Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Suosituksen piiriin kuuluvia henkilöitä on yhteensä noin 300 000. Suosituksella pyritään ehkäisemään vakavaa koronatautia, kuolemia sekä menetettyjä elinvuosia.  

–Kun epidemiatilanne on heikentynyt, erikoissairaanhoitoa vaativien tapausten määrä myös alle 80-vuotiailla on kasvanut. Heille kolme rokoteannosta antaa kuitenkin hankalassakin epidemiatilanteessa yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. 80 vuotta täyttäneillä kolmella rokoteannoksella saavutettu suojateho ei ole yhtä hyvä eikä pitkäkestoinen kuin nuoremmilla. Nyt suositelluilla neljänsillä annoksilla pyritään siis nostamaan ja pidentämään suojaa vakavaa sairaalahoitoista tautia ja erityisesti kuolemantapauksia vastaan, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL seuraa aktiivisesti muiden ikäryhmien ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien osalta epidemiatilannetta sekä virusvarianttien vaikutusta rokotteiden suojatehoon. THL on suositellut jo aikaisemmin vakavasti immuunipuutteisille neljättä rokoteannosta.

THL:n suositus on linjassa Kansallisen rokotusasiantuntija ryhmän (KRAR) antaman lausunnon kanssa.

Suojatehon kehittyminen otettu suosituksessa huomioon

Aikaisemmat koronarokoteannokset vaikuttavat tulevilla tehosteannoksilla aikaansaatuun immuunivasteeseen, ja siksi neljänsien annosten antamista on harkittu tarkasti.

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

–Ensisijaisesti neljäntenä annoksena tarjotaan mRNA-rokotteita eli Biontech-Pfizerin Comirnatya tai puolikasta annosta Modernan Spikevax-rokotetta. Koronarokotteita on jo saatu Suomeen tarpeeksi, jotta kaikille, joille neljättä annosta suositellaan, voidaan antaa tehosteannos, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotukset Lohjalla

Lohjalla neljännen koronarokotteen antaminen alkaa viikolla 13 THL:n ohjeiden mukaisesti. THL suosittelee neljännen rokotteen antamista kaikille 80 vuotta täyttäneille ja kaikille ikääntyneille, jotka asuvat hoivakodeissa.

Neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta. THL suosittelee antamaan neljännet annokset ripeästi, sillä niillä pyritään tehostamaan iäkkäiden suojaa juuri nyt epidemian ollessa voimakkaimmillaan.

Jos rokotusryhmään kuuluva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.

Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittelee-80-vuotta-tayttaneille-ja-hoivakodeissa-asuville-iakkaille-neljatta-koronarokoteannosta