Torstaina 11.10. Nummen yhtenäiskoulussa vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää pajatoiminnan merkeissä. Tapahtuma järjestettiin Zonta-järjestön ja kaupungin nuorisotyön ja terveyspalveluiden yhteistyönä. Toiminta sijoittui kolmeen erilaiseen pajaan, joista yhdeksäsluokkalaiset valitsivat kaksi ja kahdeksas- ja seitsemäsluokkalaiset vain yhden. Pajojen aiheet olivat rikosuhripäivystys, nuorisokeskustoiminta ja itsepuolustus.

Rikosuhripäivystyspajassa alan ammattilaiset rikosuhripäivystysyksikkö RIKU:sta olivat puhumassa oppilaille omasta työstään, rikosten tunnistamisesta ja koko rikosprosessista. Koska tytöt joutuvat esimerkiksi ahdistelun kohteeksi useammin kuin muut, aihe oli ajankohtainen. Pajassa pelattiin myös Kahoot-visaa. Visassa opittiin lisää aiheesta, ja kysymysten välissä asiaa syvennettiin. Visan voittajat saivat näytönpuhdistusliinat, jotka oli varustettu rikosuhripäivystyksen nimellä.

Nuorisokeskustoimintapaja käsitteli aihetta parisuhde. Lisäksi halukkaiden oppilaiden kynsiä ja hiuksia laitettiin. Tässäkin pajassa pelailtiin Kahoot-visaa, joka sisälsi kysymyksiä parisuhteesta ja rakkaudesta. Visa aiheutti paljon kysymyksiä ja keskustelua. Pajan toiminta liittyi tyttöjen päivään todella vahvasti.

Itsepuolustuspajassa Lohjan Kamppailukeskuksen kaksi edustajaa olivat näyttämässä itsepuolustuksen perusasioita oppilaille. Kaikkien näytettyjen otteiden taustalla oli pyrkimys päästä pois uhkaavasta tilanteesta, eikä koskaan vahingoittaa. Tämäkin paja sopi tyttöjen päivän teemaan hyvin, sillä kuten jo aiemmin todettu, tytöt joutuvat ahdistelun kohteeksi liiankin usein.

Kokonaisuudessaan tyttöjen päivän toiminta oli piristävää vaihtelua kouluarkeen ja painavaa asiaa tärkeästä asiasta.

Teksti: Nummen yhtenäiskoulun 9-luokkalaiset Kiia Ravantti, Juuli Latunen ja Annika Saajakari.