Karkkilassa Högforsin ruukkialueella sijaitsevan Ala-Emalin kehitystä on yksi jos toinenkin seurannut innosta kihisten viime vuodet. Ensin ruukin vanhassa emalointilaitoksessa avautuivat elokuvateatteri Kino Laika, ravintola Kylärafla Kanto ja joukko pieniä puoteja ja nyt joukon jatkoksi on saatu vielä Uunisauna. Sen löylyissä voi rentoutua niin yleisillä saunavuoroilla kuin oman porukankin kesken.

Uunisaunan toi Karkkilaan Juulia Jokinen, joka on aiemmin työskennellyt lavastajana mm. elokuvissa ja tv-sarjoissa.Alun perin hän ei etsinytkään paikkaa saunalle, vaan rekvisiittayritykselle. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos ja lavastajasta tuli kokopäiväinen saunayrittäjä.

–Olen aina haaveillut vanhasta tehdasrakennuksesta ja sitten löytyi tämä. Ajattelin, että jotain tähän haluan. Kun näin jokimaiseman, ajattelin, että sitä pitäisi ehdottomasti katsella saunan lauteilta. Tämä paikka on vaan niin upea. Lisäksi minulle kerrottiin, että tänne on toivottukin yleistä saunaa, Jokinen kertoo.

Uunisaunalta avautuu ovet suoraan kosken rantaan. (Kuva: Uunisauna)

Itse sauna on rakennettu vanhaan emalointiuuniin, mistä juontuu yrityksen nimikin. Tiloissa voi tuntea menneen ajan hengen.

–Halusin, ettei yksityiskohtia peitetä, ellei ole pakko. Haluan, että täällä on sellainen fiilis niin kuin tämä sauna olisi voinut olla tässä aina.

Saunan yhteydestä löytyy myös kabinetti, jossa voi viettää iltaa tai juhlia suuremmallakin porukalla. Yhteensä paikkoja on 32 hengelle. Suunnitteilla on myös lahja- ja saunatuotemyymälä. Alivuokralaisina Jokisella on luonnonkosmetiikkakauppa ja taidetila, jossa järjestetään workshoppeja. Anniskelubaarikin on tulossa.

–Ajatuksena on, että voi maalata ja nauttia viiniä samalla, Jokinen suunnittelee.

Uunisaunan tunnelmaa. (Kuva: Uunisauna)

Myös saunaa on tarkoitus kehittää edelleen.

–Ensi kesänä on luvassa pihanrakennusta. Uimapaikkakin on suunnitteilla. Olen ajatellut kehitellä myös jalkakylpyjä ja yrttihoitoja. Esimerkiksi polttarisaunaa on kyselty jo.

Kehitteillä on myös elämyspaketteja yhdessä muiden Ala-Emalin yrittäjien kanssa.

–Muualla Suomessa ei ole tällaista paikkaa, missä leffateatteri, ravintola ja sauna löytyvät saman katon alta. Uunisaunalla on oma, tapashenkinen menu, jonka Kanto valmistaa. Ruoka tilataan saunalla ja myös nautitaan siellä. Esimerkiksi pariskunnat tai kaveriporukat voivatkin nauttia ravintola tarjoiluista saunomisen lomassa.

Uunisaunan kiuas on saanut kiitosta löylyistään.

Lauteille on riittänyt mukavasti saunojia

Uunisauna avasi ovensa vasta kesäkuun puolivälissä, mutta saunojia on riittänyt jo mukavasti.

–Joka päivä on ollut saunojia ja viikonloputkin on varattu aina pari viikkoa eteenpäin. Kaikki ovat pitäneet kovasti löylyistä, joten tuli hankittua hyvä kiuas, Jokinen iloitsee.

Tekemistä riittää ja päivät ovat olleet pitkiä, mutta Jokinen on tyytyväinen saunayritykseensä.

–Satsaan tähän nyt kaiken. Täällä on ihana tunnelmakin. Uskon, että tämä lähtee kivasti liikkeelle. Kiinnostusta on ollut Helsingissäkin ja sieltä onkin tullut paljon saunojia. Siellä yleiset saunat ovat ehkä tutumpia kuin täällä. Yleisessä saunassa voi tavata kenet tahansa ja voi syntyä hyviä keskusteluja. Rupattelua kaivataan, kun ihmiset ovat istuneet kotona monta vuotta.

Entä, millainen saunoja Jokinen on itse?

–En ole itse kova saunoja, enkä ole käynyt yleisissä saunoissa. Se minua tässä huvittaakin, mutta pidän kyllä saunomisesta, hän naurahtaa.

SMS

Saunalla näkyy vanhan emalointilaitoksen historia.
Kabinetissa mahtuu juhlimaan isompikin porukka.