Arkeen mahtuu kaikenlaista, riippuen tietenkin omasta asuinmuodosta ja elämäntilanteesta, mutta tapahtumat kuten muutto, remontti tai vaikkapa pihan kunnostaminen ovat sellaisia, joita emme tee joka päivä, ja joihin liittyy yleensä myös sellaisia apuvälineitä, joita meillä ei välttämättä ole. Mitä sinä teet? Vuokraatko laitteet ja apuvälineet, vai ostatko ne omaksi, vai tilaatko ammattilaisen, yrityksen, hoitamaan hommat?

Vuokraaminen on mahdollista yllättävän monenkin laitteen kohdalla, ja se varmasti sopii sellaisille henkilöille ja talouksille, jotka eivät halua omistaa laitteita. Mutta jos olet päätynyt vuokraukseen, oletko myös saanut koulutuksen laitteelle, ja oletko kysynyt lisätietoja, jos olet ollut epävarma – suomalainenhan ei tunnetusti kysele turhia, tai lue käyttöohjeita.

Omaksi ostaminen

Koska sitten jokin erikoislaite kannattaa ostaa omaksi? Ainakin jos tietää, että sitä tulee tarvitsemaan vielä useasti, ja jos ostaminen omaksi on taloudellisesti järkevää – siinäkin tilanteessa välillä ongelmaksi voi tulla varastointi, mutta siihenkin löytyy palveluita, jonne kausitavarat saadaan varastoitua, silloin kun niitä ei tarvita.

Ammattilaisen tilaaminen

Miksi tilaisit, vaikka muuttofirman, sen sijaan, että itse hoitaisit muuton? Muuttofirma tuo sinulle muuttoon tarvitsemasi laatikot, hoitaa kantamisen, ja heillä on myös vakuutus, jos jotain menee rikki muuton yhteydessä.

Toisaalta voit hoitaa muuton itsekin, jos sinulla on omaa ajokalustoa, tai sitten vuokraat pakettiauton – tämä lienee yleisin vuokrauskohde – auto, on se sitten henkilöauto tai pakettiauto.

Kesälomamökki – omaksi?

Entä sitten oma kesälomamökki? Olisiko sittenkin hyvä vuokrata silloin tällöin, kun tekee mieli mökkilomaa, tai kenties sen oman mökin hankinta? Tässäkin hankinnassa ovat ne samat perustat kuin monen laitteen kanssa, huoltaminen, hallinnointi, käyttäminen – kaikki eivät halua omaa kesämökkiä, koska se tietää lisää vastuita ja tekemistä. Autojen ohella kesämökin vuokraus on myös yksi niitä perusvuokrauskohteita.

Yhtenä viime vuosien lisääntyneenä vuokrauskohteena ovat olleet matkailuautot- ja vaunut, jopa niin, että yksityiset laittavat omia autojaan vuokralle erillisten vuokrauspalveluiden kautta.

Vuokra-asuminen

Niinpä, mitä pahaa on vuokra-asumisessa? Et ole kiinni missään paikassa, pääset nopeasti muuttamaan, eikä sinulla ole rahaa kiinni. Toisaalta maksat siitä, että saat asua, kun oman asunnon suhteen maksaisit myös osittain sitä, että siitä asunnosta tulee oma, ja josta voi tarpeen niin tullessa saada myynnin kautta rahaa.

Vuokra-asuminen on varsinkin isoissa kaupungeissa ympäri maailman se yleisin asumistapa, sillä asunnot maksavat niin paljon.

Mitä sinä olet itse viimeksi vuokrannut? Jäikö sinulle kysymyksiä, joihin et saanut vastausta, olisitko toivonut parempaa opastusta?

KO