Päätoimittaja

Turvallinen koulumatka syntyy harjoittelemalla

Kävelevässä koulubussissa lapset kävelevät kouluun yhden tai useamman aikuisen kanssa etukäteen sovituin reitein, aikatauluin ja pysäkein.  Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva.

Koulunsa aloittavat ekaluokkalaiset ovat monen uuden asian edessä ja yksi niistä on koulumatka. Liikenneturva kannustaa vanhempia aloittamaan koulumatkan harjoittelun yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin.

Vastuu turvallisesta koulutiestä on vanhemmalla

Koulujen alku häämöttää reilun kolmen viikon päässä. Koulunsa aloittava lapsi on monen uuden asian äärellä. Kun koulumatka on harjoiteltu hyvin etukäteen, vähenee ensimmäisistä koulupäivistä ainakin yksi jännityksen aihe. Kun vanhempi liikkuu lapsen kanssa yhdessä liikenteessä, hän voi seurata lapsen toimintaa ja arvioida lapsen valmiuksia itsenäiseen liikkumiseen.

”Turvallisen reitin suunnittelu on vanhemman vastuulla. On hyvä muistaa, että turvallisin reitti ei ole aina lyhyin. Matkalla asioita kannattaa katsoa lapsen näkökulmasta. Turvalliseen liikkumiseen opastettaessa on hyvä kertoa lapselle, että esimerkiksi suojatielle astuvaa lasta ei välttämättä näy pysäköidyn auton takaa. Havaintojen tekeminen ja harkinta ovat tärkeitä taitoja liikenteessä. Vastuu liikenteessä on kuitenkin aikuisella”, painottaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.  

Lapsi muistaa toimintaohjeet parhaiten, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen. Yksinkertaiset neuvot toimivat ja jäävät mieleen parhaiten: ”Pysähdy aina ennen tien ylitystä ja tarkista rauhassa onko autoja tulossa.”  Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata itse vierestä. Lapsi oppii tarkkailemalla ja kopioimalla toisten toimintaa, joten vanhemman oma esimerkki ja roolimallius ovat tärkeitä.

Lapsen kanssa kannattaa jutella koulumatkan sujumisesta pitkin vuotta. Myös vanhempien koululaisten kanssa turvallisen liikkumisen pelisääntöjä kannattaa kerrata. Kulkumuodon vaihtuessa kävelystä pyöräilyyn on koulumatkan harjoittelu etukäteen yhtä tärkeää.

Koulumatkan ajaksi puhelin reppuun

Turvallisesta kulkemisesta ja yhteisistä pelisäännöistä on hyvä keskustella myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa.

”Yhdessä voidaan vaikkapa sopia, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan. Hyvä vaihtoehto koulutien aloitukseen on myös kävelevä koulubussi, jossa pieni ryhmä naapuruston lapsia kulkee yhdessä kouluun aikuisen kanssa”, Tuomikoski kannustaa.  

Vaikka osa koulumatkasta taittuisikin autokyydillä, voi lapsen jättää kyydistä turvallisessa paikassa muutamaa korttelia ennen koulua. Näin lapsi saa vireyttä kävelystä ennen oppitunteja ja koulun lähiympäristö ei ruuhkaudu autoista, jolloin kaikilla kouluun kävelevillä ja pyöräilevillä on turvallisempaa.  

Vinkkejä koulumatkalle video Youtubessa
Tips för skolvägen på Youtube 
Lapsi oppii mallista -sivu Liikenneturvan sivuilla