Lohjan keskustassa Laurinkadulla sijaitsevassa Galleria Lutsissa on esillä uuden taidegallerian toinen näyttely. Laura Pikarlan, Jonas Gustavssonin ja Sini-Inari Haverisen näyttely saattaa olla osalle kävijöistä jo ennestään tuttu, sillä se oli heinäkuun alkupuolella esillä Sammatin taidenavetassa. Nyt näyttelyyn pääsevät helposti tutustumaan myös julkisen liikenteen varassa olevat ihmiset, kun se on siirtynyt keskustaan.

–Heillä päättyi näyttely sopivasti taidenavetassa, kun meillä oli täällä uusi alkamassa, joten kysyimme, kiinnostaisiko heitä siirtää näyttely tänne. Teokset istuvat hienosti tähänkin tilaa ja tulevat taas ihan eri tavalla esille, ihastelee Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Seija Sainio.

Kuormat-näyttely koostuu Gustavssonin maalauksista ja Pikarlan ja Haverisen veistoksista ja installaatioista. Gustavssonin maalaukset ovat saaneet innoitusta niin hänen unistaan kuin lukemistaan kirjoistakin. Gustavsson lukee paljon: aamulla yhtä kirjaa, päivällä toista ja illalla ehkä vielä kolmatta. Näyttelyn maalaukset ovat saaneet vaikutteita mm. Franz Kafkan Linna-kirjasta ja David Eaglemanin aivotutkimuksesta kertovasta teoksesta Incognito – Aivojen salattu elämä.

Monet Haverisen teoksista kertovat rakkaudesta mieheen, jonka kanssa hän jakoi elämänsä 15 vuoden ajan, sai neljä lasta ja rakensi kaksi taloa. Suurin osa teoksien materiaaleista on peräisin parin yhteisen taipaleen varrelta sekä Haverisen tulevan kodin korjausrakentamisen yhteydessä löytyneestä materiaalista. Yksi teos esimeriksi koostuu pariskunnan ensimmäisen kodin vintiltä löytyneestä kankaasta sekä uuden kodin lattian alta löytyneestä miehen takista. Yhdessä ne muodostavat hääparia kuvaavan teoksen.

Pikarlalta näyttelyssä on esillä erilaisista ihmistyypeistä kertovia installaatioita. Kyseiset ihmistyypit ovat sellaisia, joita hän on tavoitellut tai tavoittelee edelleen, vaikka yrittääkin löytää paremmin itsensä stereotyyppisten hahmojen keskeltä. Ihmistyypit ovat myös ristiriitaisia, eikä ihminen voi olla kaikkea haluamaansa samaan aikaan.

Näyttely on avoinna 24.8. asti ti-su 14.00–18.00 ja la 10.00–14.00.

Elokuussa Galleria Lutsin näyttelyssä on esillä mm. Jonas Gustavssonin maalauksia.

Taidegalleriaa on odotettu

Myös taidelainaamon ripustus on vaihtunut ja tällä hetkellä esillä on teoksia Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran 19 taiteilijalta. Osa teoksista on ollut lainaamossa jo aiemmin, mutta paljon on myös uutta. Esillä on teoksia mm. Iiris Pessalta, Heli Kurimolta, Marja-Riitta Romanaiselta, Matti Pirhoselta, Jenni Tieaholta, Eija Hasulta ja Tarja Seewaldilta.

–Lainaamon ripustus uusitaan samalla, kun näyttelykin vaihtuu kuukauden välein. Tänne tulee uusia töitä myös sitä mukaa, kun vanhoja ostetaan ja lainataan, Sainio sanoo.

Galleria Luts on saanut hyvän vastaanoton.

–Ihmisiä on käynyt mukavasti. Kesällä on käynyt myös mökkiläisiä, mutta uskon, että paikallisetkin löytävät tänne vielä paremmin, kun tulee syksy, arki vakiintuu ja paikalliset liikkuvat enemmän kaupungilla, Sainio sanoo.

Haastattelun aikaan paikalle sattuu yksi asiakas, joka sanoo heti ovesta sisään päästyään, että tällaista paikkaa on kovasti kaivattu ja on ihanaa, kun se viimein saatiin.

–Teoksia on ollut esillä mm. kahviloissa ja kirjastoissa, mutta on historiallista, että meillä on viimein paikka, jossa teokset ovat esillä nimenomaan taidetta varten järjestetyssä tilassa, Sainio iloitsee.

Uuttakin on vielä luvassa, sillä loppuvuodesta gallerian alakertaan tehdään mahdollisuus video- ja mediataiteen esittämiselle. Myös seuraavan näyttelyn aihe on jo tiedossa; esille on tulossa Pekka Kainulaisen Amorphikselle tekemiin sanoituksiin liittyen ainakin piirustuksia ja grafiikkaa. Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 27.8.

Taiteilijoille on toukokuun loppuun saakka avoin haku, jossa töitään voi tarjota esille Galleria Lutsiin. Jatkossa haku on puolen vuoden välein. Lisätietoja hakemisesta löytyy osoitteesta www.taiteilijaseura.fi.

SMS

Taidelainaamon ripustus uusitaan kerran kuukaudessa samalla, kun gallerian näyttelykin vaihtuu.