Viime viikolla Lohjalla järjestettiin Länsi-Uudenmaan aluefestarit valtakunnallista Teatris-tapahtumaa varten. Tapahtumaan oli vapaa pääsy yleisölle. Kaksipäiväinen rumba pisti varmasti kaikki hikoilemaan, mutta myös hymyilemään ja nauramaan. Tapahtuman päämääränä oli antaa nuorille heidän ansaitsema tila päästä esiintymään ja saada siitä palautetta. Raadin sivutyönä oli valita osallistujaryhmistä ne, jotka lähtevät valtakunnallisille festareille Jyväskylään toukokuussa, ja niinhän tehtiinkin. Tapahtumassa toiminut raati antoi jokaiselle ryhmälle henkilökohtaista palautetta niin suullisesti kuin kirjallisestikin, ja lauantaina jatkoon menevät ryhmät julkaistiin yleisölle. Ennen kuin jatkan, niin jatkoonhan siis pääsivät Karkkilan Nuorisoteatterin ryhmä ja Teatteri Aploodin improryhmä, kiitos heille mahtavista esityksistä!

Kulttuuri. Niin monta osa-aluetta, survottuna yhteen isoon tuulimyllyyn. Myllyyn, jota me kutsumme alallani kulttuuriohjaukseksi. Sitä minä opiskelen. Kulttuuriohjauksen tavoitteena ja määritelmänä mainitaan menetelmät, joiden avulla nuorille voidaan antaa työkaluja itsensä ilmaisuun ja arvojensa esille tuomiseen. Teatris ottaa huomioon nuorten omat toiveet, tarpeet ja ideat. Tapahtumaa suunnitellessa ja sen paperitöitä tehdessä ymmärsin juurikin, kuinka paljon nuoret ovat keskiössä, vaikka onhan se jo toiminnan nimessäkin; Nuori Kulttuuri.

Miten minä siis koin tapahtumapäivät? Kameran takaa! Sain tapahtumapäivinä kunnian ja vapauden päivittää sosiaaliseen mediaan sydämeni kyllyydestä, ja onhan se kummallista, miten paljon sitä näkee, vaikka ei oikein katsokaan. Oli hymyä ja nauru raikui, mutta oli myös turhautumista ja paineita kaikin puolin. Normaaliahan se on, mutta kamera ei katso kuvaa, jonka se ottaa, ihminenhän sitä tuijottaa ja muistelee. Ja minä muistan. Muistan ne hetket, joita myöhemmin katsoin ruudulta – työntekijät syömässä voileipiä, ihmisen hymykuopat hänen nauraessa esitykselle… omat tunteeni katsoessani nuorten kertomaa tarinaa. Nuorten omaa tarinaa. Mitä minä olen oppinut on se, että kulttuurinen nuorisotyö on järvi, ja nuoret puroista muodostavat sen.

Teatteri Aploodin improryhmä nauratti yleisöä upeilla tempauksillaan perjantaina 22.3 Harjulassa. Kuvassa esiintyjät Rosa Rinne (vas), Jami Jääskeläinen ja Sara Lehto ovat hammaslääkärissä. Ryhmä pääsi lauantaina jatkoon valtakunnalliseen teatterifestariin Jyväskylään. (Kuva: Riikka Heino)


Nuorten lupa ilmaista itsensä,

Runous ja taide,

Kuin virtaava vesi purossa,

Nuoren veressä

Ei estetä veden virtausta

Annetaan nuoren kasvaa ja vahvistua

Hänen tahdissa

veden tanssissa.

Teksti: Riikka Heino, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja opiskelija, 2. vlk. Kanneljärven Opisto