Villa Ilta, Lohjan Saarenta ja Pyörre valittiin Asuntomessujen toimivimmiksi kodeiksi Lohjalla.

TTS Työtehoseura ja ympäristöministeriö tarkastelevat Asuntomessukohteita ekotoimivuuden näkökulmasta vuosittain. Ekotoimivuus on käsitteenä uusi ja se sisältää aiemmin käytössä ollutta ekotehokkuus-termiä paremmin eri toimivuuden osa-alueet: muuntojoustavuuden, esteettömyyden, asuttavuuden, viihtyisyyden, turvallisuuden ja kunnossapidon.

Lohjalla arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä niistä messukohteista, joissa on toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta. Sisätilojen tarkastelussa keskityttiin talojen keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Samalla arvioitiin myös sisääntulon esteettömyys.

Ergonomian merkitys korostuu keittiössä

Keittiöiden tarkastelussa kiinnitettiin huomiota niin kalusteiden ja kodinkoneiden ergonomiseen sijoitteluun ja lasku- sekä työpöytätasojen riittävyyteen. Useimmista messukeittiöistä löytyvä saareke saa enimmäkseen arvioijilta kiitosta.

”Avarat tilat ovat monikäyttöisiä ja keittiön koot ovat sopivassa suhteessa talojen kokoon. Saarekkeiden ympärillä on riittävästi tilaa työskentelyyn ja useimmissa saarekkeissa on myös jalkatilaa istumiseen. Turvallisen ja sujuvan työskentelyn takaava vesipiste löytyi vain muutamasta”, summaa keittiöitä TTS Työtehoseuran arkkitehti Minna Kuusela.

Ekotoimiva koti elää muutosten mukana

Muuntojoustavuus tarkoittaa nimensä mukaisesti kodin eri tilojen muuttumista asukkaiden tarpeita vastaaviksi. Sama tila voi toimia eri käyttötarkoituksessa kuten työhuone vierashuoneena tai kahden huoneen välillä oleva seinä voidaan purkaa tai vastaavasti huone pystytään jakamaan kahtia.

Elinkaariasumisen periaatteiden mukaan koti mahdollistaa asumisen samassa asunnossa, vaikka elämäntilanteet muuttuisivat. Ikäystävällinen asuminen mahdollistaa kaikenikäisten asumisen eli tarkastelussa huomioitiin muun muassa väljyys, laskutasot ja liukuovet. ”Messukotien ekotoimivuusarviointi tuottaa arvokasta tietoa tuleville rakentajille ja vahvistaa jälleen kerran sen, että Asuntomessut on tärkeä ja toimiva alusta rakentamisen kehittämiselle. Tämä sopii hyvin missioomme olla inspiroivin tapa oivalluttaa fiksuja asumisen ratkaisuja”, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.