Lohjan kesän perinteiset Torstain kulttuurikävelykierrokset alkavat jälleen kesäkuun alussa. Torstain kulttuurikävelykierroksia on järjestetty kesästä 2007 alkaen, jolloin vastavalmistuneille Lohjan oppaille kaivattiin opastuskokemusta ja vastaavasti oli herännyt tarve yksittäisten matkailijoiden opastetuille kierroksille. Näistä tarpeista nousi idea järjestää opastettuja kävelykierroksia torstaisin Lohjan keskustassa. Kolmentoista vuoden aikana tapahtumasarja on vakiintunut odotetuksi kesätapahtumaksi Lohjalla ja se on myös kasvanut kattamaan koko Lohjan alueen.

Kulttuurikävelykierrokset alkavat torstaina 6.6. kello 17.00 ja jatkuvat torstaisin aina elokuun loppuun saakka, poikkeuksena juhannusaaton aatto, jolloin on kierrostauko. Ensimmäinen kierros käydään Paikkarin torpan maisemissa, missä Timo Aunio johdattaa kierroslaiset Elias Lönnrotin jalanjäljille. Seuraavalla viikolla on myös uusi kierros vuorossa, sillä tuolloin nähdään ensimmäistä kertaa rooliopastus, jossa Waanilan kartanon Wanha emäntä Bertha Heitmann vie kierrokselle Lohjan keskustaan.

Sammatin ja Lohjan keskusta lisäksi Lohjan oppaat ovat suunnitelleet kierrokset Routiolle, Virkkalaan, Tytyrin avolouhoksen maisemiin, Porlan virkistysalueelle, harjulle ja Lohjan Pyhän Laurin kirkon kirkkomaalle. Kierroksilla on myös vaihtelevia teemoja, kuten 360-vuotissyntymäpäiviä viettävä Lohjan Pedagogia, Kalkki-Petterin valtakunta ja leikkimielinen kierros mobiililaitteiden avulla.

Kulttuurikävelykierros on ensimmäistä kertaa myös englanniksi opastettuna Lohjan keskustassa elokuun ensimmäisenä päivänä. Yleisön kannattaakin osallistua niin monelle kierrokselle kuin mahdollista, sillä jokainen kierros on erilainen ja tuo varmasti uutta näkökulmaan Lohjaan ja lähimatkailuun.

Kulttuurikävelykierrokset toteuttavat Lohjan Oppaat ry yhteistyössä Lohja Matkailupalvelukeskuksen kanssa. Kulttuurikävelykierrokset maksavat 7€/hlö ja kestävät noin tunnin. Liput kierroksille kannattaa ostaa etukäteen osoitteesta Netticketin lipunmyyntipisteistä tai verkkosivulta.

Torstain kulttuurikävelykierroksilla tutustutaan mm. Paikkarin torpan maisemiin.

Kesän kulttuurikävelykierrokset

Torstain kulttuurikävelykierrosten aiheet, oppaat ja aikataulut: 6.6. kello 17 Paikkarin Torpan kävelykierros, Timo Aunio. 13.6. kello 17 Aikamatka menneisyyteen, Virve Haahti. 27.6. kello 17 Lohjan pedagogion historiakierros, Susanne Sere. 4.7. kello 17 Kalkki-Petterin Valtakunnassa, Gunilla Räikkönen. 11.7. kello 17 Roution kulttuurimatka, Heikki Hanhimäki. 18.7. kello 17 Museolta avolouhokselle, Jarmo Kuningas. 25.7. kello 17 Sammatti vuosisatojen saatossa, Timo Aunio. 1.8. kello 17 The history of Lohja and the towncenter, Tarja Virtanen. 8.8. kello 17 Porlan virkistysalue, Riitta Laine. 15.8. kello 17 Lohjan Pyhän Laurin kirkon kirkkomaa, Virve Haahti. 22.8. kello 17 Harjun ulkoilualue, Elina Kaukojärvi. 29.8 kello 17 Keskustan Patsaat ja muistomerkit, Gunilla Räikkönen.