Lohjan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 15.9. vuoden 2021 talousarvion toteutumisen puolivuotisraporttia ja merkitsi sen tiedoksi. Kokoomuksen Kaj Sundqvist totesi, että raportti näyttää hyvältä, sillä verotulot ovat kasvaneet ja niitä on kertymässä jopa 7 miljoonaa budjetoitua enemmän. Koko vuodelle ennuste näyttää 18,8 miljoonan vuosikatetta alkuperäisen 13,4 miljoonan sijaan.

–Lohjan väkiluku on mukavassa kasvussa. Asukkaita on nyt 163 enemmän kuin vuoden alussa. Lohja on vahva ja vetovoimainen muuttovoitto paikkakunta. Myös asuntomessut toivat meille valtavasti julkisuutta, Sundqvist iloitsi.

Hän muistutti, että kasvava väkiluku näkyy lisääntyvien verotulojen lisäksi myös palvelujen kysynnän kasvuna ja sitä kautta paikallisten yritysten toimintaedellytysten parantumisena. Samaan hengenvetoon hän totesi, ettei kaikki kuitenkaan ole pelkkää juhlaa. Maksuton toinen aste, hoitajamitoitus ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen lasku tietävät lisäkuluja. Koronakin on tuonut omat kulunsa.

–Tuleville vuosille on myös valtavat investointipaineet, eikä kaikkea pystytä viemään läpi aikataulussa. Meillä on suuria kouluhankkeita kesken tai odottamassa käynnistymistään, Taimiston liikuntapuisto ja Neidonkeidas, joka odottaa peruskorjausta tai uudisrakennusta.

–Terve talous on hyvinvoivan kunnan perusta. Vain sillä voimme tarjota kaikille hyvät palvelut, Sundqvist tiivisti.

Perussuomalaisten Jukka Sassi muistutti, että julkinen sektori velkaantuu myös kuntatasolla.

–Sanotaan, että on nousukausi, hyvin menee ja laina on halpaa. Se ei ole löperön talouspolitiikan peruste, hän totesi.

–Talousarviossa ja tilinpäätöksessä ei pitäisi verrata vain lukuja, vaan sitä, miksi asiat ovat menneet niin kuin ovat, Sassi jatkoi.

Vasemmistoliiton Matti Pajuoja puolestaan iloitsi siitä, että tänä vuonna on mahdollisuus tehdä 2–3 miljoonan positiivinen tulos. Myös hän nosti esille tulevat investoinnit.

–Olen iloinen siitä, että kaikki investoinnit eivät ole toteutuneet aikataulussa, koska vauhti on suunniteltu liian kovaksi.

Pajuoja muistutti myös Lohjan kasvuedellytysten tukemisesta. Sillä saralla kohennusta kaipaavat hänen mielestään mm. kaavoituksen ja rakennuslupien sujuvuus.

–Nämä kaksi asiaa tökkivät meillä, hän totesi.

SMS