Olen nyt pari kertaa nähnyt televisiosta uuden K-Auton mainoksen, ja miettinyt miten toisin esille ”mielipahani” mainoksen sanomasta, vai mitä mieltä itse olet lauseelle ”vihdoinkin luotettava autokauppa”?

Itse olen ostanut elämäni aikana jo useita autoja, eikä yksikään autoliike ole ”viilannut” minua linssiin, tai käyttänyt epärehellisiä keinoja autoa ostaessani – mikä siis antaa K-Autolle oikeuden antaa mahdollisuuden televisiomainoksessa viitata siihen, että tähän mennessä kaikki autoliikkeet olisivat olleet epärehellisiä, ennen K-autoa?

Suomessa on aktiivinen autokauppa

Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin vuonna 2020 yhteensä 96 417, eli noin 18 tuhatta asukasta kohti. Uusia autoja ensirekisteröidään eniten Uudellamaalla, jossa rekisteröitiin keskimäärin 26 uutta autoa tuhatta asukasta kohti.  Käytettyjä autoja myytiin vuonna 2020 noin 117 tuhatta asukasta kohti. Määrä on ollut viime vuosina lähes sama. Käytettyjä autoja myydään suhteellisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla, jossa käytetyn auton kauppoja tehtiin noin 152 tuhatta asukasta kohti.

K-Auto kertoo itsestään näin: K-Auto on Volkswagen-konsernin valmistamien autojen maahantuontiin, vähittäiskauppaan ja jälkimarkkinointiin erikoistunut yritys, joka kehittää myös edistyksellisiä autoalan palvelukonsepteja. K-Auto on markkinajohtaja Suomessa.

K-Auton liikevaihto oli viime kaudella 542 miljoonaa, ja siinä oli pudotusta edelliseen kauteen 13%. Samanaikaisesti K-Auton kanssa samoilla automarkkinoilla toimiva Kamux Suomi kertoo olevansa Suomen suurin autoliike, sen liikevaihto oli 512 miljoonaa euroa ja Veljeksen Laakkonen Oy Joensuusta tekee 523 miljoonan liikevaihdon ja kertoo olevansa Suomen suurin vaihtoautokauppias. K-Auto todellakin tuo maahan monia automerkkejä. K-Auton maahantuomiin automerkkeihin kuuluu Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Bentley, Cupra sekä MAN-hyötyajoneuvot, mutta se ei itse myy niitä kaikkia(!)

Autokauppa ja myyjän virheet

Autokauppa on kautta aikojen ollut toreilla puhumisen aiheena. Autot ovat arjessamme talouden isoimpian hankintoja asunnon ohella, ja siksi ne myös nostavat tunteet. Mutta se, että Suomen suurimmaksi pyrkivä automyyjä mollaa toisia automyyjiä osoittaa todella huonoa arvostelukykyä – vai mitä mieltä itse olet?

Vuonna 2019 Kuluttajariitalautakuntaan otettiin yli 16 000 yhteydenottoa autokauppoihin liittyen, eli noin kahdeksassa kaupasta sadassa oli kuluttajan mielestä niin paljon vikaa, tai kaupassa epäselvyyksiä, että kaupasta piti nostaa riita. Suurin osa yhteydenotoista tehtiin puhelimitse kuluttajaneuvontaan. Lukuun sisältyy autokauppojen lisäksi autojen korjauksia koskevat yhteydenotot, eli todellinen varsinaiseen autokauppaan liittyvä luku on pienempi kuin 8% . Verrattuna asuntojen ja remonttien lukumäärät olivat noin 12 000 yhteydenottoa ja asuntokauppoja tehdään vuodessa noin 80 000 kappaletta, eli asuntokauppojen ja remonttien riitamäärät ovat suuremmat kuin autojen – ainakin näiden lukujen valossa.

Auto on kestokulutushyödyke, joka vaatii säännöllistä huoltoa ja hoitoa. Ostajan vastuulla on hoitaa autoa asianmukaisesti ja käyttää sitä ohjeiden mukaisesti. Myyjä puolestaan vastaa autossa ilmenevistä kuluttajansuojalaissa tarkoitetuista virheistä. Myyjän virhevastuu jatkuu takuun jälkeenkin.

Kuluttajalla on oikeus vaatia, että uusi auto on virheetön. Kyseessä on virhe, jos auto ei vastaa kyseiseltä automallilta yleisesti odotettavaa tavanomaista laatua. Autot ovat tasoltaan ja laadultaan erilaisia. Autossa voi olla epämukaviksi koettuja ominaisuuksia, jotka eivät kuitenkaan ole virheitä. Esimerkiksi rengasäänen voimakkuus voi vaihdella suurestikin riippuen siitä, millaiset renkaat autoon on asennettu ja millaisilla tiepinnoilla sillä ajetaan. Kyseessä ei kuitenkaan välttämättä ole virhe.

Käytettynä ostetussa autossa voi ilmetä jo pian kaupanteon jälkeen korjaamista vaativia vikoja. Kuluttaja ei voi edellyttää, että käytetty auto olisi uudenveroinen. Käytettynäkään ostettu auto ei silti saa olla huonommassa kunnossa kuin kuluttajalla on auton ikä, sillä ajetut kilometrit, auton kauppahinta sekä myyjän autosta antamat tiedot huomioon ottaen yleensä aihetta edellyttää

Autosta annetut tiedot

Myyjän antamilla tiedoilla on suuri merkitys kuluttajan ostopäätökseen. Kuluttaja ei voi vedota virheenä sellaiseen havaitsemaansa vikaan tai puutteeseen, josta hänelle on kerrottu ennen kaupasta päättämistä. Riitatilanteessa myyjän on osoitettava, että on kertonut tällaiset tiedot ostajalle. Viat ja puutteet onkin syytä merkitä kauppakirjaan.

Kertomatta jätetyt tiedot

Kertomatta jätetystä eli salatusta tiedosta on kyse silloin, kun myyjä ei kerro jotain tiedossaan ollutta kaupan päättämisen kannalta olennaista seikkaa.

Autokauppa 2020-luvulla

Autokauppa on kokenut viimeistenkin vuosien varrella melkoisia muutoksia. Korona toi mukanaan omat haasteensa, mutta yksi suurimmista muutoksista on ollut kasvava autojen etämyynti – nykyään voit periaatteessa ostaa ja tilata uuden auton suoraan kotiovellesi, ilman että edes käyt autoliikkeessä tai koeajat autoa. Ongelmien välttämiseksi kuluttaja kannattaa ohjata koeajamaan auto. Silloin hän pääsee tutustumaan ainakin osaan auton ominaisuuksista.

Ja nyt 2021 ja tulevina vuosina on edessä koko automarkkinoita aivan uusi ongelma: autoja ei valmistu autotehtailta samaan tahtiin kun automyyjät myyvät autoja. Markkinoilla on oikeasti kova komponenttipula, mikä siirtää autojen valmistumista, hidastaa tuotantoja, ja saa aikaan jopa yksittäisten erikoiskappaleiden tuotannon peruuntumisen – jo nyt automyyjät ovat joutuneet selittämään asiakkailleen, että heidän tehtaalta tilaamaansa autoa ei valmisteta!

Luotettavaa autokauppaa

Kaikki autoliikkeet kertovat tekevänsä luotettavaa autokauppaa, eikä yksikään ennen K-Autoa ole kertonut olevansa ensimmäinen rehellinen autokauppias(!), miten tällaista mainontaa yleensäkään voi tehdä?