Länsi-Uudemaan Sateenkaariyhdistys järjestää Lohjalla ensimmäistä kertaa lgbtqia+ (seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt) -kulttuuriin keskittyvän Somewhere Over the Rainbow -festivaalin 13.11.– 15.11. Kulttuurifestivaali nostaa esiin LGBTQIA+yhteisölle ja sen liittolaisille tärkeitä teemoja. Osa festivaalin esiintyjistä edustaa vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, osa taas haluaa tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä toiminnallaan.

–Tarkoituksena on tuoda esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien tekemää taidetta. Vähemmistön näkökulma ja lähtökohdat kuuluvat teoksissa. Taiteella voidaan avata vähemmistön edustajien maailmaa ja sitä, miten tästä näkökulmasta katsotaan yhteiskuntaa ja elämää täällä, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Salla Markkanen.

Festivaali järjestetään nyt ensimmäisen kerran. Alkunsa se sai Markkasen haaveesta.

–Olen ollut mukana järjestämässä Lohja Priden tapahtumia. Vähemmistöjen tapahtumia on yritetty saada pikkuhiljaa toteutettua enemmän. Itselle tuli haave, että olisipa kiva järjestää tällainen festivaali, koska vähemmistöjen taide on vähän näkyvillä. Olen todella iloinen, että olemme saaneet pienellä porukalla kasaan näin hyvin ohjelmaa, Markkanen iloitsee.

Vähemmistöjen tapahtumalla rakennetaan yhteistä siltaa kaikkien välille

Vuosikymmenten varrella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on kohentunut huomattavasti, mutta ristiriitoja löytyy edelleen. Markkanen onkin iloinen siitä, että Lohjan seurakunta on mukana tapahtumassa paneelikeskustelun merkeissä, sillä ristiriitoja löytyy esimerkiksi juuri kirkon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen väliltä.

–On todella koskettavaa ja hienoa, että seurakunta on mukana, Markkanen kiittää.

Vähemmistöjen edustajat kohtaavat edelleen mm. huutelua ja väkivallan uhkaa. Markkanen muistuttaa, että translainsäädäntökään ei ole kunnossa, mikä tuo turvattomuuden tunnetta vähemmistöjen edustajille. Lisäksi yhteiskunnassa asiat hahmotetaan edelleen pitkälti mies- ja naisnäkökulmasta.

–Esimerkiksi koronabotissa oli sukupuolen kohdalla valittavana vain vaihtoehdot mies ja nainen, vaikka pitäisi olla myös muu. Se luo ahdistusta ja masennusta, kun ihminen on yhteiskunnalle näkymätön. Myöhemmin kuulin, että koronabotista oli tämä asia korjattu, Markkanen kertoo tuoreen esimerkin.

Vähemmistöjen omalla tapahtumalla onkin heille erityinen merkitys.

–Tällaiset tapahtumat vahvistavat vähemmistöä, kun luodaan paikka, johon on turvallista tulla omana itsenään. Kun kelpaa ja riittää sellaisena kuin on, se antaa voimaa ja auttaa jaksamaan.

Hän korostaa, että vaikka festivaali keskittyy vähemmistöjen tekemään taiteeseen, kaikki ovat tervetulleita.

–Toivon, että tapahtumaan tultaisiin avoimin mielin katsomaan ja kokemaan, millaisia taiteen tekijöitä me olemme. Ihan samoista asioista me teemme taidetta, kuin muutkin. Toivon myös, että saataisiin rakennettua yhteistä siltaa ja parempaa elämää yhdessä, Markkanen sanoo.

Hän myös muistuttaa, että pohjimmiltaan kaikki ihmiset ovat samanlaisia.

–Kaikissa meissä on sama ihmisyys. Kaipaamme hyväksyntää ja rakkautta ja rakastamme samalla tavalla kuin muutkin.

