Siinä missä me odottelemme että saisimme lunta näin talvella tänne Etelä-Suomeen, Euroopassa pelataan koko ajan kovia liiga- ja cup-otteluita jalkapallossa. Näissä peleissä on mukana myös suurin osa Suomen maajoukkkuejalkapallojoukkueen eli Huuhkajien pelaajat, tutuimpana luonnollisesti Englannissa palkkansa tienaava Teemu Pukki. Mutta jos käännetään katse jo tulevan kesän EM-lopputurnaukseen, niin minkälaiset ovat Suomen todelliset mahdollisuudet päästä ensimmäisistä kolmesta karsintaottelustaan läpi?

Kööpenhaminen ja Pietarin kesäkuun pelejä edeltää useampi maajoukkueen pelaama harjoitusottelu, joilla hiotaan joukkuetta yhteenpelaavaksi kokonaisuudeksi, mutta kun vastaan asettuvat Tanska, Belgia ja Venäjä – millaiset suomalaisten todelliset mahdollisuudet tulevat olemaan?

Jos ajattelee yleensäkin suomalaisen jalkapallon tilaa vaikka näin lohjalaisin silmin, niin voi helposti analysoida, ettei näiltä mailta hirveän monta maailmantähteä synny, kun harjoitteluolosuhteeet ovat mitä ovat ja pelikausikin lyhyehkö. Yksi syy on myös se, ettei Lohjalla ole tarpeeksi jalkapalloon panostavia yrityksiä, jotka saisivat nostettua paikallista jalkapalloa ylöspäin edes sellaiselle tasolle, että miesten edustusjoukkueen peleissä olisi oikeasti katsojia ja tunnelmaa – kyse on rahasta. Rahasta on kyse myös Euroopan tasolla. Jo nyt Suomen Huuhkajat saavat jalkapalloliitolla tämän mittakaavassa aikamoisen rahakasan. Rahakasa on suomalaittain suuri, mutta Eurooppalaisesssa mittakaavassa mitätön.

Jos ei Suomi niin mikä sitten?

Jos Suomi ei Euroopan jalkapallomaiden kärkeen kuulu, niin mitkä sitten? Onko vanhojen isojen jalkapallomaiden kuten Englanti, Italia, Saksa, Espanja ja Ranska rinnalle noussut uusia, nousevia maita?

Euroopan jalkapalloliitto laskee reaaliajassa kaikkien otteluiden ja tapahtumien avulla maille pisteitä. Näiden pisteiden valossa Suomi oli viime vuoden ranking-listalla sijalla 38. Suomen edellä on mm. Albania, Liechtenstein, Liettua yms. Ruotsi esimerkiksi löytyi sijalta 22. Suomen kesän vastustajat ovat ranking-sijoituksissa: 16. Tanska, 6. Venäjä ja 8. Belgia. Viiden kärki on juuri tuo aiemmin listattu viiden maan joukko.

Silloin tällöin saamme kuitenkin mestariksi jonkin näiden perinteisten maiden ohi. EM-kisoja on pelattu vuodesta 1960 aina neljän vuoden välein ja eniten mestaruuksia on Saksalla ja Espanjalla, joilla on kolme mestaruutta. Ranskalla on kaksi, ja loput mestaruudet ovat menneet Italialle, Portugalille, Alankomaille, Tsekkoslovakialle, Tanskalle ja Kreikalle. Tanska voitti 1992 ja Kreikka 2004, mutta tänä vuonna olisi suuri ihme ja yllätys, mikäli Tanska mestaruuteen saakka yltäisi.

Huhtikuussa alkaa Veikkausliiga

Tässä vähälumisen talven keskellä on hyvä muistaa, että kotimainen jalkapallokausi alkaa jo huhtikuussa.

Avausottelussa 11.4. kohtaa sarjanousija FC Haka FC Lahden. FC Haka onkin osoittanut Valkeakoskella melkoista jalkapallohuumaa viime kauden aikana ja liigajoukkueet saavat oikeasti olla varuillaan sarjanousijan kanssa. Valkeakoskan Hakaan liittyy myös mielenkiintoinen näkökohta se, että tammikuussa Valkeakosken Tehtaan kentällä pelattiin virallinen miesten ottelu. Suomen Cupin karsinalohkon avausottelussa FC Haka pelasi 1-1 tasapelin viime vuoden Suomen mestari Kuopion Palloseuraa vastaan ja päävalmentaja Teemu Tainio oli jopa hieman pettynyt, ettei kotijoukkue saanut otettua voittoa.

Katsaus maajoukkuepelaajiin

Suomen maajoukkueen pelaajista kuuluu maalivahti Lukas Hradeckylle ja Leverkusenille hyvää kun taasen vastaavasti keskikentän Simon Skrabbin Brescia on Italian Serie A:n häntäpäässä. FC Augsburgissa pelaava hyökkääjä Fredrik Jensen on päässyt maajoukkueen lisäksi maalinmakuun myös Saksassa, mikä lupaa omalta osaltaan hyvää Suomen maajoukkueelle. Toivoa on myös Leverkusenin Joel Pohjanpalolla saada lisää peliaikaa omassa joukkueessaan.

Paulus Arajuuren joukkueen Pafosin otteet Kyproksen liigassa ovat olleet alkuvuoden heikkoja ja neljässä ottelussa joukkue on sanut tehtyä vain yhden maalin tuloksena 2 tasapeliä ja 2 tappiota. Glen Kamaran Glasgow Rangers sen sijaan porskuttaa Skotlannin valioliigan kakkosena heti Celticin perässä, ja otetaan vielä kolmanneksi katsaus suomalaisiin Tanskan Superliigassa. Esimerkiksi hyökkääjä Pyry Soini, joka pelaa Esbjergin joukkueessa – joukkue on jumiutunut sarjan pohjalle ja Soinin tulos 20 ottelussa on yksi maali. Puolustuksen Markus Halsti pelaa FC Midtjyllandin joukkueessa ja hänellä myös yksi maali tehtynä 17 pelatusta ottelusta. Keskikentän Joni Kauko pelaa Pyry Soinin joukkuekaverina Esbjergissä ja hän on onnistunut tehdä kolme maalia tällä kaudella. Markus Halstin joukkuekaverina pelaa Tim Sparv, joka on saanut 10 sarjaottelua tälle kaudelle ilman maaleja.

Ennen tärkeitä harjoitusotteluita on edessä vielä ottelut Puolaa, Ranskaa, Ruotsia ja Viroa vastaan. Viimeinen peleisä sunnuntaina 7.6. Tampereen Ratinalla nimenomaan Viroa vastaan.