Suomen Syöpäpotilaat ry ja Etelä-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät Minä, syöpä ja työ -hankkeen pop up -illan torstaina 14.3. kello 16.30 – 18.00 Punakanelissa (Suurlohjankatu 21-23 A) Lohjalla. Tilaisuudessa työelämästä sairastumisen jälkeen puhuvat Suomen Syöpäpotilaat ry:n työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström ja Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Satu Forsström. Lopuksi on mahdollisuus keskustella aiheesta kahvikupposen äärellä.

–Käsittelemme sairastuneen työhön paluuta, työssä jaksamista ja niihin vaikuttavia asioita. Puhumme mm. syöpähoitojen myöhäisvaikutuksista. Osalle hoidoista voi tulla esimerkiksi kognitiivisia haittoja, kuten unohtelua, myös häly voi kuormittaa tavallista enemmän. Oireet helpottavat useimmilla ajan kanssa, Liljeström avaa.

Hän korostaa, että kyseessä on vapaamuotoinen, matalan kynnyksen tilaisuus.

–Paikalle voi vain tulla, eikä itsestään tarvitse kertoa. Ei tarvitse myöskään ajatella, että omat huolet eivät ole riittävän isoja.

Moni voi kaivata tukea töihin paluun aikaan.

–Se vaihe voi olla haastava, kun hoidot ovat ohi ja pitäisi palata töihin. Silloin saattaa alkaa miettiä, mitä kaikkea itselle on tapahtunut ja mitä olisi voinut tapahtua, Liljeström toteaa.

Suomen Syöpäpotilaat ry:n työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström kertoo, että pop up -illassa käsitellään sairastuneen työhön paluuta, työssä jaksamista ja niihin vaikuttavia asioita.


Vertaistukiryhmä Lohjalle?

Minä, syöpä ja työ -hanke alkoi vuonna 2017 ja se jatkuu vielä vuoteen 2020. Liljeström kertoo, että hankkeen vastaanotto on ollut hyvä.

–Vastaanotto on ollut innostunut. Suomessa on hyvä syövän hoito, mutta psykososiaaliset resurssit ovat rajalliset, joten koetamme täydentää sitä puolta. Sairastuessa tulee myös paljon informaatiota kerralla aina sairaudesta itsestään sosiaalisiin etuuksiin. Ei niitä kaikkia asioita muista, eikä lyhyillä vastaanottoajoilla tule ottaneeksi puheeksi kaikkea mieltä askarruttavaa. Lisäksi ennakkoluulot esimerkiksi siitä, miten taloudellisiin vaikeuksiin suhtaudutaan, voivat vaikeuttaa asioiden esille ottamista.

Liljeström kertoo, että hankkeen puitteissa tehdään töitä ympäri Suomea ja kartoitetaan, millaista tukea ihmiset tarvitsevat ja toivovat. Myös Lohjan tilaisuudessa on tarkoitus kysellä, olisiko Lohjalla tilausta omalle ryhmälle syksyllä 2019.

–Jos kiinnostusta löytyy työikäisten syöpään sairastuneiden vertaistukiryhmään, voisin itse tulla pitämään sellaisen Lohjalla, Liljeström kertoo.

Moni kokee vertaistuen tärkeäksi, toiset taas käsittelevät asioita mieluummin kahden kesken tai nimettöminä anonyymin chatin kautta.

–Vertaistuki auttaa, kun huomaa, että on muitakin, jotka ovat samassa tilanteessa. Heiltä voi saada vinkkejä, mitä tehdä haastavissa tilanteissa. Toisaalta monella voi olla sekä aika että jaksaminen kortilla, joten olemme halunneet tarjota mm. videopuheluryhmiä verkossa, jolloin aikaa ei tarvita paikan vaihtamiseen, Liljeström sanoo.

Moni sairastunut käy töissä

Suomessa syöpädiagnoosin saa yli 10 000 työikäistä vuodessa.

–Syöpätyyppejä on yli 250, ja hoitopolkuja monenlaisia. Myös töiden vaatimukset ja mahdollisuudet vaikuttaa niiden sisältöön ovat hyvin erilaisia. Yhä enemmän on ihmisiä, joilla on krooninen tai levinnyt syöpä, mutta heillä on silti työkykyä jäljellä, Liljeström avaa.

–Vanhaan työhön on usein helpompi palata kuin lähteä avoimille markkinoille. Toisissa työpaikoissa järjestelyjä on helpompi tehdä kuin toisissa, mutta esimerkiksi 40 tai 60 prosenttinen työviikko on monissa järjestettävissä. Uutta työtä hakiessa voi olla vaikeampi pyytää joustoa, vaikka se tukisi kuntoutumista, Liljeström sanoo.

Hän kertoo, että vakava sairastuminen on kohta, jossa moni miettii syvällisemminkin omaa elämäänsä. Pohdinta näkyy myös työasioissa.

–Moni pohtii, mikä itselle on tärkeää ja onko tämä se työ, jota haluaa tehdä. Myös vapaaehtoistyön tekeminen voi alkaa kiinnostaa, Liljeström toteaa. Lohjan pop up -tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille aiheesta kiinnostuneille, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Lisätietoja: marketta.liljestrom@syopapotilaat.fi /045-1046509. SMS