Hallitseva RX Academy -voittaja Sami-Matti Trogen teki vahvan suorituksen RX2-sarjan avauskisassa Barcelonassa 27.-28.4. ja ajoi itsensä epäonnisen sattumuksen kautta lopulta neljänneksi. Kilpailu ajettiin lisäluokkana rallicrossin MM-sarjan yhteydessä.

(Kuva: Jan Kåre Raforss)

Barcelonan radalla eli Circuit de Barcelona-Catalunyalla ajetussa kisassa Trogen oli neljänneksi nopein vapaissa harjoituksissa lauantaiaamuna, mutta ensimmäisessä aika-ajossa hän osui vahingoittuneeseen rengasvalliin, joka sai auton pyörähtämään katolleen. Kiitos SET Promotion -tallinja loistavien mekaanikkojen, Trogen saatiin kuin saatiinkin sekuntipelillä takaisin lähtöviivalle toiseen alkuerään. Vaikka auto ei ollut 100% valmis, 16-vuotias nuorukainen aloitti taistelunsa ja nappasi kuudenneksi nopeimman ajan. Auto saatiin täysin korjattua lauantai-iltana eli ajoissa ennen sunnuntain aika-ajoja, joissa Trogen näytti jälleen potentiaaliaan ollen kokonaistilanteessa lopulta viides.

Semifinaalitaisteluiden jälkeen Trogen sai raivattua tiensä kaikista tärkeimpään lähtöön eli finaaliin. Huolimatta siitä, että Trogen jäi ensimmäisellä kierroksella vasta kuudenneksi, hän käytti hyvää vauhtiaan kahden auton ohittamiseen ollen lopulta maalissa neljäs. Avauskisa saatiin kunnialla päätökseen tässä kovassa kilpasarjassa, jossa tällä kertaa kutenkin jäätiin niukasti podiumilta.

–Viikonloppu oli melko hyvä selviytyminen ensimmäisen aika-ajon pyörähdyksen jälkeen. Kundit teki hienoa työtä, jotta auto saatiin korjattua ennen toista alkuerää, mutta se ei ollut täydellinen, joten heidän piti työskennellä lujasti lauantai-iltana, jotta se saatiin samaan samaan kuntoon kuin kisaviikonlopun alussa. Olin tyytyväinen, että pääsin viidenneksi erien jälkeen. Semifinaalit oli ok, mutta vauhti ei aivan riittänyt kaikkien autojen lyömiseen, Trogen kertoo.

–Finaali oli melko hyvä. Minulla oli huono lähtöpaikka, mutta teimme muutamia muutoksia auton asetuksiin ja saatiin hyvä vauhti. Olin aavistuksen liian varovainen startissa, joten tipahdin viimeiseksi ensimmäisellä kierroksella. Sain kiinni muutaman auton, jotka ohitin, joten olen melko tyytyväinen, ja nyt katseet suunnataan seuraavaan kisaan Belgiassa, Trogen jatkaa.

SET Promotionin RX2-tiimipäällikkö ja Trogenin spotterina toiminut Joni Wiman on tyytyväinen viikonloppuun.

–Ottaen huomioon mitä kävi ensimmäisessä aika-ajossa, tämä oli hyvä suoritus. Muutimme autoa aavistuksen ennen finaalia. Sami-Matti piti muutoksesta ja vauhti olikin todella hyvää. Aavistuksen harmittaa, että emme tehneet muutoksia jo aiemmin, mutta nyt tiedämme seuraavaa kisaviikonloppua varten. Sami-Matti oli koko viikonlopun hyvin johdonmukainen ja saimme aikaan hyvän pohjan, josta jatkaa seuraavaan.

–Sami-Matti kehittyy kuljettajana. Pääasia on, että hän on oppinut antamaan tarkkaakin palautetta autosta ja omista mielipiteistään. Vielä viime vuonna me annoimme ehdotuksia, mutta tänä vuonna hän on ottanut enemmän ohjaa itselleen. Uskon, että tulevissa kilpailuissa meillä on mahdollisuudet podiumille. Sami-Matti on todella nopea, finaalissa vain Oliver Eriksson (voittaja) oli nopeampi, mutta meillä on vielä muutamia kymmenyksiä, joita etsiä. Teemme kovasti töitä yhdessä löytääksemme ne, Wiman päättää.

Seuraava RX2-kilpailu käydään Belgiassa Span radalla kahden viikon kuluttua, 11.-12.5.

RX2 kilpailukalenteri 2019
27.4. Barcelona, Spain
11.5. Spa, Belgium
25.5. Silverstone, UK
15.6. Hell, Norway
6.7. Holjes, Sweden
31.8. Loheac, France
9.11. Killarney, South Africa 

(Kuva: Jan Kåre Raforss)