Jos työtilanne tai tulot ovat muuttuneet, vuoden 2023 verokortin tulorajaa pitää todennäköisesti päivittää. Lisäksi suuriin sähköenergiakuluihin voi nyt hakea sähkövähennystä tekemällä uuden verokortin.  

Kaikkien suomalaisten verokortit vuodelle 2023 löytyvät nyt OmaVerosta. Oma, uusi verokortti kannattaa katsoa huolellisesti läpi. Erityisesti kannattaa tarkistaa vuoden 2023 tuloraja, ja varmistaa, että verokorttiin merkityt vähennykset pitävät paikkansa. 

Jos verokortin tiedoissa on muutettavaa, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa. 

– Kun verokortin tiedot ovat heti alkuvuodesta oikein, maksaa tuloistaan veroja tasaisesti pitkin vuotta. Toki verokortin tietoja voi ja kannattaa muuttaa myöhemminkin vuoden aikana, jos siihen on tarvetta, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta. 

Verokorttiin merkitty tuloraja on tarkoitettu helmi-joulukuulle, ei siis koko kalenterivuodelle. 

– Osa ihmisistä tekee tarpeettomasti uuden verokortin, koska pitää erehdyksessä verokorttiin merkittyä tulorajaa koko vuoden tulorajana. Verokortin alareunasta löytyy kuitenkin arvio koko vuoden tuloista, Ylitalo sanoo. 

Verohallinto arvioi verokortin tulorajan henkilön aikaisempien tulojen perusteella.  

Sähkövähennystä voi hakea nyt tai viimeistään keväällä 2024 

Jos arvioi, että tammi-huhtikuun 2023 yhteenlasketut sähköenergiakulut ylittävät 2 000 euroa, korkeisiin kuluihin voi nyt hakea avuksi väliaikaista sähkövähennystä.  

Sähkövähennyksen taloudellisen hyödyn saa käyttöönsä heti, kun tekee OmaVerossa uuden verokortin ja ilmoittaa verokorttihakemuksella arvion tammi-huhtikuun sähköenergiakuluista. 

– Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen.  

Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden. Sähkövähennyksessä on muun kotitalousvähennyksen kanssa yhteinen 100 euron omavastuu.  

Sähkövähennystä ei voi hakea sähkönsiirron kuluista. 

Kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla tai korjata tiedot viimeistään esitäytettyyn veroilmoitukseen keväällä 2024. 

Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella myös huhtikuun jälkeen. 

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea. 

Sähkövähennyksen suuruutta voi arvioida Verohallinnon sivuilta löytyvällä laskurilla

Invalidivähennys poistui 1.1.2023 

Tuloverotuksen invalidivähennys poistui vuoden 2023 alussa. Syynä ovat hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät verotusmuutokset. Vastaava rahasumma kohdennetaan vammaispalveluiden kehittämiseen. 

Paperiset verokortit tammikuun puoliväliin mennessä  

Paperiset verokortit saapuvat asiakkaille vaiheittain, kuitenkin viimeistään tammikuun puoleen väliin mennessä. 

Verohallinnon paperipostista voi luopua ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Sen jälkeen saa sähköposti-ilmoituksen aina, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa. 

Valtaosa verokorteista käyttöön helmikuussa 

Tarkistamisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen uusi verokortti pitää toimittaa tulojen maksajalle tai varmistaa, että maksaja saa verokortin automaattisesti Verohallinnon järjestelmästä. 

Tammikuussa käytetään vielä vuoden 2022 verokorttia.  – Poikkeuksena ovat verokortit, joihin asiakas on itse tehnyt muutoksia joulu-tammikuun aikana. Joulukuussa tehdyt verokortit tulivat voimaan vuoden alusta lähtien, tammikuussa tehdyt heti verokortin valmistuttua, Ylitalo sanoo