Festivaalin tarkoituksena on tuoda esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien tekemää taidetta. Lisäksi ohjelmassa on paneelikeskustelu. Kaikki ovat tervetulleita paikalle, kuuluivat he johonkin vähemmistöön tai eivät. (Kuva: Ingemar Raukola ja Marco Hannula)

Festivaalin ohjelmistossa musiikkiteatteria, legendaarinen kuoro, runoja ja paneelikeskustelu

Festivaalin aloittaa perjantaina 13.11. kello 19.00 Virkkalan klubitalolla Salla Markkasen musiikkiteatteriesitys Ruumiinosalauluja. Kyseessä on kuriton kabaree ja monologi ihmisyydelle.

–Pohdin siinä elämää ja peilaan sitä yhteiskunnan oletuksiin ja normeihin siitä, millainen ihmisen pitäisi olla, Markkanen kertoo.

Esitys kestää 1,5h (sis. väliaika), ikäraja K-14, maksullinen. Esityksen on tuottanut Helsingin Gayteatteri. Klubitalolla baari on auki tapahtuman ajan.

Lauantaina 14.11. klo 14.30–16.00 Lohjan seurakuntakeskuksessa järjestetään Totuus teki vapaaksi -paneelikeskustelu. Keskustelemassa ovat Jorma Hentilä, Yrjö Tavaila, Anna Sainio ja Anna Iivanainen. Vapaa pääsy.

–Paneeli perustuu Ritva Kurjen päiväkirjamerkintöihin. Hän oli 1980- ja 1990-luvuilla merkittävä henkilö vähemmistöpiireissä. Hän antoi kasvot vähemmistöille, oli kymmenien ihmisten tukena ja ajoi vähemmistöjen asiaa mm. kirkon sisällä, Markkanen avaa.

–Keskustelijoista Hentilä on poliitikko ja Setan entinen puheenjohtaja, Taivaila eläkkeellä oleva sairaalapappi, Sainio nuorisotyöntekijä ja Iivanainen valokuvaaja ja seksuaaliterapeutti. Keskustelu voi kiinnostaa esimerkiksi vanhempaakin väkeä ja perheitä, joissa on sateenkaarinuori, Markkanen jatkaa.

Samana päivänä kello klo 17.00 Helsingin Gaykuoro Out’n Loud esiintyy Toimintakeskus Harjulassa. Out’n Loud kertoo olevansa Suomen ensimmäinen, ainoa ja paras homokuoro. Kuoro esittää kaikkea euroviisuhiteistä ja nykymusiikista suomiklassikoihin ja loitsuihin sekä huomattavan määrän heille varta vasten kirjoitettua musiikkia.

–Out’n Loud on legendaarinen mieskuoro, joka on kiertänyt ympäri Suomea ja Eurooppaa jo 16 vuotta, Markkanen kertoo.

Maksullinen. Konsertin kesto 45 min. Yhdistyksen kahvila tarjoilee kahvia ja pullaa. Konsertin aikana Harjulassa pidetään myös lasten ja nuorten kuvataidetyöpaja (vapaa pääsy).

Sunnuntaina 15.11. klo 14.00 festivaali jatkuu vielä runomatinealla Hyvänmielen Majassa (Karstuntie 2, Lohja). Lohjalaiset sanataiteilijat Tuuli Vatula, Riina Roos, Juha Koivuporras, Riikka Sutinen ja Milja Kres lukevat matineassa tekstejään. Vapaa pääsy. Yhdistyksen kahvila palvelee.

Koronavarotoimet

Tapahtumajärjestelyissä noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia. Esityksiin saa tulla vain terveenä ja oireettomana. Sairastumisen sattuessa, lippurahat saa takaisin. Lipuista saa rahat takaisin myös siinä tapauksessa, jos festivaali joudutaan perumaan koronan vuoksi. Lippu suositellaan ostamaan etukäteen, jotta varmistaa paikkansa esitykseen. Myös ilmaistapahtumiin tulee ilmoittautua etukäteen. Esityksiin myydään lippuja korkeintaan 50% salin kapasiteetista, jotta turvavälit voidaan taata. Lippujen oston / ilmoittautumisen voi tehdä lusyhallitus@gmail.com tai Länsi-Uudemaan Sateenkaariyhdistyksen verkkosivuilla. Maskin käyttöä suositellaan.

SMS