Puu-Anttilassa sai ensi-iltansa kaksi viikkoa sitten Vaahterateatterin näytelmä, Yksinäisen miehen ansa. Se on ranskalaisen Robert Thomasin 1960-luvulla kirjoittama tiivistunnelmainen jännityskomedia. Näytelmän on ohjannut Riku Kemppinen. Rooleissa näyttelevät Mikko Kotiaho, Minna Pitkonen, Seppo Lehtelä, Juha Saarinen, Mikko Korkea-aho ja Liisa Anttila.

Tarina alkaa siitä, kun vasta-avioitunut Daniel Corban on saapunut viettämään lemmenlomaansa alppimajalle. Tuore vaimo kuitenkin katoaa salaperäisesti. Paikallinen komisario yrittää selvittää tapausta. Onko kyseessä salaliitto ja kuka yrittää huijata ja ketä? Mikään ei tunnu olevan sitä, miltä ensin näyttää. Näytelmän juonen käänteet luovat yllätyksiä ja yleisössä saa jännittää loppuun asti.

Vaahterateatterin dekkarissa mikään ei tunnu olevan sitä, miltä ensin näyttää, vaan näytelmän juonen käänteet luovat jatkuvia yllätyksiä. (Kuva: Risto Silvola)

Näyttelijän työssä suurimman työn tekee Daniel Corbanin roolissa Mikko Kotiaho, joka on näyttämöllä koko näytelmän ajan. Rooli on fyysisesti ja henkisesti rankka ja erittäin vaativa. Komisariota näyttelee Seppo Lehtelä, jonka rooli on ikään kuin yhdistelmä erilaisia klassisia dekkarihahmoja. Minna Pitkonen ja Juha Saarinen tekevät sujuvat roolit myös ja pelaavat hyvin yhteen. Pienemmissä rooleissa Mikko Korkea-aho ja Liisa Anttila ovat luontevia. Korkea-aho tuo komiikkaa alkoholiin menevänä taiteilijana ja Anttila on vastavoimana napakka, äkkiväärä sairaanhoitaja.

Näytelmän lavastus on perusratkaisultaan pelkistetty mutta realistinen ja siinä on vain olennaiset elementit sisustuksena. Toteutuksessa on yksi huone, josta käydään ulos ja kahteen eri huoneeseen. Äänillä ja valoilla luodaan jokseenkin klaustrofobinen tunnelma ja kello tikittää välillä luoden tunnetta ajan rajallisuudesta. Näytelmässä ei ole musiikkia, vaan erilaisilla äänillä tuetaan dramaturgiaa. Valoissa käytetään erilaisia sävyjä, värejä, kylmää ja lämmintä valoa tukemaan erilaisten (mielen)tilojen ilmentämistä. Tekniset ratkaisuissa on hyödynnetty perinteisiä pienen näyttämön keinoja ja myös ketterästi moderneja ratkaisuja.

Esityksien oli tarkoitus jatkua Puu-Anttilan juhlasalissa 27.3. saakka, mutta koronavirusepidemian vuoksi loput esitykset on peruttu. Teatterin toiveissa on kuitenkin uusintanäytösten järjestäminen sitten, kun se on mahdollista.

Yleisö saa jännittää loppuun asti. (Kuva: Risto Silvola)