Kauan eläköön Lohjan kaupunginorkesteri! -konsertti järjestetään 11.12. kello 19.30 Laurentius-salissa. Konsertilla on tarkoitus kerryttää Lohjan kaupunginorkesterin varoja ja paikata siten kaupungin säästötoimien heikentämää taloustilannetta, sillä orkesteri haluaa elää, uudistua ja liikuttaa tunteita jatkossakin, kuten he itse asian muotoilevat.

–Tällä hetkellä orkesterin tilanne näyttää ihan hyvältä, mutta katsomme kauhulla korkeita tulotavoitteita, jotka kaupunki on asettanut meille. Meillä on kuitenkin hyvä henki ja ilmapiiri, jolla ratkomme keinoja tästä muutosvaiheesta selviämiseksi. Haastavaa on, mutta orkesteri jatkaa. Eteenpäin on mentävä, sanoo intendentin assistentti Heidi Ketola Lohjan kaupunginorkesterista.

–Olemme kehitelleet yritysyhteistyötä ja alueellista yhteistyötä eri kunnissa, jotta saisimme tukijoita. Olemme myös miettineet keinoja, joilla saamme lisää lohjalaisia konsertteihimme. Haluamme koota hyviä voimia yhteen ja osoittaa muutoksen hetkellä, että yhdessä tekemiseen löytyy tahtoa, hän jatkaa.

Myös idea tukikonsertista syntyi, kun pohdittiin eri vaihtoehtoja, joilla orkesteria voisi auttaa. Konsertissa esiintyvät Paula Koivuniemi, Johanna Rusanen-Kartano, Mari Palo, Jyrki Anttila ja Hannu Lehtonen. Lohjan kaupunginorkesteria johtavat Eero Lehtimäki ja Tuomas Törmi.Kaikki esiintyjät osallistuvat konsertin toteutukseen vapaaehtoisesti ilman korvausta.

Illan aikana kuullaan mm. Jussi-Matti Haaviston koostama Lohja-video sekä Haaviston lisäksi Törmin, Peter Gransin ja Kimmo Leppälän sovituksia niin klassisen-, kuin viihdemusiikinkinpuolelta. Ohjelmassa on musiikkia monipuolisesti klassisesta operettiin, kuubalaisiin rytmeihin, jazziin ja elokuvasäveliin. Luvassa on ohjelmallinen ilta, joka sisältää musiikin lisäksi mm. tietoa orkesterista. Myös yhteistyötahoja tuodaan esille.

–Se vastaanotto, jonka olemme saaneet solisteilta ja muusikoilta, on osoittanut, kuinka tärkeäksi kaupunginorkesteri koetaan. Kaikki ovat olleet innolla mukana, kertoo Törmi.

Myös yleisö on ottanut konsertin lämmöllä vastaan, sillä liput on muutamaa irtopaikkaa lukuun ottamatta myyty loppuun.

–Jos lippu tukikonserttiin jäi saamatta, kannattaa tulla tutustumaan orkesteriin kevätkauden konserteissa. Ihan vielä ei kevään 2020 kausiesitettä ole julkaistu, mutta luvassa on toinen toistaan kiehtovampia ohjelmistoja, Ketola vinkkaa.

Törmi toteaa, että tukikonsertti on yksi tapa helpottaa kaupunginorkesterin taloustilannetta ja auttaa orkesteria eteenpäin. Tukikonserteista ei ole kuitenkaan tulossa tapa.

–Tämä on ainutkertainen konsertti, mutta tuntuu kivalta, että olemme saaneet järjestettyä tällaisen yhteisen asian hyväksi.

Tuomas Törmi ja Heidi Ketola kertoivat Lohjan kaupunginorkesterin tukikonsertista.

Vaikeuksien kautta voittoon

Ketola kuvailee Lohjan kaupunginorkesteria siinä mielessä erityislaatuiseksi, että sen jäseniltä löytyy todella monenlaista osaamista. Törmi puolestaan toteaa, että orkesterin muuntautumiskyky ja monisärmäisyys luovat valmiuksia esiintymisiin monenlaisissa tapahtumissa. Lohjan kaupunginorkesterin toimintaan kuuluvat Laurentius-salissa järjestettävien orkesterikonserttien lisäksi mm. kirkkokonsertit jouluna ja pääsiäisenä, kirjasto-, palvelutalo- ja päiväkotikonsertit, tilauskonsertit sekä alueellinen toiminta Lohjan ulkopuolella. Kansainvälisiäkin konsertteja on ollut.

Konserttilippujen hintoja ei ole korotettu ainakaan vielä, sillä orkesterin väki haluaa, että kaikki voivat osallistua heidän konsertteihinsa. Haastavassa taloustilanteessa esimerkiksi konserttimääriä ja esiintymiskokoonpanoja joudutaan kuitenkin pohtimaan. Tulevaan katsotaan silti myönteisin mielin.

–Ensi vuosi tulee olemaan tiukka, mutta meillä on hyvä verkosto ja hyvät suhteet kuntiin. Emme myöskään ole yksin tässä tilanteessa, vaan monessa Suomen kunnassa on nyt orkestereita säästötoimien alla, toteaa Ketola.

–Uskon, että orkesteri selviää. Ajat ovat vaikeat, mutta meillä on hyvä tahtotila. Toivomme, että lohjalaiset kokisivat orkesterin vielä paremmin omakseen ja löytäisivät konserttimme. Se on parasta tukea, sanoo Törmi.

–Lohjan kaupunginorkesteri on kulkenut pitkä tien amatööriorkesterista käytännössä ammattiorkesteriksi. Orkesterissa on korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka ovat tehneet valtavasti töitä orkesterin hyväksi. Olisi harmi, jos pitkäjänteisen toiminnan annettaisiin nyt valahtaa, kun tiedämme, että taloudellisesti paremmat ajat ovat kuitenkin vielä tulossa, hän jatkaa.

Hän näkee tilanteessa ripauksen jotain hyvääkin.

–Vaikeat ajat pakottavat miettimään toimintamallejamme. Voimmeko tehdä jotain toisin? Koko kaupungissa ollaan samassa tilanteessa, mutta vaikeuksista huolimatta tulemme kaikki selviämään, Törmi sanoo.

SMS