Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Terveys- ja hyvinvointimessuilla riittää ohjelmaa koko perheelle

tapahtuma, terveys

Terveys- ja hyvinvointimessut järjestetään monen toimijan yhteisvoimin. Mukana ovat mm. Lohjan kaupunki, Laurea ja runsas joukko yhdistyksiä. Tapahtumajärjestelyissä mukana ovat mm. Eija Perkiömäki (vas), Kirsi Siira (Laurea), tapahtumapäällikkö Heli Perkiömäki, Anu Elorinne (Laurea) ja Päivi Yletyinen (Lohjan kaupunki).

 

Lohjan Sydän ry järjestää 14.4. kello 10.00-15.00 Lohjan Laurentius-salissa ja ulkoalueilla Terveydeksi! – Terveys- ja hyvinvointimessut. Messujen kohderyhmä ovat kaikenikäiset, perheet, lohjalaiset ja lähikuntien asukkaat, joita kiinnostavat oma hyvinvointi ja terveys sekä terveelliset elämäntavat ja ravinto. Eri pisteissä on luvassa mielenkiintoista ohjelmaa koko päivän ajan. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tapahtuman avaa ajankohtaisilla aiheilla kansanedustaja Raija Vahasalo. Messut juontaa EWE, jolta on luvassa myös yllätysohjelmannumero. Lisäksi esiintyvät Lohjan Teatteri ja Pulssi Pum. Kolesterolin, verensokerin ja verenpaineen mittauksia ja riskikartoituksia tehdään pitkin päivää. Luvassa on myös mielenkiintoisia luentoja: kardiologi Mika Lehto kertoo eteisvärinäpotilaan hyvästä hoidosta, liikuntasuunnittelija ja fysioterapeutti Eira Taulaniemi diabeteksesta ja liikunnasta, psykologi Antti Silvola eläinten vaikutuksesta ihmisen mielenterveydelle, korvalääkäri Elina Rytsölä kuulon heikkenemisen vaikutuksista elämään ja muistikoordinaattori Niina Peräkylä muistisairauksien ennaltaehkäisystä ja varhaisesta toteamisesta.

15.4. alkavan Sydänviikon teemana on tänä vuonna voimavaroja ulkoliikunnasta. Teemaan sopivasti Hiidenkiertäjät järjestävät messualueen ympäristöön minisuunnistuksen.

-Tapahtumassa on paljon muutakin pientä kivaa, kuten intialaista päähierontaa. Käteistä rahaa kannattaa varata mukaan, sillä myynnissä on mm. leivonnaisia, käsitöitä ja koruja, sanoo tapahtumapäällikkö Heli Perkiömäki.

Myös lapsille on runsaasti tekemistä, kuten pelejä ja leikkejä.

-Tapahtuma on kaikenikäisille, mutta iso painoarvo on perheissä, kertoo Lohjan Sydämen puheenjohtaja Reijo Perkiömäki.

-Nuorisotyöpaja Tuuman nukketeatteribussi tulee paikalle. Pomppulinna ja alpakat ovat paikalla säävarauksella. Lisäksi on mm. keppihevosratsastusta ja Jamkids pitää kello 10.00-11.30 toiminnallisen musiikkileikkiesityksen, johon lapset voivat osallistua. Palokunta ja poliisi tuovat autonsa näytille, jos hälytyksiltä ehtivät, kertoo Heli Perkiömäki.

-Luennot taas kiinnostavat luultavasti aikuisia ja vähän varttuneempaa väkeä, hän jatkaa.

Eija Perkiömäki muistuttaa myös, ettei miehiäkään ole unohdettu, vaan Nostalgiamotoristit tuo paikalle ihailtavaksi museomoottoripyörän. Tapahtumassa kuin tapahtumassa täytyy toki olla myös ruokatarjontaa. Siitä vastaavat Chiliveikot, Amica ja Maanpuolustusnaiset.

 

Opiskelijat ohjaavat elvytysharjoituksissa

Laurean opiskelijat ovat myös suunnitelleet ohjelmaa tapahtumaan. Luvassa on mm. elvytystä ja perhesuunnistus. Rasteilla käsitellään esimerkiksi suunterveyttä ja ravitsemusta sekä unta ja ruutuaikaa.

