Tytyri Elämyskaivoksen kierroksilla koetaan kesällä 2021 täysi kattaus taidetta ja historiaa. Maanalaisen louhoksen valo- ja musiikkishown, Kiven aika -geologisen näyttelyn ja kaivoshistorianäyttelyn lisäksi vierailijat pääsevät ihastelemaan kahta uutta, upeaa tilainstallaatiota.

Kesän uudet tilainstallaatiot ovat nimeltään Ikimetsä maan alisen ja Poranterä. Installaatiot ovat nähtävissä kaikilla kesän järjestettävillä kierroksilla. Tilainstallaatiot ovat nähtävissä 1.5. -30.10.2021 välisen ajan.

–Saimme mahdollisuuden panostaa Tytyrin vaihtuviin sisältöihin tänä kesänä, koska toimimme Lohjan Hiidensalmeen tulevien asuntomessujen virallisena oheiskohteena, kertoo Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala.

–Kevään aukiolorajoitukset ovat hieman viivästyttäneet yleisökierrosten aloittamista, mutta toiveissa on, että pystymme lisäämään kierrostarjontaa kesäkuun alusta alkaen. Nyt installaatiot ovat valmiita ja näyttävät todella upeilta, joten voimme toivottaa Lohjalle saapuvat kesävieraat tervetulleiksi kierroksillemme, Ermala jatkaa.

Uutuustuotteena on myynnissä nyt myös Tytyrin opastuskierros virtuaalisena.

–Tämä on Tytyristä kiinnostuneille asiakkaille hyvä keino päästä näkemään kotisohvalta, millainen peruskierros maan alla on kuljettavissa, sanoo Ermala.

Virtuaalikierroksessa ei ole esitelty vaihtuvia installaatioita, vaan se keskittyy perushistoriakierrokseen.

Ikimetsä maan alisen – Aarnimetsä kaivoksessa immersiivisenä tilainstallaationa

Kalevalaisen luontokokemuksen Tytyri Elämyskaivokseen luova installaatio koostuu äänitaiteilija Mikko H. Haapojan ja kansanmuusikko Ulla Hillebrandtin Aarnimetsä | ikisointi -teoksen äänimaisemista ja musiikista sekä ympäristötaiteilija Jenni Tieahon veistoskuvista, joiden videomäppäyksen kaivoksen kalliopintaan on toteuttanut valotaiteilija Pekka Järvilehto.

Ikimetsä maan alisen vie kokijansa taianomaisiin sfääreihin, entisajan aarniometsiemme pehmeään syleilyyn. Media- ja äänitaiteilija Haapojan äänimaisema ympäröi kuulijat: laskeutumalla syvälle maan alle päästään ajattomaan suomalaiseen metsään vailla liikenteen jylyä.

Kansanmuusikko Hillebrandtin suunnittelema teemakokonaisuus kuuluu osana pysyvää ääniteosta, mutta myös laajenee eri tapahtumissa äänimaisemia ja kansanmusiikkia yhdistäviksi esityksiksi. Näyttelyn visuaalisen osuuden on suunnitellut ympäristötaiteilija Tieaho ja sen teknisen toteutuksen on tehnyt valotaiteilija Järvilehto sovittamalla Tieahon ympäristötaideteoskuvat kaivoksen kallioseinän pinnanmuotoihin.

Installaatiossa käytetyt teoskuvat ovat viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta ja syntyneet vuoropuhelussa luonnon rytmin ja materiaalien kanssa. Teokset pohjautuvat osin alueelta kerättyihin luonnonmateriaaleihin, kuten tuoheen, pajuun, kaarnaan sekä kasvien eri osiin. Veistosten sisällölliset teemat kuvaavat ihmisen suhdetta luontoon ja sen shamanistisiin voimiin.

Teokset muodostavat usein mytologisen eläimen hahmon ja taiteilija sijoittaa ne luonnon syliin. Tieahon teokset koskettavat ikiaikaisia muistijälkiä myyttisestä ajasta, jolloin ihminen eli läheisessä vuorovaikutuksessa luontoon. Teokset herättelevät pohtimaan luonnon kokemisen eri tasoja sekä mytologian merkitystä nykyajassa.

