Lohjan Teatterissa päästään tänä syksynä nauttimaan Viulunsoittaja katolla -musikaalista. Sen myötä teatterin lavalla kuullaan Rikas mies jos oisin, Nousee päivä, laskee päivä sekä monta muuta tuttua klassikkokappaletta. Viulunsoittaja katolla ei ole Lohjan Teatterille uusi tuttavuus, sillä vuonna 2008 teatteri esitti kyseisen musikaalin Lohjan Museon pihalla.

–Kun koronapandemia iski, mietimme, minkä musikaalin saa myytyä helposti, jos toimintamme saa jatkua. Viulunsoittaja katolla oli menestys 12 vuotta sitten, joten varmasti on ihmisiä, jotka haluavat nähdä sen. Olemme tehneet tätä musikaalia kuin viimeistä päivää ja yhteisöllisyys ja talkoomeininki ovat vain vahvistuneet, vaikka ei ollut tietoa, saammeko esittää musikaalin, kertoo Lohjan Teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski.

Lavalla nähdään osin samoja näyttelijöitä kuin vuonna 2008, mutta paljon on uusiakin. Monet ovat tuttuja myös Lohjan Teatterin muista näytelmistä ja alueen eri teatteriryhmistä. Yhteensä mukana on 23 harrastajanäyttelijää.

Astu Anatevkan kylään

Vuoteen 1905 sijoittuva musikaali kertoo Golden ja Tevjen juutalaisperheen elämästä pienessä Anatevkan kylässä. Kyläyhteisössä eletään juutalaisen perinteen mukaisesti, ja ihmisillä on voimakas yhteys jumalaan. Hyvää ja pahaa punnitaan, eikä ristiriidoiltakaan vältytä, mutta tiukkapipoisia ei olla. Huumori pilkistää esiin sieltä täältä, mutta traagisiakin käänteitä on luvassa, sillä kylänväki häädetään kodeistaan.

Niinikoski kertoo, että tarinaan mahtuu niin iloa kuin suruakin. Myös eriarvoisuus nousee esille. Niinikoski toteaa, että se on aiheena hyvin ajankohtainen ja mainitsee mm. nykyajan pakolaisleirit. Vieraat tavat aiheuttivat epäluuloisuutta 100 vuotta sitten ja niin ne tekevät tänä päivänäkin.

Musikaalissa kuullaan monta tuttua klassikkokappaletta, kuten Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä.

Päärooleissa Katri Piiparinen ja Petri Puttonen

Goldena nähdään Katri Piiparinen, joka on tuttu mm. Humiseva harju -musiikkinäytelmästä. Tevjen roolin puolestaan vetää Petri Puttonen.

–Mietin, että kenetköhän Sari meinaa tähän rooliin saada. Kieltäydyinkin ensin, mutta onhan tämä jokaisen näyttelijän toiverooli etenkin, jos siinä vielä onnistuu, Puttonen sanoo.

–Tevje on sydämellinen mies, jolle perinteet ovat tärkeitä ja joka rakastaa viittä tytärtään yli kaiken. Hän on kylän isähahmo, joka keskustelee ahkerasti sekä kyläläisten että yläkerran kanssa, Puttonen kuvailee roolihahmoaan.

–Sitten hän on jonkun tossun alla, lisää Piiparinen naurahtaen.

–Goldella ja Tevjellä on sellaista tyypillistä naljailua niin kuin pitkään yhdessä olleilla pareilla on, Niinikoski toteaa.

–Tässä mennään tunteissa laidasta laitaan. Se kuvaa juutalaisten kansanluonnetta, että vaikka kylä pitää jättää, sieltä lähdetään yhdessä pää pystyssä. Kotihan on sydämessä ja siellä, missä rakkaat ihmiset ovat, Piiparinen kertoo.

Tuttuja kasvoja ja komea lavastus

Tyttärinä nähdään My Fair Ladystä tuttu Annina Tuominen, Marilyninä häikäissyt Saana-Maaria Tenkanen, Pikku Prinsessana loistanut Sofia Lintula ja Onnennumerot-komediasta tuttu Minja Nätti. Nuorimman tyttären roolin vetää Lia Weckström. Hauskana räätälinä häärii Jarno Brännfors, radikaalina kosijana monesta roolista tuttu Joni Pitkonen ja venäläisenä komistuksena Samuel Nuutiselle.

Koronan vuoksi musikaalissa ei päästä tällä kertaa nauttimaan live-orkesterista, mutta sävelittä ei suinkaan jäädä. Taustanauhat ovat jälleen Tuomas Törmin ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston soittajien kädenjälkeä. 1900-luvun alkuun sijoittuvan musikaalin puvustus on Kati Heikkisen toteuttama. Lavastuksen kanssa piti tällä kertaa käyttää erityistä kekseliäisyyttä, sillä sekaannuksen vuoksi lavastusbudjetti puuttui kokonaan. Lavastaja Jyrki Kakko ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, vaan pisti toimeksi.

–Kuormalavat on haallittu ympäriinsä pitkin metsiä ja roskalavoja sekä kaupungilta. Niitä on tuunattu, sahattu ja pilkottu. Seurakunnan pihalta saimme kehikon, jolla on tuotu hautakiviä. Teimme siitä ortodoksikirkon. Sähkökeloista on tehty pöytiä ja pyöriä rattaisiin. Luovuus pääsee kunniaan, kun ei ole rahaa, Kakko esittelee.

Kun katsoo valmiita lavasteita, täytyy todeta, että Kakko on todella hyvä työssään, vaikka resurssit olisivat olemattomat. Niin taidokasta kädenjälkeä lavalla on nähtävillä kaiken keskelle kohoavaa ortodoksikirkkoa myöten.

Tevje (Petri Puttonen) ja Golde (Katri Piiparinen). (Kuva: Sari Niinikoski)

Koronavarotoimet Lohjan Teatterissa

Katsojien turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota alkavalla esityskaudella. Eturivi pidetään syyskauden ajan tyhjänä katsojien ja näyttelijöiden turvaväliä ajatellen.

–Katsomoon otetaan tänä syksynä vähemmän katsojia, vain 100 henkeä turvaväleillä normaalin 205 paikan sijaan, joten katsomossa on väljää. Varaukset kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, Niinikoski korostaa.

Lohjan Teatterin kahvioon otetaan tänä syksynä vain 60 asiakasta, jotta jokaiselle riittää istuma- sekä pöytäpaikka. Väliaikatarjoilu tulee varata etukäteen.

Näytöksiä on yhteensä 21 ja esityskausi jatkuu 19.12. asti. Jo ennen ensi-iltaa lippuja oli varattu yli 1 000. Yhteensä musikaalin mahtuu katsomaan 2 100 henkeä. Liput kannattaa varata etukäteen tai ainakin tarkistaa lipputilanne verkosta ennen teatterille lähtöä, jos lipun haluaa ostaa ovelta.

Koronatilanteen vuoksi takit saa ottaa katsomoon, ettei narikkaan muodostu jonoa. Sairaana paikalle ei luonnollisesti pidä tulla, vaan siirtää lippunsa toiseen näytökseen. Ovet katsomoon avataan 25 minuuttia ennen esityksen alkua, väliaika kestää 30 minuuttia ja katsomosta poistutaan rivi kerrallaan.

–Maskisuositus on vahva, Niinikoski painottaa.

Tammikuussa lavalla nähdään draamakomedia Elling ja maaliskuun lopussa vuorossa on viimein kauan odotetun Saapasjalkakissan seikkailut -lastennäytelmän, jonka viime kevään esitykset peruuntuivat koronapandemian vuoksi.

SMS