Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2022 yhteensä 28,3 miljoonaa maksullisen majoituksen matkaa kotimaassa. Tämä on noin 1,5 miljoonaa matkaa enemmän kuin vuonna 2021. Matkoista 70 prosenttia tehtiin yksityishenkilöiden toimesta.

Kotimaanmatkailu oli keskittynyt erityisesti kesällä. Heinä-elokuussa tehtiin yhteensä 13,8 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 prosenttia kaikista maksullisen majoituksen matkoista.

Suomalaisten suosikkimatkakohteet kotimaassa olivat Lappi, Uusimaa ja Pohjois-Pohjanmaa. Lappiin suuntautui 1,2 miljoonaa matkaa, Uudellemaalle 1,1 miljoonaa matkaa ja Pohjois-Pohjanmaalle 0,8 miljoonaa matkaa.

Matkailun lisääntymiseen on vaikuttanut useita tekijöitä, kuten koronapandemian aiheuttama matkustusrajoitusten kiristyminen, kotimaanmatkailulle suunnattu markkinointi ja suomalaisten kasvava kiinnostus luontoa ja lähimatkailua kohtaan.

Esimerkiksi Tilastokeskuksen vuonna 2023 teettämän kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa tulevana kesänä. Matkustushalukkuus kotimaassa on pysynyt korkeana ja jopa kasvanut kaksi prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Suomalaisten kotimaanmatkailusta on tullut merkittävä taloudellinen tekijä. Matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli vuonna 2022 noin 5 prosenttia.

Suomi, tuhansien järvien ja ainutlaatuisen pohjoisen luonnon maa, tarjoaa asukkailleen lukemattomia matkailumahdollisuuksia. Tässä artikkelissa syvennymme siihen, miksi monet suomalaiset valitsevat kotimaanmatkailun ulkomaan sijasta. Kotimaanmatkailun hyödyt, kuten taloudellinen edullisuus, ympäristöystävällisyys ja pääsy monipuoliseen luontoon ja kulttuuriin, ovat houkuttelevia.

Kotimaan matkailun monet edut

Kotimaanmatkailu on taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto. Ei tarvitse huolehtia kalliista lentolipuista tai viisumivaatimuksista. Lisäksi matkustaminen omassa maassa vähentää hiilijalanjälkeä, mikä on tärkeää ympäristötietoisille matkailijoille. Tämä on erinomainen tapa nauttia lomasta aiheuttamatta suurta rasitusta luonnolle.

Luonnon monimuotoisuus ja kauneus

Suomen luonto tarjoaa vertaansa vailla olevia elämyksiä. Järvet, metsät ja rannikkoalueet tarjoavat rauhaa ja mahdollisuuksia rentoutumiseen. Vuodenaikojen vaihtelu tuo mukanaan erilaisia aktiviteetteja: kesällä voi nauttia vaelluksesta ja kalastuksesta, kun taas talvi tarjoaa hiihtoa ja mahdollisuuden ihailla revontulia. Luonnon kauneus on keskeinen osa suomalaista identiteettiä ja elämäntapaa.

Kulttuurin ja historian rikkaudet

Kotimaanmatkailu avaa ovet suomalaisen kulttuurin syvällisempään ymmärtämiseen. Historialliset kohteet, kuten linnat ja museot, kertovat maan monipuolisesta menneisyydestä. Toisaalta modernit kaupungit, kuten Helsinki ja Turku, tarjoavat monipuolisia kulttuuritapahtumia ja elämyksiä, yhdistellen historiallista perintöä ja nykyaikaista elämää.

Aktiiviset elämykset ja hyvinvointi

Aktiivilomien suosio on kasvussa Suomessa. Maan monipuolinen luonto tarjoaa täydelliset puitteet liikunnallisiin harrastuksiin. Kylpylälomat, joogaretriitit ja muut hyvinv

ointia edistävät lomat ovat myös kasvattaneet suosiotaan. Ne tarjoavat loistavan mahdollisuuden irrottautua arjesta ja keskittyä omaan hyvinvointiin, ympäröitynä luonnon rauhalla ja kauneudella.

Perheiden suosima kotimaanmatkailu

Perheille kotimaassa matkustaminen on erityisen sujuvaa ja vaivatonta. Lyhyet matka-ajat ja tuttu ympäristö tekevät lomasta helpon ja miellyttävän. Suomi tarjoaa laajan valikoiman perheille suunnattuja kohteita, kuten teemapuistoja ja luontokohteita, jotka on räätälöity lapsiperheiden tarpeisiin.

Ruokakulttuurin rikkaudet

Suomalainen ruokakulttuuri yllättää monipuolisuudellaan. Lähiruoan, kuten marjojen, sienten ja kalan, suosiminen on paitsi herkullista, myös ympäristöystävällistä. Ravintolat tarjoavat laajan kirjon perinteisiä suomalaisia herkkuja sekä moderneja, luovia tulkintoja, jotka yhdistelevät erilaisia makuja ja valmistustapoja.

Tapahtumat ja festivaalit kutsuvat matkailijoita

Suomi on tunnettu lukuisista tapahtumistaan ja festivaaleistaan, jotka vetävät puoleensa sekä paikallisia että matkailijoita. Musiikkifestivaalit ja kulttuuritapahtumat, kuten oopperajuhlat, tarjoavat monipuolisia ja korkeatasoisia kulttuurielämyksiä.

Yhteenveto

Kotimaanmatkailu Suomessa tarjoaa laajan kirjon elämyksiä, jotka yhdistävät luonnon, kulttuurin ja modernin elämäntavan. Olipa kyseessä rentouttava loma luonnossa, kulttuurimatka kaupunkiin tai aktiiviloma täynnä seikkailuja, Suomi tarjoaa jokaiselle jotakin. Matkailun monipuolisuus ja kestävyys ovat avainasemassa, kun suomalaiset valitsevat matkakohteitaan.