Alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee autossa turvaistuimen. Turvallisin paikka lapselle on auton takapenkillä. Lapsen oikeuksien viikolla Liikenneturva muistuttaa, että lapsella on oikeus turvalliseen liikkumiseen: lapsen on istuttava turvaistuimessa myös kaikista lyhimmillä matkoilla.

Joka kymmenes Liikenneturvan kyselyyn* vastannut on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että lyhyellä matkalla pientä lasta voi kuljettaa turvallisesti ilman turvaistuintakin. Tulos on huolestuttava, sillä suurin osa alle kouluikäisten lasten vakavista liikenneonnettomuuksista sattuu auton matkustajina.**

Turvavyö ei riitä suojaamaan pientä lasta onnettomuustilanteessa

Lain mukaan lapsen on istuttava turvaistuimessa 135 cm pituiseksi asti, eikä alle 3-vuotiasta lasta saa koskaan kuljettaa ilman turvalaitetta. Lain taustalla on selkeät turvallisuusperusteet. Parhaimman suojan antaa oikein asennettu asianmukainen turvaistuin. Se huomioi lapsen pienemmän koon ja kehittyvän kehon vaatiman suojan.

Turvallisinta on laittaa pieni lapsi istumaan takapenkille ja selkä menosuuntaan, vähintään kolmivuotiaaksi saakka. Selkä menosuuntaan oleva istuin antaa tukea lapsen painavalle päälle törmäystilanteessa ja suojaa siten herkkää niskaa. Lapsen pituus ja mahdollinen jalkojen meneminen koukkuun ei ole syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan.

”Jos lapsi tuntuu viihtyvän huonosti matkustaessaan selkä menosuuntaan, kannattaa matkoja suunnitella etukäteen miettien, miten lapsen viihtymistä voisi parantaa. Matkat voi pyrkiä ajoittamaan päiväuniaikaan tai aikuisen läsnäolo takapenkillä voi lisätä lapsen viihtymistä. Jos kuljettajan tarvitsee tyynnytellä lasta, on pysähdyttävä ensin”, Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo kertoo.

Tuttu tai lyhyt matka ei ole syy vaarantaa lapsen turvallisuutta

Onnettomuus voi sattua millä tahansa matkalla, myös sellaisella, jossa reitti on lyhyt tai tuttu. Lapsi tarvitsee aina autossa matkustaessaan sopivan turvaistuimen ja lapsen kasvaessa turvaistuin tulee vaihtaa isompaan.

”Lasta ei saa kuljettaa lyhyilläkään matkoilla esimerkiksi sylissä, koska käsivoimat eivät riitä estämään lapsen sinkoutumista kolaritilanteessa. Jos lapsi taas istuu aikuisen kanssa samoissa turvavöissä, onnettomuustilanteessa aikuinen rusentaa lapsen. Lapsi on siis laitettava turvaistuimeen aina, matkan pituudesta ja kuljettajan kokemuksesta huolimatta”, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen muistuttaa.

Katso, miten eri ikäiset lapset matkustavat autossa turvallisimmin.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten liikenneasenteita kyselytutkimuksella kesäkuussa 2020. Kantar TSN:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1003 henkilöä, joista autoilevia oli 82 %.

**Liikenneturvan tilastokatsaus: Alle kouluikäisten lasten henkilövahingot liikenteessä