Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle? Mitä se merkitsee meille Suomena? Mitä suomalaisuus nykyaikana tarkoittaa?

Ennen se merkitsi omaa valuuttaa, omaa maata ja omaa lippua. Näistä nykyään raha on yleiseurooppalainen ja maamme rajat Eurooppaan avoimet. Eurooppa on paljon avoimempi kuin silloin 1917 tai toisen maailmansodan aikoihin. Kuitenkin joka vuosi näihin aikoihin televisiossa näytetään Väinö Linnan romaaniin konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamaa klassikkosotaelokuvaa, jolla yhä vielä nostetaan esille suomalaisuutta sotimisen kautta. Ja itseasiassa tuosta samaisesti Tuntematon Sotilas-elokuvasta esitetään pariakin eri versiota.

Nykyäänkin soditaan ympäri maailmaa, lähelläkin. Mutta kokonaisuudessaan maailma on pienentynyt ja itsenäisyys on osaltaan muuttanut muotoaan. Emme voi enää edes päättää kaikista laeistamme ja säädöksistä itse, vaan nekin ohjataan Euroopan laajuisesti, mutta olemme kuitenkin ylpeitä itsenäisyydestämme. Meillä on yhä oma maa, lippu ja kansallistuntomme.

Hyvää itsenäisyyspäivää

Jokainen meistä viettää itsenäisyysjuhlia omalla tavallaan. Toiset juhlien vauhdikkaammin, toiset rauhallisemmin. Osa muistelee niitä veteraaneja, jotka olivat taisteluissa, joissa turvattiin Suomen itsenäisyys. Ja vaikka veteraanien määrät ovat huventuneet, elää sota vielä vahvana kansan muistoissa, vaikkei kosketusta sotaan ole ollutkaan – onneksi.

Kukaan ei halua sotaa omaan maahansa. Vaikka sana itsenäisyys ei sinulle välttämättä merkitse suuria tunteita ja asioita, on hyvä ymmärtää, miten asiat voisivat olla, jos emme olisi taistelleet jatkosodassa, voisimme olla osa jotain toista maata, eikä suomenkielellä olisi virallista asemaa.

Jatkosota vei 63 204 suomalaista kaatuneina tai kadonneina ja kotiin palasi 158 000 sodassa haavoittunutta sotilasta. Sota vei mukanaan myös 1129 siviiliä kuolonuhreina ja vihollisen vankileireille jäi 3500 suomalaista sotilasta.

Sodan jälkeen alkoi Suomessa kova sotakorvausteollisuus, jolla maksettiin sotakorvauksia, mutta samalla saatiin oma teollisuus nousuun ja kasvuun ja vähitellen kovien 50, 60 ja 70-lukujen kautta Suomi alkoi kehittyä kohti länsimaista hyvinvointivaltiota valtiota. Kaikki tämän hetken sosiaalietuudet on rakennettu demokratian aikana, työllä ja sisukkuudella, eikä sitä voi ylläpitää tulevaisuudessakaan pelkällä toivolla ja uskolla – työtä tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Hyvinvointivaltio Suomi

Suomen saavutukset ja kasvaminen yhdeksi maapallon turvallisemmaksi paikaksi asua, on yhdistelmä sijaintiamme ja suomalaisuutta, mutta tulevaisuus vaatii itsenäiseltä Suomelta entistä avoimempaa ajattelua, mutta samalla sen ymmärtämistä, ettei mitään voi saada tekemättä mitään. Suomen tulee jatkossakin ymmärtää työn ja yhteistyön merkitys.

Meidän on omalla työllämme varmistettava, että tulevillakin sukupolvilla on Suomi, jossa on hyvä olla ja turvallista asua. Se työ on vain erilaista kuin jälleenrakentamisen aikaan, ja muuttuu vuosi vuodelta, mutta voimme kuitenkin aina laittaa Suomen ja suomalaisuuden edelle rakentaessamme maatamme.

Minulle Suomi on ja tulee aina olemaan maa, jossa olen syntynyt ja jossa olen kasvanut. Joka on kouluttanut minut ja tehnyt minusta sellaisen kuin olen, ja vaikka joskus muuttaisin pois Suomesta, olen aina suomalainen ja olen ylpeä maastamme.