Verenluovutuksen jatkuminen ja turvallisuus on tärkeää myös poikkeusaikana. Veripalvelu on muuttanut koronaepidemiaan liittyviä varotoimiaan. Maaliskuun alusta lähtien verenluovuttajien kaikkialla Suomessa edellytetään käyttävän verenluovutustiloissa Veripalvelun tarjoamaa kirurgista suunenäsuojusta riippumatta alueen epidemiatilanteesta. Myös Veripalvelun henkilökunta käyttää suunenäsuojusta.

–Tiukentamalla maskivaatimusta haluamme varmistaa, että meille on turvallista tulla koronatilanteen kiristymisestä huolimatta, sanoo Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

Lisäksi turvavälien toteutuminen varmistetaan ajanvarauksella ja tilojen järjestämisellä niin, että esimerkiksi luovutuspisteet ovat riittävän kaukana toisistaan. Luovutustiloissa yhtä aikaa olevien määrää on rajattu ja tällä hetkellä tiloihin saavat tulla ainoastaan verenluovuttajat.

Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan, välipalatarjoilun yhteydessä sekä pois lähtiessään. Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita. Myös oireinen allerginen nuha estää verenluovutuksen pandemia-aikana.

Verenluovuttajia tarvitaan pandemian aikanakin

Pandemia-aikana ihmiset liikkuvat vähemmän ja välttävät kontakteja, mikä on tärkeää. Tämä aiheuttaa kuitenkin myös haasteita verenluovutustoiminnalle. Verenluovuttajia tarvitaan joka päivä, jotta potilaiden hoitoon saadaan tarvittavat verivalmisteet. Aina kun verenluovuttajia tarvitaan lisää, Veripalvelu aktivoi heitä myös enemmän muun muassa henkilökohtaisin kutsuin ja sosiaalisen median avulla.

–Tiukentuneista rajoituksista huolimatta verenluovutukseen on edelleen turvallista tulla ja potilaiden veren tarve on jatkunut normaalilla tasolla. Verenluovuttajia tarvitaan noin 800 joka päivä. Jos tuntee itsensä terveeksi, verenluovutus on turvallinen ja helppo tapa auttaa, Pastila sanoo.

Lohjalla verenluovutus järjestetään tiistaina 23.3. klo 14.00–18.00 Nummen seuratalolla (Tiedonpolku 7) ja perjantaina 26.3. klo 13.00–18.00 Lohjan työväentalolla (Kalevankatu 1).