Kuinka hullukuriseksi voi rennoksi suunniteltu lauantai muuttuakaan? No täydelliseksi farssiksi.

Lohjan Teatterissa päästään vihdoin naurattamaan yleisöä ja esittämään komedia Täydellinen lauantai. Ohjaaja Sari Niinikoski kertoo, että Täydellisen lauantain ensi-iltaa on jouduttu siirtämään jo kaksi kertaa koronapandemian vuoksi, mutta kolmas kerta toden sanoo.

–Tässä kohtaa vuotta meillä on yleensä aina esitetty komedia. Nyt viihdettä kaivataan kaiken kurjuuden keskelle tavallistakin kipeämmin. Haen tekstejä, jotka liikuttavat ja naurattavat itseäni. Tarpeeksi hauskoja tekstejä on vaikea löytää, mutta tässä on samaistuttavia kohtia jokaiselle. Kyseessä on komedia, mutta loppua kohden se muuttuu kyllä ihan farssiksi. Katsoja voi miettiä, että ai kamala, käyttäydynkö minäkin noin, Niinikoski naurahtaa.

Vauhdikkaassa komediassa päähenkilö Markus on haaveillut kauan täydellisen rentouttavasta vapaapäivästä. Lempilevy on jo kainalossa, viskin maku huulilla, ja olohuoneen nojatuoli suorastaan huutaa syliinsä. Markus toivoo saavansa edes hetken laatuaikaa, mutta tietenkin samana päivänä vaimo Helena haluaakin yllättäen keskustella syvällisiä. Eikä tässä vielä kaikki: Perheen pojalle Sebastianille puskee valtaisa identiteettikriisi ja hän haluaa vaihtaa nimensä.

Ja juuri kun voisi kuvitella, että siinä olikin jo ihan tarpeeksi, Markuksen rakastajatar ilmaantuu odottamatta paikalle. Kaiken kukkuraksi uusi, yltiösosiaalinen naapurikin tulee kyläilemään, eikä suostu millään lähtemään. Rauhallisen päivän muuttumisesta täydelliseksi painajaiseksi ei puutu enää kuin taloyhtiön remontti.

Florian Zellerin käsikirjoittamassa näytelmässä viehättävät tarinan uskottavuus ja samaistuttavat henkilöt. Kuinka moni perheriita näyttäisikään ulkopuolisen silmin koomiselta ja naisten halu puhua asiat halki, juuri silloin kun sitä vähiten odottaisi, vieläkin koomisemmalta.

–Jokainen varmaan tunnistaa omasta elämästään tällaisia hetkiä, kun on ajatellut, että nyt juon rauhassa lasin viiniä ja kuuntelen levyä. Sitten jollain onkin koko ajan jokin huoli, jota pitää selvitellä, eikä sitä levyä pääse millään kuuntelemaan, Niinikoski totea.

Täydellinen lauantai sivuaa myös montaa tälle ajalle ajankohtaista teemaa.

–Mukana on esimerkiksi bakteerikammoa. Ohjauksellisilla jipoilla, olemme vielä korostaneet muutamia hauskoja juttuja ja uskommekin, että hauska kollektiivinen kokemus katsomossa on juuri sitä, mitä tarvitsemme kipeästi pitkän pandemiakauden jälkeen.

Aivar Andrejev ja Ammi Kallio eläytyvät Täydellisen lauantain tunnelmiin. (Kuva: Sari Niinikoski)

Lavalla nähdään aiemmista näytelmistä tuttuja kasvoja

Rooleissa nähdään useita aiemmista näytelmistä tuttuja komediataitureita. Lavalle astuvat Aivar Andrejev (Markus), Maisa Sinisalo (Helena), Ammi Kallio (Elsa), Mikis Jaakola (Sebastian), Esa Koski ja Mikko Kotiaho (vuorottelevat Paulin roolissa), Marko Väänänen (Leo) ja Reima Nikola (Pavel). Lavastuksen on toteuttanut Jyrki Kakko ja puvustus onAnnukka Matilaisen ja Sari Niinikosken yhdessä suunnittelema. Alkuperäisen ranskalaisen tekstin on suomentanut Reita Lounatvuori.

–Tämä on suomennettu kivasti ihan kuin komedia tapahtuisi Suomessa. Nimet ovat suomeksi ja tuttuja paikkojakin löytyy, kuten Iniön saaristo, Niinikoski kertoo.

Monet musikaalit ovat pitkiä, mutta Niinikoski toteaa, että tätä komediaa ei ole kestolla pilattu. Se kestää nimittäin vain kaksi tuntia väliaikoineen. Niinikoski rohkaisee yleisöä uskaltautumaan teatteriin nyt, kun koronarajoituksistakin on viimein päästy. Koronapassia teatterissa ei tarvita, mutta kasvomaskit ja käsidesi ovat edelleen käytössä. Näytökset jatkuvat 7.5. asti.

SMS