-Nykyään ollaan paljon tietokoneilla ja esimerkiksi pelataan, mutta koko perhe on vähän yhdessä. Kerromme mm. leikkiohjeista ja uusista liikuntasuosituksista. Opiskelijat ovat suunnitelleet rasteja innoissaan, kertoo Laurean hoitotyönlehtori Kirsi Siira.

-Defibrillaattorihankkeeseen liittyen ideana on tehdä maallikkoelvytystä tutuksi kaikenikäisille, jotta ennakkoluuloja ja pelkoja saataisiin vähennettyä, ja ihmiset uskaltaisivat auttaa, eivätkä pelkäisi tekevänsä jotain väärin. Kerromme elottoman kohtaamisesta, kylkiasennosta, 112-sovelluksesta, defibrillaattorin käytöstä ja paineluelvytyksestä. Näitä asioita pääsee myös kokeilemaan tapahtumassa, kertoo Laurean hoitotyönlehtori Anu Elorinne.

Neuvonnalle on tarvetta, sillä Siira kertoo, että tositilanteessa monella on iso kynnys toimia, vaikka tietäisikin, mitä pitää tehdä. Omakohtaisessa kokeilussa kynnystä onkin pyritty madaltamaan siten, että ohjataan vain paineluelvytys ilman puhaltamista, sillä tehokas painelukin auttaa potilasta siihen asti, kunnes ambulanssi saapuu paikalle.

-Lohjan keskustassa on jo niin monessa paikassa defibrillaattori, että se löytyy melkein aina 2 minuutin juoksumatkan päästä niin kuin pitäisikin, Elorinne sanoo.

 

70 näytteilleasettajaa

Messutapahtuma syntyi, koska Etelä-Suomen Sydänpiiri ei järjestä tänä vuonna Sydänmessuja Finlandia-talolla. Sen sijaan sydänyhdistykset järjestävät omia tapahtumia, joita sydänpiiri tukee omien yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Toinen syy on vuosina 2010-2014 Lohjantähden pienimuotoisten järjestömessujen henkiin herättäminen vähän laajempana. Järjestöt tarvitsevat mahdollisuuden tuoda itseään ja omia toimintojaan näkyville varsinkin nyt, kun kolmannen sektorin tarjoamien mahdollisuuksien tarjonnasta keskustellaan. Näin kolmas sektori, kaupunki, yritykset ja asukkaat kohtaavat Lohjalla, joka on visionsa mukaan Suomen mielenkiintoisin ja kehittyvin kaupunki.

Lohjan Sydän on messutapahtuman pääjärjestäjä yhteistyössä Lohjan kaupungin, Laurean ammattikorkeakoulun, yhdistysten ja yritysten kanssa. Lohjan Sydän ry:n kanssa järjestäjinä ovat Lohjan Kaupungin Ikähelppi, Aikuisterveyshuolto, Tuuma, Lohjan Seudun Työttömät ry, Lohjan Diabetesyhdistys ry, Lohjan Reuma ja Tules ry, Hiidenseudun omaishoitajat ja Läheiset ry, Apuomena ry – Kansalaistoiminnan keskus (Kanske), Laurea Ammattikorkeakoulu sekä Etelä-Suomen Sydänpiiri (ESSP) ry.

Tapahtuman tukijoina ovat Kylpylähotelli Päiväkumpu, jonka väki tekee tapahtumassa kehonkoostumusmittauksia, ja VikingLine, joka jakaa risteilyetukortteja 1 000 ensimmäiselle kävijälle.

-Olemme tehneet kovasti yhteistyötä muiden kanssa. Tapahtuman ohjelma on saatu täyteen ja paikalle noin 70 näytteilleasettajaa, Reijo Perkiömäki kiittelee.

Tapahtumassa yhdistykset yhdistävät näyttävästi voimansa.

-Yhdistyskenttä koostuu yksinäisistä harhailijoista, jotka tekevät harvoin yhteisiä ponnistuksia. Pieniä tapahtumia on joskus, Perkiömäki sanoo.

-Mukana tapahtumassa on 40-50 vapaahehtoista, lisää Heli Perkiömäki.

Luentojen ja muun ohjelman aikataulut löytyvät osoitteesta www.terveydeksi-lohja.fi. Facebook: TerveydeksiLohja.

SMS