Vihtiläisen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Tommi Sandbergin Tunnusmerkit-näyttely on parhaillaan esillä Galleria Lutsissa. Sandbergin tuotanto koostuu pääosin veistoksista ja installaatioista, mutta mahtuu joukkoon muutama maalauskin. Teosten materiaaleista löytyy mm. hiiltä, akryylimaalia, puuta, kipsiä, kiristemuovia ja kierrätyspahvia.
Näyttelyn teokset on tehty muutaman viime vuoden aikana. Teostensa muodon ja materiaalien kautta Sandberg käsittelee ihmismielen suhdetta itseensä ja ympäristöönsä. Hän kokee installaatiot ja veistokset omimmaksi kuvataidemuodokseen.
–Olen lapsesta asti tykännyt muovailusta. Kun esimerkiksi leikin leluhahmoilla ja ajattelin, että pitäisi olla vielä tällainen hahmo, tein sellaisen itse, Sandberg kertoo.
Sandberg valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Tunnusmerkit on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.
Karu keskustelukulttuuri
Sandberg toteaa, että nykyteknologia on mahdollistanut jatkuvan yhteydenpidon ihmisten välillä ja loputtoman informaatiovirran ruuduillamme. Silti todellinen keskustelu ja kanssakäyminen tuntuvat jäävän yksinkertaisten reaktioiden ja pelkkien tunneilmaisujen taakse. Näyttelyn teema onkin varsin ajankohtainen.
–Näyttelyn idea lähti nykypäivän keskustelukulttuurista netissä ja sosiaalisessa mediassa. Tuntuu, että se on taantunut, eikä oikeaa keskustelua tahdo enää löytyä, vaan tapetilla on tunnepitoinen ja töksähtelevä keskustelukulttuuri. Jokin mielipide saatetaan ilmaista vain emojilla, ja niidenkin merkitys on muuttunut. Esimerkiksi nauru-emojia käytetään yhä useammin ivallisessa tarkoituksessa. Ajatuksia tuodaan esille karulla tavalla. Kun keskustelua on seurannut viime vuosien aikana, se on mennyt huonoon suuntaan. Kyllä se ärsyttää ja surettaa, Sandberg harmittelee.
Hän toteaa, että kaikki eivät toki käyttäydy yhtä karusti netissä, mutta pienikin joukko saa melkoisesti mekkalaa aikaiseksi.
Mihin empatia ja lämpö ovat kadonneet?
Näyttelyn teokset kuvaava ihmisen sisäistä taistelua. Yhteistä säveltä ei tahdo löytyä, eikä tilannetta helpota yhtään se, että jotkut trollaavat ja sekoittavat asioita lisää ihan tahallaan.
–Empatia ja lämpö tuntuvat hävinneen netin maailmasta. Taustalla on oikeita ihmisiä, mutta tuntuu, että netissä heistä näkee vain kuoren. Onko sosiaalinen media tehnyt meistä julmempia ja vähentänyt ihmisten välistä empatiaa? Vai onko internet ennemminkin vetänyt keinotekoisen sivistyksen verhon edestämme paljastaen, että olemme aina olleet tällaisia, Sandberg pohtii.
Gallerian ikkunalta löytyy mm. emoji-veistoksia sekä hahmoja, jotka kuvaavat ihmisen hajoamista palasiin ja rakentumista uudelleen.
–Millaisen digitaalisen jäljen haluamme jättää jälkeemme? Toivon, että ihmiset alkavat reflektoida nettikäyttäytymistään. Toivon, että tapahtuu muutos ja jossain vaiheessa muistelemme, että olipa silloin melkoinen meininki, mutta onneksi siitä on menty eteenpäin, Sandberg toteaa.
Näyttelyn nimi Tunnusmerkit viittaa siihen hieman mystiseen hetkeen, kun jokin asia on jo tavallaan ilmassa ja havaittavissa, mutta asioiden kehityskulkua ei vielä huomata.
–Tämä keskustelukulttuurin muutoskin on ollut ilmassa jo aiemmin, mutta vasta jälkeenpäin se on ollut helpompi nähdä.
SMS