Lohjan keskustan Galleria Vikholmissa on vielä kuun loppuun asti nähtävillä Maija Aarnion taidenäyttely. Maija Aarnio on 88-vuotias lohjalainen taiteilija, joka on yli 30-vuoden taiteilijan urallaan ehtinyt kokeilla kaikenlaista alkaen niistä öljyväritöistä, joihin hänen naapurinsa sai hänet innostumaan.

Taiteilijana minulla voi olla alussa ajatus, millainen työstä tulee.  Mutta inspiraatio voi viedä mennessään ja valmista työtä katsellessa voin sanoa itselleni, kas sellainenko siitä tulikin, kertoo Maija.

Maalaaminen onnistuu minulta luontevammin kuin esimerkiksi piirtäminen, sillä kynä vain ei tunnu istuvan käteen niin luontevasti kuin siveltimet tai muut työvälineet.

Taiteilija Aarniosta tuli vasta hieman vanhemmalla iällä, mutta hän on aina tehnyt käsitöitä ja ideoinut asioita, jotka nyt tulevat ja ovat tulleet esille hänen taiteessaan. Vaikka taide on hänelle harrastus, ei sekään ole huono asia, että näyttelyiden työt päätyvät taiteen ystävien seinille.

Taiteilijan teos omalle seinälle

Maija aloitti varsinaiset taideopintonsa Sammatissa 1986 ja on jatkanut aina näihin päiviin saakka. Ideoita kumpuaan erilaisista asioista, kuten näyttelyssä oleva ryijy, on saanut aiheensa Nummen Kirkossa 90-luvulla olleesta näyttelystä.

Öljyvärimaalaus sai minut tuntemaan, että haluan tehdä taulusta ryijyn, ja soitinkin taitelija Hannu Lehtoselle itse ja pyysin luvan tehdä sellaisen. Ryijyssä olen käyttänyt sekä itse värjäämiäni lankoja että valmiiksi värjättyjä lankoja.

Itse värjäämisessä on hauskaa se, ettei oikeastaan koskaan voi olla täysin varma, minkävärinen langasta tai huovutettavasta villasta tulee. Käytän aina värjäämiseen kasveja ja sieniä, kertoo Maija.

Näyttelyssä on paljon vanhempia teoksia. Nämä Galleriassa tällä kertaa esillä olevat teokset ovat abstraktia taidetta, joista jokainen voi löytää oman tarinansa tai kuulla Maijan tarinan. Tarjolla on esimerkiksi sarja maalauksia, jotka ovat maalattu paperille useampaan kerrokseen.

Nyt noin 20 vuotta maalaamisen jälkeen, paperi ja värit ovat eläneet ja tehneet maalauksista hauskoja ja yllättäviä. Jos maalaus olisi tehty kankaalle, ei vastaavaa elämistä olisi tapahtunut.

Vaikka tämä näyttely on vielä kesken, on taiteilijan mielessä jo tulevat näyttelyt. Nyt elokuussa on seuraava jo sovittuna, ja kenties sitä seuraavaksi olisi vuorossa kivinäyttely? 88-vuotiaan taiteilijan taiteilija suoni ei osoita ehtymistään.