Tytyri Elämyskaivostoimi Asuntomessut 2021 toisena oheiskohteena, mikä näkyi selvästi heinäkuun kävijämäärässä. Kävijöitä oli asuntomessujen aikana lähes 6 000. Kävijämäärään vaikuttivat asuntomessujen oheiskohteen saama julkisuus ja upeat 2021 taideinstallaatiot Ikimetsä maan alisen ja Poranterä. Koronakevään sulkemisten jälkeen Tytyrin kesä oli todellinen lottovoitto. –Pystyimme tarjoamaan lähes 6 000 kävijälle ainutlaatuisen vierailun turvallisesti ja sujuvasti yhden kuukauden aikana. Tämä oli kaikilta kohteen eteen töitä tehneiltä tahoilta upea ja iso yhteinen ponnistus, toteaa matkailupäällikkö Minna Ermala kiitollisena.

–Kiitokset menevät myös Suomen Asuntomessujen näkyvälle viestinnälle koko projektin ajan, jatkaa Ermala.

Opastettuja kierroksia kaivokseen toteutettiin asuntomessujen aikana peräti 581 kappaletta. Tämä tarkoittaa, että monet Lohjan Oppaat ry:n kohdeoppaista viettivät parhaimmillaan suuren osan päivästä maan alla. Tällaista yleisökierrosten tarjontamäärää kohteessa ei ole ollut kaiketi koskaan viiden viikon ajanjaksolla. Suuri määrä kierroksia ja asiakkaita hoidettiin sekä koronaturvallisesti että ilman pienintäkään tapaturmaa.

–Erittäin hyvää palautetta asiakkailta tuli mm. oppaista, mielenkiintoisista installaatioista ja kohteen ainutlaatuisuudesta, luettelee Tytyrin asiakaspalvelusta vastaava Katri Kohonen.

Asuntomessujen viiden viikon aikana Tytyrissä kävi noin 4 000 aikuista ja 2 000 lasta. Messujen oheiskohde tarjosi messukävijöille alennuksen lipunhinnasta. Tätä alennusta käytti hyväkseen 200 asiakasta. Alennus annettiin aikuisten lipuista. Messujen parkkikuljetukset kiersivät myös aika-ajoin Tytyrin kautta. Maan alaisille kierroksille pääsee vain oppaan kanssa.

Jenni Tieahon teokset Tytyrin pihalla. (Kuva: Tomi Pohja)

Kaivosvierailulle

Tytyri Elämyskaivos on edelleen avoinna päivittäin elokuun loppuun saakka. Jenni Tieahon Yövieras-teokset on nähtävillä Tytyrin pihamaalla myös elokuun loppuun saakka. Maan alla sijaitsevat taideinstallaatiot on mahdollista nähdä lokakuun loppuun asti. Syksyllä on tarjolla opastettuja kierroksia mm. lasten tahtiin, geologiaan painottuen, taidepainotteisesti, yleiseen kaivostyön historiaan keskittyen, pimeänä vedettäviä kierroksia ja pienille lapsille suunnattuja Tytyrin Tyyra- kierroksia. Tämän lisäksi Tytyrissä voi viettää vaikka lasten syntymäpäiviä tai pitää erilaisia juhlatilaisuuksia Tytyrisalissa, -110 tasolla maan alla. Syksyn vinkit, aukiolot ja mahdolliset voimassa olevat rajoitukset elämyskaivoksen verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Tytyri Elämyskaivos

Tytyri Elämyskaivos on Lohjan kaupungin ylläpitämä ympärivuotinen kulttuurimatkailun kohde. Kohde sijaitsee edelleen toiminnassa olevassa kalkkikivikaivoksessa, jossa operoi kaivosyhtiö Nordkalk. Kaivoksessa on myös pilvenpiirtäjähissien testaustoimintaa Kone Oyj:n tiloissa. Yksi Koneen hisseistä on elämyskaivoksen asiakkaiden käytössä maan alle siirryttäessä. Elämyskaivoksen toiminta on kaupungin organisaatiossa yhdistetty kaupungin matkailu- ja markkinointitoiminnon kanssa. Kohteen opastukset hoitavat ostopalveluna kaupungille Lohjan Oppaat ry:n kohdeoppaiksi koulutetut henkilöt. Tytyri Elämyskaivos työllistää tällä hetkellä yhden vakituisen ja muutaman sesonkityöläisen sekä tilauspohjalta yli 20 kohdeopasta.

Kohde on merkittävä Lohjan ja Länsi-Uudenmaan alueen matkailuille mm. ympärivuotisen tarjontansa ja ainutlaatuisuutensa vuoksi. Kohteen kehittäminen vastuullisen matkailun kohteeksi on aluillaan Visit Finlandin hyväksymäksi Sustainable Travel(STF) -kohteeksi. Elämyskaivos on ollut myös yksi 100 syytä matkailla Suomessa, kotimaan matkailukampanjan kohteista kesän 2021 ajan. Normaali matkailun vuotena kohteessa käy turisteja kymmenistä eri maista. Tänä kesänä asiakkaat ovat olleet etupäässä Suomessa asuvia.