Lohjan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 11.12. mm. Tytyrin Elämyskaivoksen tilannetta, lisämäärärahan myöntämistä ikääntyneiden palvelualueelle sekä vuoden 2020 talousarviota ja vuosien 2021–2022 taloussuunnitelmaa.

Vaikka Tytyrin Elämyskaivoksen kohtalosta on muuten väännetty paljonkin, ei valtuustonkokouksessa aikailtu, vaan puheenjohtajan nuija kopahti pöytään nopeasti kahden puheenvuoron jälkeen. Asiaa koskeva aloite todettiin loppuun käsitellyksi ja elämyskaivostoiminta jatkuu ainakin toistaiseksi entisellään.

Ikääntyneiden palvelualueelle myönnettiin lisämääräraha (1,1 miljoonaa) todeten, ettei muitakaan vaihtoehtoja ole. Kaikki ymmärsivät, että ikäihmiset on hoidettava ja hoitajien on saatava palkkansa, mutta se jäi kuitenkin hiertämään niin valtuutettuja kuin kaupunginjohtaja Mika Sivulaakin, että tällaisia miljoonaluokan määrärahatoiveita ilmestyy loppuvuodesta, eikä asioita pystytä ennakoimaan jo budjettia laadittaessa tai viimeistään vuoden kuluessa, jolloin asialle voisi yrittää tehdä jotain.

–Jälleen valtuustolle tuodaan määrärahahakemus, joka on pakko hyväksyä. Talouden seurannan pitäisi olla kunnossa, jotta korjaavia toimia voitaisiin tehdä. Jos budjetointi olisi alun perin tehty oikein, ei henkilöstökuluissa tulisi näin isoja lisämäärärahatarpeita, Meidän Lohjan Jan Tallqvist totesi.

–On pettynyt olo. Ei ole hyväksyttävää, että määrärahat ylittyvät näin, vaikka budjetti onkin laadittu hyvin haastavaksi, totesi Sivula.

Lucia-kulkue toi valonpilkahduksen valtuuston synkeiden talouspohdintojen keskelle.

Synkkä talousarvio

Lohjan talous on synkkä, kuten on todettu jo vuosien ajan. Samaa toistettiin jälleen valtuustossa, eikä valoisampaa aikaa ole aivan lähiaikoina näkösällä. Ongelman ytimessä ovat kaupungin raskas käyttötalous, vähenevä lohjalaisten veronmaksajien määrä, valtavat investoinnit sekä arvioitua pienempi verotulojen kertyminen.

Heikko taloustilanne sai valtuutetut pohtimaan joidenkin investointien lykkäämistä esimerkiksi vuodella eteenpäin, jotta menot tasaantuisivat useammalle vuodelle. Tennarin osalta väännettiin mm. siitä, tarvitaanko lisää liikuntatilaa todella vai mahtuisivatko kaikki nykyisiin tiloihin, kun eri ryhmien liikuntavuorot aikataulutettaisiin paremmin. Yhteisymmärrystä ei löytynyt edes siitä, tuleeko Lohjan keskustan oppilasmäärä tulevaisuudessa nousemaan vai laskemaan, sillä lukuja esitettiin kumpaankin suuntaan. Vihreiden Jani Meling ja Laura Skaffari vetosivat opetussuunnitelmaan, joka määrittää, millaista liikuntaa oppilaille opetetaan.

–Sisäpalloilua ei voi opettaa suunnistamalla. Se ei ole laillista, sanoi Skaffari.

–Ei opetussuunnitelma ole sellainen, että valtuusto joutuu linnaan, jos liikuntasalissa ei ole riittävää määrää ratoja. Yksi uimahallikin pystyy hoitamaan koko Lohjan alueen, niin ihmettelen, jos Tennaria ei pystytä jakamaan, kummasteli kokoomuksen Pekka Luoma.

Sosiaalidemokraattien Markku Saarinen muistutti, että entisessä teollisuuskiinteistössä tällä hetkellä toimiva Voimisteluklubi Lohja tarvitsee myös uudet tilat ja niitä on suunniteltu Tennariin.

Keskustan Lotta Paakkunainen esitti, että taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten (Lohjanseudun kuvataidekoulu, tanssistudio Funka, tanssikoulu Un Dos Tres, musiikkikoulu Demo/Jamkids, Lasten ja nuorten teatteri Aploodi ja Taito Uusimaa/ käsityökoulu Helmi) avustusten määrää ei sopeutettaisi taloudelliseen tilanteeseen. Myös vihreiden Katri Piiparinen oli samaa mieltä.

–Ne ovat pieniä summia, joilla on iso vaikutus lapsille ja nuorille, Piiparinen tiivisti.

Esitys hävisi kuitenkin äänin 19–32.

Oinolan hammashoitolan tulevaisuus jakoi valtuutettujen mielipiteitä. Meidän Lohjan Hannele Maittila esitti, että suunnittelukauden 2021– 2022 suun terveydenhuollon suunnitelmia jatketaan siten, että Oinolan koulukeskuksessa hammashoito jatkuu nykymuodossaan. Esitys voitti äänin 41–10. Keskustan Päivi Alanne muistutti, että Oinolaan hankittiin modernit hoitolaitteet kuntaliitosta seuranneen remontin yhteydessä.

–Niitä laitteita on valunut Oinolasta Lohjan keskustaan kaikessa hiljaisuudessa, kun keskustasta on hajonnut laitteita.

Keskustan Pirjo Sjögren esitti, että uimarannoista ja matonpesupaikoista ei karsittaisi.

–Uimarantoja käyttävät niin paikalliset, mökkiläiset kuin matkailijatkin, eikä niiden karsiminen sovi järvikaupungin imagoon. Yhdistykset eivät uskalla vastuukysymysten vuoksi ottaa uimarantoja hoitoonsa, hän sanoi.

Esitys kuitenkin hävisi äänestyksen 22–29.

Myös Loherin vähemmistöosuuden myyntiä pohdittiin kokoomuksen Jussi Patisen esityksestä. Hän esitti, että investointien tulorahoituksen lisäämiseksi selvitetään ja valmistellaan alkuvuoden aikana energiayhtiö Loher Oy:n vähemmistöosuuden, enimmillään 49,9 %, myynti, ja tuodaan asia valtuuston päätettäväksi. Esitys hävisi äänin 11–40.

Tallqvist katsoi talouden kokonaisuutta ja ihmetteli, miksei säästöjä tehty suoraan talousarvioon, kun seuraava talouden tasapainotusohjelma on pian jo ovella. Hän kaipasi myös kaupungin strategian päivitystä.

–Palveluverkkoa on tiivistetty, mutta vaikutuksista en ole varma. Väkimäärä ja verotulot laskevat.

Hän ehdotti myös tunnin junaa varten tehtävien maahankintojen lykkäämistä, koska koko junastakaan ei ole vielä selvyyttä.

Jotkut sanovat, että ennen oli paremmin. Tätä näkökulmaa pohti mm. Haloo Lohjan Heikki Linnavirta.

–Kun katson taloustilannetta pitkänlinjan valtuutettuna, alaspäin on menty jo kauan. Ennen oli eri lailla se, että kiinteistöjen kunnostus ja ylläpito oli selkeästi unohdettu eikä ajateltu tulevaisuutta. Se on yksi syy, miksi silloin meni paremmin. Nyt velkaa ja investointeja on mahdottomasti sisäilmaongelmien vuoksi, Linnavirta totesi.

SMS