanssijumppa on myös erittäin suosittua. Siinä käydään perustanssilajit läpi tunnin aikana ja tehdään helppoja sarjoja. Paria ei tarvita. Nuppola sanoo, että ohjatuista tunneista on hyvä aloittaa, jotta oppii oikeanlaiset tekniikat liikkeille. Liikuntakeskukselta löytyy tunteja myös senioreille.

–Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa liikuntaa, vaikka olisi 90-vuotias. Ihan kävelyllä on hyvä aloittaa. Meiltä löytyy senioreille esimerkiksi tuolijumpparyhmä, joka kokoontuu torstaisin kello 11.10 –11.40 Lohjan seurakuntakeskuksessa (maksuton, ei ilmoittautumista), venyttely- ja rentoutusryhmä perjantaisin kello 10.00 – 10.55 Tennarissa (kertamaksu 3,50 € tai kausimaksu, ilmoittautua voi paikan päällä) sekä kuntosalikurssit Neidonkeitaassa ja Tennarissa, Nuppola vinkkaa.

SMS