Venäläinen kaivosjätti Norilsk Nickel tukee pohjoisen asukkaita. Nyt lauantaina yritys allekirjoitti sopimuksen nimenomaan saamelaisten tukemisesta Venäjän arktisella Murmanskin alueella.

Tänään Elena Rocheva, Murmanskin alueen saamaleisten johtaja, ja Norilsk Nickel ovat allekirjoittaneet uuden tukisopimuksen, kertoi Norilsk Nickelin varatoimitusjohtaja Andrey Grachev Pietarissa järjestetyssä businessfoorumissa.

Ymmärrämme, että meillä ei ole teollista omistusta saamelaisten alueella, mutta näemme tukemisen tärkeäksi tehtäväksemme jo sosiaalisen vastuullisuuden kautta, jatkaa Grachev.

Grachev kertoi myös, että projektit eivät ole vain talouslukuja yrityksen budjetissa, vaan yhteisiä aktiviteettejä, jotka voidaan toteuttaa toiminnallisesti vain tekemällä läheistä yhteistyötä paikallisten alkuperäkansojen, vähemmistöön kuuluvien ihmisten ja yhteisöjen kanssa. Yhteistyö tapahtuu yhteisen ymmärryksen ja yhteisen keskustelun kautta.

Jo aiemmin uutisointiin alkuperäiskansojen vähemmistöjen tekemästä sopimuksesta Taimyrin niemimaan pohjoispuolella maailman suurimman palladiumin ja nikkelintuottajan Norilsk Nickelin kanssa. Nämä sopimuskumppanit edustavat yli 90 % Venäjältä pohjoiseen asettuvan alueen alkuperäisvähemmistöstä. Norilsk Nickel on kehittänyt heidän kanssaan viiden vuoden tukiohjelman, jonka rahallinen summa on 2 miljardia ruplaa eli 25,9 miljoonaa dollaria.

Viiden vuoden laajamittainen yhteistyömalli

Uusi yhteistyöohjelma on voimassa vuoteen 2024 sisältäen laajan valikoiman erilaisia aloitteita, joiden tarkoituksena on suojella alueen ympäristöä, mutta samalla tukea myös alueen perinteistä alkuperäisväestön harjoittamaa toimintaa, kuin myös tarjota tukea asuntoasioissa, terveydenhuollossa, infrassa, turismissa, koulutuksessa sekä kulttuuriprojekteissa.

Kanadassa etsitään myös kehityskeinoja

Kanadan Venäjän suurlähettiläs Alison LeClaire on ehdottanut, että dieselin sijasta käytettävien luontoystävällisten polttoaineiden käyttöön siirtymistä nopeutettaisiin.

Diesel on yhä pääasiallinen energianlähde Kanadan arktisella alueella, mutta haluamme siirtyä kohti ympäristöystävällisempiä polttoaineita. Lisäksi tarvitsemme entistä paremmat ja nopeammat nettiyhteydet alkuperäiskansojen saataville, sillä nyt heillä ei ole vastaavia mahdollisuuksia osallistua nykyaikaiseen kehittyvään elinkeinoon kuin niillä, joilla on toimivat nettiyhteydet. Myös kuljetusalan infraa tulee kehittää, kertoi suurlähettiläs huomauttaen samalla, että tärkein komponentti koko arktisen alueen kehittämisessä on kansainvälinen yhteistyö.

LeClairen ajatuksia tuki myös Lars Kullerud  Arktisesta yliopistosta (Arktinen yliopisto on vuonna 2001 perustettu arktisten maiden välinen yhteistyöverkosto).

Arktinen neuvosto loi yliopistomme. Yliopisto on aktiivinen myös Venäjällä. Arktisen alueen yhteistyö netin välityksellä eri maiden välillä on organisoitu, ja olemme todistamassa kehityksen menestystä ammatillisessa koulutuksessa. jota kautta alueelle saadaan uusia lääkäreitä ja opettajia. Myös erikoisalojen koulutus, kuten kaivostoiminnan erikoisosaajat, on saatavilla yhteistyössä Norilsk Nickelin kanssa, joka on kutsunut minut henkilökohtaisesti useamman kerran tutustumaan yrityksen toimintaan. Olen myös saanut paljon kokemusta Norilsk Nickelin toiminnasta Venäjällä, ja olen saanut heidän tekemästään työstään positiivisen vaikutelman, kerto Kullerud.

Lisää kansainvälistä yhteistyötä arktiselle alueelle

Lisäksi Arktisen yliopiston presidentti kutsui kaikki Arktisen alueen maat helpottamaan asiantuntijoiden tietojenvaihtoa, myös etänä.

Olen varma, että kaikkien erikoisasiantuntijoiden tulisi tutustua työskentelyyn Arktisella alueella. ja näiden asiantuntijoiden tulisi tulla laajalta rintamalta. Asiantuntijoiden joukossa tulisi olla myös asiantuntijoita, joilla on jo ennestään kokemusta alkuperäiskanojen kanssa tehdystä työstä Pohjoisessa. Kokemusta tarvitaan esimerkiksi ikiroudan alueella työskentelystä, jottei tule turhia konflikteja kaivosyrityksen ja alueen ihmisten välille. Yksi kansainvälisen yhteistyön muodoista, on tietojenvaihto kanadalaisten ja grönlantilaisten asiantuntijoiden, ja muiden maiden ja yritysten välillä, jotka toimivat Venäjän pohjoispuolella. Olen valmiina facilitoimaan sellaista yhteistyötä tulevaisuudessa myös internetin välityksellä kaikkien muidenkin yhteistyötahojen kanssa, jatkoi Kullerud.