Annu Ronkainen ohjaa loppukesästä alkavaa nykytanssin erityiskoulutusryhmää. –Nykytanssiin kuuluu paljon vauhtia ja fyysisyyttä, kuten isoja hyppyjä ja isoja liikkeitä ylös ja alas. Toisaalta nykytanssikirjo on hyvin laaja ja se voi olla hidastempoistakin. Liike on soljuvaa ja vauhti tulee rentoutumisen kautta. Myös improvisaatio on iso osa lajia, Ronkainen kuvaa nykytanssia.

 

Tanssikoulu Un dos tresissa alkaa loppukesästä uusi taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän erityiskoulutusryhmä. Tähän asti koulussa on harjoitellut kolme erityiskoulutusryhmää, joiden pääaineena on ollut flamenco, mutta nyt on nykytanssin vuoro.

Ryhmään haetaan vuosina 2009-2011 syntyneitä lapsia. Ryhmä harjoittelee kolme kertaa viikossa. Kaksi tuntia harjoitellaan nykytanssia ja kolmannen tunnin tanssilajin voi itse valita vapaasti. Vapaasti valittavaa lajia voi myös vaihtaa välillä. Koko taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän suorittaminen vie noin yhdeksän vuotta, sillä se sisältää 1 300 tanssituntia. Kurssin aloitusikä onkin määritelty sen mukaan, että oppimäärän ehtii suorittaa ennen jatko-opiskelujen alkua. Oppimäärän suorittamisen voi toki jättää kesken matkan varrella, jos siltä tuntuu, sillä pääpaino on tanssin ilossa, eikä suorituksessa itsessään.

-Laajan oppimäärän suorittaminen vaatii pitkäjänteistä luonteenlaatua ja määrätietoista halua kehittää itseään. Toisaalta se motivoi harrastajia, että he pääsevät esimerkiksi esiintymään ja osallistumaan kilpailuihin enemmän kuin muut koulun oppilaat, kertoo Un dos tresin johtaja Eveliina Luoma.

-Määrätietoisesti, mutta hyvällä hengellä mennään eteenpäin. Kun saman porukan kanssa on monta vuotta, ryhmähenkikin muodostuu erilaiseksi kuin muissa ryhmissä, hän jatkaa.

Un dos tresissä voi suorittaa myös perusopetuksen yleistä oppimäärää, joka sisältää 500 oppituntia.

 

Nykytanssi vei opettajan mennessään

Uuden nykytanssiryhmän vastuuopettajana toimii tanssipedagogi Annu Ronkainen, jolla on osansa uuden erityiskoulutusryhmän aloittamisessa.

-Meillä ei ole moneen vuoteen aloitettu uutta laajan oppimäärän erityiskoulutusryhmää, joten ajattelin, että olisi jo aika. Lisäksi haluamme tarjota välillä jotain muutakin kuin flamencoa. Kun löysin Annun, saimme hyvän opettajan. Lähtökohta on, että opettaja on motivoitunut ja sitoutunut opettamaan pitkään samaa ryhmää, Luoma kertoo.

Ronkainen aloitti tanssin itse verrattain myöhään, vasta 17-vuotiaana.

-Minulla oli sitä ennen joukkuevoimistelutaustaa 10-vuotiaasta saakka. Valmentajamme otti meille yhden nykytanssitunnin liikekieltä voimistamaan ja sitten kävi niin, että innostuin siitä enemmän, Ronkainen kertoo.

Lukion jälkeen Ronkainen oli sitä mieltä, ettei tanssista tule hänelle ammattia, mutta toisin kävi.

-Ajattelin, että kokeillaan ja hain Kuopioon tanssinopettaja linjalle. Pääsin varasijalle, vaikka olin tanssinut vasta kaksi vuotta, joten ajattelin, että rahkeeni voisivat riittää. Otin lisää tanssitunteja, jazzia, balettia ja nykytanssia. Sitten pääsin Tukholmaan kouluun. Oli jännittävää muuttaa ulkomaille. Siellä vierähti lopulta kuusi vuotta, kolme koulussa ja kolme töissä, Ronkainen kertoo.

Hän on keikkaillut oman tanssiryhmänsä (ReAct!) kanssa Suomessa, Ruotsissa, Portugalissa ja Ranskassa. Suomeen Ronkainen palasi vuonna 2013 päästyään suorittamaan maisteriopintoja Teatterikorkeakoulun. Un dos tresiin hän päätyi, kun tanssikoulu haki nykytanssinopettajaa.

-Paikka kiinnosti minua välittömästi, koska pääsisin täällä aloittamaan oman ryhmän kanssa.

 

Nykytanssi hyödyntää kehon luonnollista liikettä

Ronkainen kertoo, että nykytanssi on alkujaan syntynyt kapinasta balettia vastaan.

-Baletti on niin hallittu tanssilaji, jossa käytettiin ennen korsettiakin. Nykytanssi ei ole niin muotoon sidottua ja liikkeisiin on helpompi hakea yksilöllisiä eroja.

Nykytanssi sopii kaikille kehotyypeille, sillä lajiin ei kuulu esimerkiksi liikkeitä, joihin kaikkien ihmisten keho ei rakenteensa vuoksi taivu.

-Nykytanssissa tehdään kehon omaa rakennetta hyödyntäviä liikkeitä, kuten heittäytymisiä, pudotuksia ja kiertoja eri suuntiin. Perusliikkeitä kehitetään ja yhdistetään, mistä syntyy tanssillinen vaikutelma. Koko kroppa liikkuu hyvin kokonaisvaltaisesti. Nykytanssiin kuuluu paljon vauhtia ja fyysisyyttä, kuten isoja hyppyjä ja isoja liikkeitä ylös ja alas. Toisaalta nykytanssikirjo on hyvin laaja ja se voi olla hidastempoistakin. Liike on soljuvaa ja vauhti tulee rentoutumisen kautta. Myös improvisaatio on iso osa lajia, Ronkainen kuvaa.

 

Tavoitteena tanssista nauttiminen

Nykytanssiryhmä kokoontuu tiistaisin ja keskiviikkoisin 14.8. lähtien. Valinta- ja infotilaisuus järjestetään tanssikoululla 8.8. kello 18.00. Tunnit aloitetaan mm. ryhmäytymisestä ja improvisaatioon totuttelusta.

-Tavoitteena on hyvä meininki ja toisten kunnioitus. Aluksi ei keskitytä siihen, tekeekö kaikki liikkeet oikein, vaan lähdetään kokeilemaan esimerkiksi lattiatekniikoita. Lajiin tutustutaan leikin kautta ja tehdään puoliakrobaattisiakin liikkeitä. Niistä yleensä pidetään, Ronkainen kertoo.

Entä, millaisia tanssijoita laajan oppimäärän suorittaneista tulee?

Nykytanssissa opetellaan kehon kokonaisvaltaista käyttöä, musikaalisuutta ja kehotietoisuutta sekä rohkaistutaan löytämään oma, yksilöllinen liikeilmaisu. Tavoitteena on monipuolisen ja vivahteikkaan liikkumisen hallitseva tanssija, joka osaa nauttia tanssistaan ja kykenee käyttämään liikettä yhtenä ajattelun ja kommunikaation muotona, Ronkainen sanoo.

SMS