Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Uusien asukkaiden Tervetuloa-paketti uudistuu

asukas, lohja

Uudet lohjalaiset halutaan toivottaa henkilökohtaisesti tervetulleiksi Tervetuloa-paketin kautta. Kuvassa Liessaari, joka on suosittu virkistys- ja ulkoilualue.

 

Lohjan kaupunki on lähettänyt uusille asukkaille kaupungin palveluista tietopaketin jo usean vuoden ajan. Paketti on sisältänyt matkailuesitteet, kaupunginjohtajan tervehdyksen, lippuja uimahalliin ja museoon sekä orkesterin esitteen.

Siitä on tykätty, että liikunta- ja kulttuuripalvelut tulevat heti tutuiksi, kertoo Lohjan kaupungin yhteysjohtaja Hanna-Maria Grandell.

Uusien asukkaiden huomioiminen on Grandellin mielestä tärkeää.

-Tällainen paketti antaa vastaanottajalle positiivisen kuvan kaupungista, kun hänet huomioidaan yksilönä. Haluamme kertoa palveluistamme ja antaa helposti lähestyttävän kuvan.

Grandell kertoo, että kaupungin uusi strategia halutaan tuoda asukkaille tutuksi heti alkuvaiheessa. Kaupunki haluaa uuden strategiansa nimissä olla avoin, asukaslähtöinen ja vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa. Vuorovaikutusta asukkaisiin ja kaupungin palveluista tiedottamista halutaan jatkuvasti vahvistaa kaupungin puolelta.

 

Konserttilippuja, kiertoajelu ja asuntomessuesite

Nyt Tervetuloa-paketin sisältöä ollaan uudistamassa.

-Paketti on ollut pitkään samanlainen ja siihen voisikin tuoda vähän vaihtelua, Grandell toteaa.

Uudessa paketissa on luvassa mm. kaupungin uusi strategia taskukoossa, orkesterin konsertteihin vapaalippuja, joiden myötä halutaan innostaa uusia ihmisiä käymään konserteissa, sekä oppaan kanssa tehtävä kiertoajelu bussilla Lohjan kohteissa. Ensimmäinen kiertoajelu tehdään lauantaina 5.5. Alustavasti on sovittu, että oppaana toimii historioitsija Torsti Salonen.

-Valitsimme lauantain, jotta työssä käyvätkin pääsisivät mukaan. Ajelun ohjelma rakentuu vielä tarkemmin, mutta tähän aikaan vuodesta ainakin Lohjansaari on yksi pääkohde, Grandell sanoo.

Kiertoajelusta menee tieto henkilöille, jotka ovat muuttaneet Lohjalle tämän vuoden puolella. Heille on luvassa vielä lisätietoa ajelusta, mutta Grandell ohjeistaa merkitsemään päivämäärän jo kalenteriin.

Myös asuntomessut löytyvät tervetulopaketista omalla esitteellä. Uusikin paketti sisältää myös kaupunginjohtajan tervehdyksen.

-On tärkeää, millainen kuva kaupungista muodostuu ensimmäiseksi. Henkilökohtainen kirjelmä on mielestämme keskeinen. Kirjelmä käännetään myös ruotsiksi ja englanniksi, Grandell kertoo.

Kehittelyssä on myös yrityspuolen kanssa tehtävää yhteistyötä. Sen puitteissa voitaisiin tarjota esimerkiksi etuseteleitä paikallisiin liikkeisiin ja tukea samalla myös niiden toimintaa.

Paketit lähetetään väestörekisterikeskuksen tietojen pohjalta.

Myös nykyisillä lohjalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa Tervetuloa-paketin sisältöön. Ilmakuvaa Lohjan keskustasta.

 

Miten muissa kunnissa toimitaan?

Paketin uudistuvaa sisältöä mietittäessä on tutustuttu Suomen muiden kuntien ja kaupunkien paketteihin. Käytännöt vaihtelevat; joissain saa mm. ilmais- tai tarjouskuponkeja kaupungin liikkeisiin. Useimmat jakavat myös paksun paketin infoa kaupungin palveluista. Esimerkiksi Imatralla paketti sisältää kartan, ohjeita kaupungin palveluista, jäteoppaan ja mainoskynän. Outokummussa infopaketin lisäksi saa kahvipaketin ja Lopella pussillisen perunoita. Riihimäki jakaa auringonkukansiemeniä. Mikkeli, Lappeenranta ja Savitaipale järjestävät uusille asukkaille tervetulotilaisuuksia, joissa kahvittelun tai jopa makkaranpaiston ja saunomisen merkeissä jaetaan

tietoa kunnan palveluista.

-Meillä ei ole vielä yleisösaunaa ja paljua, mutta jos Aurlahdessa olisi sellainen, se osuisi ihan asian ytimeen, Grandell naurahtaa.

Hän kertoo, että monet kunnat lähettävät paketin myös mökkiläisille.

-Monet kaupungit ottavat mökkiläiset aktiivisesti mukaan osaksi kaupungin kehittämistä. Lohja on mökkipitäjä. Olemmekin miettineet jonkinlaisen infopaketin lähettämistä myös mökkiläisille, jotta hekin innostuisivat Lohjan kaupungin asioista.

 

Avoimia ovia, asukaslehti ja asukkaiden osallistamista

Grandell kertoo, että kaupungin eri toimipisteissä järjestetään joka vuosi myös avoimia ovia, joissa voi tutustua kaupungin toimialoihin ja palveluihin, kuten nuorisotyöhön ja päivähoitoon. Kaupunki suunnittelee tulevaisuudessa julkaisevansa myös asukaslehteä, joka jaettaisiin jokaiseen talouteen. Viimeksi lehti tehtiin kuntaliitosten jälkeen.

-Asukaslehti on tiivis paketti palveluista. Kuntaliitoksen aikaan se sai paljon kiitosta, joten olemme miettineet lehden tekemistä tänä vuonna, Grandell kertoo.

Myös lohjalaiset voivat itse vaikuttaa ja ideoida Tervetuloa-paketin sisältöä. Yhteyttä voi ottaa sosiaalisessa mediassa mm. Facebookissa Lohjan kaupungin sivuston kautta. Lohjan kaupungin markkinoinnin kanssa pohditaan muutakin some-kanavien hyödyntämistä tässä yhteydessä. Ajatuksensa voi kertoa myös suoraan yhteysjohtaja Grandellille (hanna-maria.grandell@lohja.fi, 044 357 3730)

-On kaupungin etu, että sen asukkaat ovat mukana ideoimassa Grandell toteaa.

SMS