Veikkolan keskustaan maaliskuussa avatussa Mummola Kahvilassa käy lounasaikaan vilinä. Kahvila tarjoaa aitoa kotiruokaa miljöössä, jonka moni muistaa mummolastaan. Idea kahvilaan lähti omistajien omasta kaipuusta hyvään kotiruokaan.

Kahvilan omistaja Anne Lähde

Olimme mieheni kanssa käymässä Helsingin keskustassa ja etsimme hyvää ruokapaikkaa. Vaikka nykyisin on todella paljon erilaisia vaihtoehtoja lounasruokaan, ihan perinteistä kotiruokaa ei saa juuri mistään. Tälle pohjalle päätimme rakentaa toimintamme, kertoo Mummola Kahvilan omistaja Anne Lähde.

Lounaslistalla onkin tarjolla muun muassa silakkapihvejä ja muusia, kermaista lohikeittoa ja itse leivottua saaristolaisleipää tai harvinaisempaakin herkkua, eli maksapihvejä. Viikon lounaslista valmistuu tyypillisesti maanantain aikana, ja Anne Lähde päivittää itse lounastiedot Mummolan Facebook-sivulle.

Perinteeksi on jo muodostunut se, että perjantaisin meillä saa lohikeittoa. Muina päivinä lounas vaihtelee. Kuuntelemme myös asiakkaidemme toiveita: parhaillaan pohdimme, ottaisimmeko lounaslistalle myös yhden perinteisen mummolaherkun, eli läskisoosin, Anne sanoo.

Gluteenittomia herkkuja kahvin kanssa

Mummola Kahvilassa voi jälkiruuaksi tai kahvin kanssa valita paikan päällä leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja. Miltei kaikki ovat paitsi laktoosittomia myös gluteenittomia.

Suurin osa leivonnaisistamme on gluteenittomia, ja ne leivotaan omissa tiloissamme, talon toisessa kerroksessa. Mutta esimerkiksi lohikeiton kanssa tarjottava saaristolaisleipä leivotaan alakerran keittiössänne, ja se ei ole gluteeniton, Anne Lähde kertoo.

Gluteenittomia leipomuksia on joka päivä valittavana useita. Tarjolla on muun muassa juustokakkuja sekä suolaisia ja makeita piirakoita. Viikoittain on myynnissä myös patonkeja ja riisipiirakoita.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on viime vuosina lisääntynyt hurjasti, mutta valikoima on lounaskahviloissa usein melko niukka. Me haluamme, että myös gluteenittomissa tuotteissa on varaa valita. Näin koko perhe voi tulla meille herkuttelemaan.

Kerroksellinen sisustus mummolan tapaan

Kuten mummoloissakin, kahvilan sisustus on muodostunut useiden vuosikymmenten tyylillä. Kahvilan kaikki huonekalut on hankittu kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista, ja jonkin verran on saatu lahjoituksina. Väreillä ja kuoseilla leikitellään rohkeasti.

Olen aina ihannoinut 1950–1970-lukujen estetiikkaa. Kahvilan sisustuksen ideointiin vaikutti myös se, että itse kiinteistökin on vanha. Ja koska mummolat ovat monella kaukana, halusimme tehdä tästä mummolan korvikkeen, Anne Lähde kertoo.

Olemme lähitulevaisuudessa remontoimassa talon yläkertaan viisi huonetta majoituskäyttöön. Kaikki huoneet sisustetaan erilaisiksi mummonkammareiksi kahvilan tyyliin, Lähde paljastaa

Kahvilan Facebook-sivut.

Kuvat: Marjo Nurmio.