Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Torstain kulttuurikävelykierrokset ovat lähimatkailua parhaimmillaan

kulttuuri, kulttuurikävely, paikallishistoria

Lohjan kesän perinteiset Torstain kulttuurikävelykierrokset alkavat jälleen kesäkuun alussa ja jatkuvat elokuun loppuun saakka. Torstain kulttuurikävelykierrokset ovat lähimatkailua parhaimmillaan. Ne tarjoavat viikoittain erilaisia inspiraation lähteitä niin paikallisille, kesäasukkaille kuin muualta Suomesta tuleville matkailijoillekin.

Kulttuurikävelykierrokset alkavat torstaina 4.6. klo 17.00. Tapahtumasarja alkaa Hiidensalmi ennen ja nyt -kierroksella, jossa kävellään uutta kaaribaanaa, muistellaan alueen historiaa sekä nähdään kesän 2021 asuntomessualue nykyasussaan. Kauden viimeinen kierros 26.8. vierailee Ojamon kartanolla, jossa perehdytään vanhan ratsutilan historiaan ja sen mielenkiintoisiin tarinoihin ruotsinkielisen opastuksen johdolla.

Hiidensalmen ja Ojamon Kartanon kierrosten väliin mahtuu kymmenen mielenkiintoista kierrosta mm. Sammattiin Elias Lönnrotin maisemiin, Virkkalaan, Porlaan ja Routiolle. Kierroksilla on myös vaihtelevia teemoja, kuten Kalkki-Petterin valtakunta, vahvat lohjalaiset naiset ja kulttuuripolku. Kulttuurikävelykierroksia järjestetään myös ruotsiksi, Lohjan keskustassa heinäkuun alussa ja Ojamon kartanolla elokuun lopussa. Yleisön kannattaakin osallistua niin monelle kierrokselle kuin mahdollista, sillä jokainen kierros on erilainen ja tuo varmasti uutta näkökulmaan Lohjaan, lohjalaisuuteen ja lähimatkailuun.

Kulttuurikierroksen aiheena on 10.6. Lohjan keskusta, patsaat ja muistomerkit. (Kuva: Ville Juurikkala)

Torstain kulttuurikävelykierroksia on järjestetty yhteistyössä Lohjan Oppaat ry:n kanssa kesästä 2007 alkaen, jolloin vastavalmistuneille Lohjan oppaille kaivattiin opastuskokemusta ja vastaavasti oli herännyt tarve yksittäisten matkailijoiden opastetuille kierroksille. Näistä tarpeista nousi idea järjestää opastettuja kävelykierroksia torstaisin Lohjan keskustassa. Nyt 14. kertaa järjestettävä tapahtumasarja on vakiintunut odotetuksi kesätapahtumaksi Lohjalla ja se on myös kasvanut kattamaan koko Lohjan alueen.

Kierroksien osallistujamäärä on maksimissaan 25 hlö ja liput kierroksille ovat ostettavissa ennakkoon NetTicketin verkkokaupasta tai myyntipisteistä.

Kulttuurikävelykierrosten aikataulu:
3.6. Hiidensalmi ennen ja nyt, Virve Haahti
10.6. Lohjan keskusta, Patsaat ja muistomerkit, Tarja Virtanen
17.6. Porlasta Haikariin, Torsti Salonen
1.7. Vahvat naiset Lohjalla, Virve Haahti
8.7. Lojo centrum, Berndt Gottberg
15.7. Elias Lönnrotin Sammatti, Timo Aunio
22.7. Museolta avolouhokselle ja takaisin museolle, Jarmo Kuningas
29.7. Ojamon kartano, Tarja Virtanen
5.8. Elias Lönnrotin Sammatti, Timo Aunio
12.8. Kalkki-Petterin jäljillä, Gunilla Räikkönen
19.8. Roution kulttuuripolku, Heikki Hanhimäki
26.8. Ojamo herrgård, Gunilla Räikkönen

Kulttuurikävely vie 22.7. Lohjan Museolta avolouhokselle ja takaisin. (Kuva: Ville Juurikkala)