Toimittaja

Vapaita hevosia Galleria Lutsissa

Galleria Luts, taidenäyttely

Kirsti Anttilalla on Galleria Lutsissa esillä taidenäyttely nimeltä Vapaus.

–Nyt vapautuessamme varovaisesti koronan aiheuttamista rajoituksista, pohdin rajoitusten ja vapautumisen suhdetta. Myös kesälomat tarkoittavat vapautta. Vapaus on kuitenkin yleensä suhteellista. On velvollisuuksia sekä rahan ja ajan puutteesta johtuvia rajoituksia. Olemme aika vapaita silloin, kun voimme itse määrätä omat rajamme, sitoumuksemme, ajan ja rahan käyttömme. Itse asiassa olemme täysin vapaita vain mielikuvituksessamme, jos annamme sille vapauden. Siksi maalaan mielelläni vapaita hevosia tai ratsuja avarassa maisemassa, Anttila kertoo.

Anttila kertoo, että hevoset ovat pitkään olleet hänen useimpien teostensa aiheena.

–Hevonen on vähän hassu vapauden symboli, koska sitähän kasvatetaan nimenomaan palvelijaksi, ihmisen orjaksi. Valloilleen vapauteen päässyt hevonen palaa kuitenkin yleensä jonkin ajan kuluttua mielellään ihmisensä luokse. Hevosen vapaus, kuten ihmistenkin, on suhteellista, rajallista. Hevoset alistuvat mielellään ihmisten asettamiin järkeviin sääntöihin, kuten me ihmisetkin asetumme yhteisömme sääntöihin. Täydellinen vapaus tarkoittaa yksinäisyyttä ja eristyneisyyttä. Hetkellisesti se on kuitenkin riemukasta. Maalauksissani olen vuosikymmenet pyrkinyt yhdistämään maalauksellisuuden, tunnelman ja hevosen olemuksen, Anttila jatkaa.

Galleria Lutsia hän kuvaa töilleen juuri sopivaksi paikaksi.

–Galleria Luts sopii kooltaan erinomaisesti minun pienenpuoleisille öljymaalauksilleni. Lohjan sydämessä oleva galleria on meidän Länsi-Uudenmaan ammattitaiteilijoiden aikaansaannos. Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura ylläpitää sitä ja sen yhteydessä olevaa taidelainaamoa käyttäjiltä perittävillä vuokrilla ja kaupungin niukoilla avustuksilla. Täytyy mainita, että galleriakiinteistön omistaja Länsi-Uudenmaan Säästöpankki on tukenut meitä nyt koronakeväänä merkittävästi antamalla anteeksi hiljaisimpien kuukausien vuokran, Anttila kiittää.

Hän haluaa tarjota kävijöille sellaisia maalauksia, joista katsoja saa iloa ja hyvää mieltä. –Maailmassa on loputtomasti pahuutta, huolta ja ongelmia. Maalatessani haluan irrottautua niistä ja toivon, että se välittyy katsojallekin.

Taidenäyttely on esillä 25.7. saakka. Galleria on avoinna ti-pe kello 14.00–18.00 ja la 10.00–14.00.

SMS

Hevoset ovat aiheena monissa Kirsti Anttilan maalauksissa.