Jos Tytyrisaliin kokoustamaan tai ruokailemaan tulevat asiakkaat haluavat vahvemman Kalevalan teemapäivän, niin tarjolla myös tähän teemaan sopiva pitopalvelu ja ohjelma.

Ikimetsä maan alisen -installaatio vie kokijansa entisajan aarniometsiemme pehmeään syleilyyn. (Kuva: Milja Viljamaa)

Poranterä

Poranterä on elämyskaivoksen umpitunneliin rakennettu tilataideteos, jonne asiakkaat kävelevät teoksen sisään ja pystyvät aistimaan teoksen kaikilla aisteilla lähietäisyydeltä. Teos koostuu neljän eri taiteilijan osuuksista. Teokseen kuljetaan sisään Juuso Joutsion luoman kahdeksan metrin mittaisen, tunnelin lattiasta kattoon ylettyvän valopylväikön kautta. Tästä jatketaan Keimo Valkosen uv-valossa hehkuvista langoista rakennetun kahdeksan metriä pitkän spiraalimaisen teoksen läpi. Valaistuksena on käytetty ultravioletti- ja lednauhavaloja.

Teos päättyy tunnelin perälle, jonne on rakennettu Timo Kalevan luoma kolmiulotteinen, monivärinen, surrealistinen poranterän kärkeä muistuttava taideteos. Teos on valmistettu laserleikkaamalla kaivoksen olosuhteet kestävästä eristelevystä. Valaistuksena on ultraviolettivalo.

Tunnelissa kulkijaa puhuttelee teoksen kokemisen aikana Markku Toikkasen säveltämä äänimaisema, jonka perustana ovat kaivoksen herättämät mielikuvat ja tunnelmat. Äänimateriaalina ovat luonnon äänet, joita on käytetty kuin ne olisivat instrumentteja. Ääniä, joita voi kuulla kaivoksen hiljaisuudessa sekä työn aikana. Siis eräänlaista ambient-musiikkia ilman instrumentteja.

Poranterä teoksen tunnelissa vierailija kokee erittäin aistikkaan ja moniulotteisen taide-elämyksen yllä mainittujen elementtien muodostaessa yhden kokonaisuuden. Vierailija pääsee kirjaimellisesti teokseen sisään tai voi vaihtoehtoisesti katsella sitä haluamansa etäisyyden päästä.

Poranterä on tilataideteos, jonka sisälle voi kävellä. (Kuva: Milja Viljamaa)

Aukioloajat ja liput

Tytyri Elämyskaivoksen tarkemmat aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen tuloa kohteen nettisivuilta. Kierroksia halutaan tarjota kesän asiakaskohderyhmiä ajatellen. Päivän ensimmäinen kierros kuljetaan lapsiperheiden tahtiin ja päivän viimeinen tarjotaan taidepainotteisena. Tämä tarkoittaa sitä, että taide-elämyksiin otetaan enemmän aikaa ja historiasisältö jätetään vähemmälle.

–Toivomme, että korona viimein hellittäisi ja pystyisimme tarjoamaan uniikkeja kaivoselämyksiä jälleen koko loppuvuoden, kertoo kaivoksen asiakaspalvelusta vastaava Katri Kohonen.

Asuntomessujen ajalle on tarjolla kierroksia aamuaikaisesta iltamyöhäiseen. Liput kierroksille kannattaa ostaa etukäteen, jotta varmistaa pääsyn haluamalleen kierroksille. Liput ovat myynnissä NetTicketin verkkokaupassa.

Yleisökierrokset on tarkoitus avata kesäkuun alusta päivittäisiksi ja olla avoinna aina vuoden loppuun saakka. Virtuaalisen opastuskierroksen voi ostaa Doerz-verkkokaupasta Virtuaalikierroksen on tuottanut Peter Kavonius ja oppaana toimii Virve Haahti.