Kymmenet Venäjän eri alueilta tulleet teini-ikäiset puhdistavat Norjan rajalla olevan Kolosjoen pohjaa kahden viikon ajan joka päivä, kerrotaan tapahtuman järjestäjän World Tree Camp -vapaaehtoiskampuksen mukaan.

Haluaisin paikalliset asukkaat mukaan tähän prosessiin. Voin auttaa, ja samalla kertoa paikallisille asukkaille tästä prosessista- he voivat pitää hauskaa ja puhdistaa aluetta samanaikaisesti. Mielestäni tehtävämme ei ole edes roskien poistaminen, vaan esimerkin näyttäminen, mitä voidaan tehdä ympäristön parantamiseksi. Tulimme auttamaan, ja haluan ihmisten tukevan sitä itse, jotta heidän olisi parempi asua täällä, vapaaehtoinen Anastasia Resenkova kertoi paikalliselle medialle Venäjän Murmanskin alueella.

Kolosjoki virtaa Murmanskin alueella Venäjällä ja laskee lopulta Kuotsjärveen. Joki on 22 kilometriä pitkä. Ympäristöystävälliset vapaaehtoiset puhdistavat jokaisen metrin jokea kotitalousjätteestä ja muovista tarkasti joessa kahlaten. Yhdessä tämän ympäristöaloitteen rahoittajan Norilsk Nickelin kanssa jokilaaksoon rakennetaan virkistysinfrastruktuuria.

Suunnitelmat tehtiin jo 2020

Tämä projekti suunniteltiin jo vuonna 2020, mutta koronaviruspandemian myötä emme voineet toteuttaa sitä silloin, joten aloitimme tänä kesänä. Vapaaehtoiskampus on hankkeen alku, jonka tavoitteena on puhdistaa joki, ja saada se hyvään kuntoon. Emme odottaneet niin monen kaverin ilmaisevan halunsa osallistua projektiin. Näemme heidän kiinnostuksensa ja halunsa investoida ympäristön parantamiseen, joen puhdistamiseen, paikallishallinnon edustaja Andrey Fomenko kertoi paikalliselle medialle.

Tämä ei ole Norilsk Nickelin ensimmäinen aloite jokien ekologian palauttamiseksi. Harjavallassa toimineet yhtiön suomalaiset tytäryhtiöt pelastivat vuonna 2020 Kokemäenjoen harvinaisten jokisimpukoiden häviämiseltä palauttaen lajin elinvoiman. Tulokset osoittivat erittäin hyvää elpymistä kolmella neljästä joen simpukkalajista. Ohjelman tavoitteena on elvyttää makean veden simpukkapopulaatioita sekä Suomessa että maailmalla. Tutkijat toteavat, että Norilsk Nickel Harjavalta -aloite Kokemäenjoen simpukoiden tutkinnasta Länsi-Suomessa on erittäin hyödyllinen. Simpukoiden tutkimus antaa myös tärkeää tietoa elinympäristön tilasta. Se, että Kokemäenjoella elää simpukoita, on osoitus tehokkaista ympäristönsuojelutoimista tällä alueella, päättelevät tutkijat.

Huoli ympäristöstä ei ole turha

Viime vuosina Nornickel on ilmoittanut ympäristöhuolistaan entistä vankemmin. Yhtiön ympäristöpolitiikan pääpaino on ilmansaastepäästöjen ja jätevesipäästöjen asteittaisessa vähentämisessä. Aiemmin Norjan puoli arvosti suuresti Norilsk Nickelin saavuttamia tuloksia ympäristön ja ekologian suojelemisesta saasteilta, ja toivoi yhtiön jatkavan näin tehokasta toimintaa, raportoivat uutistoimistot.

Norjalaiset kommentoivat myönteisesti myös Venäjän hallituksen toimintaa normien täytäntöönpanossa. ja ympäristölainsäädännön luomisessa, minkä pitäisi ennemmin tai myöhemmin varmistaa ympäristötilanteen merkittävä paraneminen.

Norilsk Nickelin johto on sitoutunut ympäristönsuojeluun ja tekee kaikkensa tämän strategian toteuttamiseksi. Nornickel, joka on merkittävä maailmanlaajuinen palladiumin ja nikkelin tuottaja, aikoo käyttää 5,5 miljardia dollaria ympäristöhankkeisiin seuraavan 10 vuoden aikana joulukuussa päivitettyjen investointisuunnitelmien mukaan.